Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)
Napisano 13 czerwiec 2010 - 12:52
Wiem, Rohlhoff to jest to, ale zawsze jakoś odwlekam kupno tego specyfiku. A pokaźna butla Hipolu stoi, czasu też mi nie brakuje póki co.
Ja wolę U95 do czyszczenia, gdyż w olej napędowym mnie denerwuje kiepska lotność, przez co w głębi łańcucha i tak zostaje pomimo dokładnego wycierania. Chyba, że w ON, a potem benzyną...
Napisano 13 czerwiec 2010 - 19:08
Wszystko co tu piszecie to jakieś totalne farmazony. Wybaczcie, ale inaczej tego nie da się nazwać. To co robicie jest naprawdę idiotyczne.
Czemu macie ufajdane łańcuchy? Odpowiedź jest bardzo prosta. Używacie badziewnych specyfików.
Nie wiem ile wy tego szajsu walicie na łańcuch, ale musi być tego całkiem sporo skoro łańcuch idzie do mycia po 500km.
Ja jak posmaruje rohloffem łańcuch to po każdym treningu jedynie przecieram go szmatą i nic więcej nie muszę robić. Tak można spokojnie przejechać w granicach 400-500km zanim łańcuch zacznie zgrzytać itp.
Do czyszczenia łańcucha nie powinno się używać ON. Benzyna ekstrakcyjna jest najlepsza. (ewentualnie chain cleaner z lidla po 5 zeta).
Kilka dni temu przymierzałem się do zmiany łańcucha na nowy. Zrobiłem na nim (record 10 UN) ponad 5000km i cóż.... 132,3-132,4. Do zmiany jeszcze trochę brakuje.
Napisano 13 czerwiec 2010 - 22:07
Benzyna ekstrakcyjna jest najlepsza.
Pewnie. Ale dla mnie np trochę za droga. Toteż stosuję zwykłą benzynę. Do dokładnego wymycia łańcucha trochę jej idzie.
Nie sprawdzam przebiegu łańcucha każdorazowo przed myciem. Jak jest konieczność to rozpinam i czyszczę. Po wymyciu łańcuch obeschnie, potem stosuję zielonego FL po kropli na każde ogniwo i jazda. Jak się upyli albo ubrudzi to przecieram, ewentualnie dosmaruje po dłuższym przebiegu i znów jazda.
W MTB bywa że łańcuch należy myć po każdym wypadzie i nie ma zlituj. Chyba że chcemy następnego dnia zobaczyć cały napęd w rdzy.
Napisano 14 czerwiec 2010 - 11:56
Benzyna ekstrakcyjna jest najlepsza.
Pewnie. Ale dla mnie np trochę za droga.
To jej nie wylewaj po myciu lancucha. Zlej do jakiegos sloika, po 3-4 dniach syf masz na dnie - czysta benzyna plywa i mozesz ja delikatnie odlac aby uzyc ponownie. Z doswiadczenia - tak z 8 cykli mycia wytrzyma.
Napisano 14 czerwiec 2010 - 12:59
To jej nie wylewaj po myciu lancucha. Zlej do jakiegos sloika, po 3-4 dniach syf masz na dnie - czysta benzyna plywa i mozesz ja delikatnie odlac aby uzyc ponownie. Z doswiadczenia - tak z 8 cykli mycia wytrzyma.
Dokładnie to samo robię ze zwykłą 95'ką. Mam butelkę 2L napełnioną na 3/4 wachą a na dnie osad. Sam kiedyś doszedłem do tego :-P
Napisano 15 czerwiec 2010 - 19:24
Napisano 16 czerwiec 2010 - 13:04
A jakich używacie skuwaczy do łańcucha? Pytam, bo już jeden mnie zawiódł i nie wiem czym się kierować przy kupnie... Linki mile widziane
Pro mozesz kupic jest , wytarczajacy chodz , nie taki najlepszy . Głowka wciskacza po jakims czasie tez sie wyrabia , jak to w skuwaczu ale starczy ci nie dlugo cena tez w miare :-D
Napisano 17 czerwiec 2010 - 09:20
Brak słów.
Bolec wymieniłem na nowy (jest w zestawie z wyciskaczem), a dzyndzel.... radzę sobie bez niego.
IMO amatorowi(mechanikowi), który skuwa łańcuch raz na kilka tygodni/miesięcy taki wyciskacz firmy pro wystarczy w zupełności.
Napisano 17 czerwiec 2010 - 22:26
Zależy w jakiej cenie.. C9 może wytrzyma trochę dłużej, ale za to przełożenia nie będą zmieniały się tak płynnie jak przy nowym łańcuchu shimano(np. CN7701). Ja mam tendencję do szybkiego wyciągania łańcucha, jaki bym nie założył, więc kupuje hg53 :/Panowie a powiedzcie mi czy jest sens zakładać C9 do 9tkowej sory??
czy lepiej coś lepszego niż hg 50 i styknie ???
Napisano 18 czerwiec 2010 - 06:44
No to spróbuj spinkę Connexa - gwarantuję, że się pozytywnie zdziwisz - ten kształt spinki jednak dużo daje.Spinka SRAM i żabka ;] Piszą, że spinki są po to, żeby można było łatwo to zdjąć - sranie w banie ;> Może przy drugim zdjęciu schodzi łatwiej, ale po pierwszym się trochę namęczyłem, a palców o chwycie kleszczy nie mam, żeby zeszło wyłącznie przy użyciu rąk..
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 18 czerwiec 2010 - 07:33
http://allegro.pl/it...d_xtrabike.html
czy
http://allegro.pl/it...peed_tanio.html