Jump to content

Photo

Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)

1892 replies to this topic

#761 malychico

malychico
  • Użytkownik
  • 24 posts
  • Skądozo

Posted 24 September 2011 - 18:25

Witam, sorki ze sie wcinam ale sam juz nie moge sie zdecydoac. Chciałbym zmienic łancuch ale nie wiem na jaki (jakiej firmy i rodzaj). Ogólnie kasete mam 9 rzedowa shimano, przerzutki tiagra ( nie wiem czy to ma znaczenie )... czy ktorys z campy bedzie odpowiedni?? Czy dlugosc ma znaczenie czy sa ogolonie standardowe dlugosci lancuchow??

#762 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 24 September 2011 - 20:42

malychico, każdy (każdego producenta) łańcuch 9-cio rzędowy będzie dobry. Łańcuchy Campagnolo są bardzo dobre, nie zawiedziesz cię. Do łańcucha dokup spinkę do spinania, będziesz miał wygodę przy czyszczeniu. Kupiony łańcuch trzeba skrócić do długości odpowiedniej dla twojego napędu - jak to zrobić można przeczytać TUTAJ

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#763 malychico

malychico
  • Użytkownik
  • 24 posts
  • Skądozo

Posted 24 September 2011 - 23:11

a sa jakies konsekwencje tego ze nie skroce lancucha ?? jest on az tak dlugi ze bedzie wisiał?? (jestem poczatkujacym)

#764 Julkos

Julkos
  • Użytkownik
  • 468 posts
  • SkądBolesławiec

Posted 24 September 2011 - 23:48

Łańcuch zawsze jest sprzedawany długi i trzeba go skrócić, bo inaczej będzie wisiał, często spadał i tryby nie będą działały jak należy. Jak masz z tym problem to pójdź do roweru i tobie go założą, albo jak masz rozkuwacz to wrzuć na najmniejszą tarczę z przodu, a z tyłu na największą i dopasuj długość tak by wózek tylnej przerzutki był skierowany prostopadle do podłoża czyli by te kółeczka były w lini prostej jedno pod drugim.

#765 Gosc_roswell_*

Gosc_roswell_*
  • Gość

Posted 26 September 2011 - 22:12

Właśnie wyczaiłem dlaczego pojawiły się ostatnio przeskoki napędu u mnie (łańcuch Campagnolo C10, kaseta Centaur 10sp 12-25) - łańcuch zaczął się rozłazić w miejscu jego skucia.

Stąd mam pytanie - zakładać kolejną spinkę KMC czy może da się go skuć pinem Shimano Dura Ace 10-speed? Pina Campagnolo chyba będzie bardzo ciężko dostać.

#766 michal2011

michal2011
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • SkądWlkp

Posted 25 October 2011 - 14:44

Znacie sklep, w którym możliwy jest zakup spinki 10rz Connex link w cenie bardziej przystępnej aniżeli 27zł (taką mają w Cykloturze poznańskim)? Jest to wykonalne w ogóle?
Jeśli nie Connex to może opakowanie dwóch spinek KMC 10rz do Shimano w okolicach Poznania?

#767 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 26 October 2011 - 06:47

Tak, np.karbonowy.pl 22,90 zł - dziwne, że do 9 rzędówek są o połowę tańsze... Łańcuchy 10 można kupić za 78 zł (podstawowa wersja), co sprawia, że łańcuch kosztuje 55 złociszy plus spinka. Chyba ta opcja jest najpraktyczniejsza: dostaje się b.dobry łańcuch i spinkę, która wytrzyma eksploatację nie jednego łańcucha.

Póki co spinek nie kupuję - ostatnio kupuję łańcuchy razem ze spinkami ;-), znaczy mam dwie 10, jedną w napędzie, drugą na zapas (razem z narzędziami na wszelki wypadek).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#768 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 October 2011 - 13:23

Kurczę, to widzę, że ceny poszły w górę - też chciałem zaproponować ten sklep, bo kupiłem u nich właśnie Connexa 10s. za 12 zł (co prawda pod koniec marca i przez Allegro), ale zrozumiałem, że chodzi o sklepy stacjonarne.

fs-userbar-blog-white.png

#769 michal2011

michal2011
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • SkądWlkp

Posted 26 October 2011 - 14:57

Dzięki za propozycję. Cena najkorzystniejsza, patrząc na rynek. Choć trudno powiedzieć, by w ogóle 20-25zł za spinkę było okazją...

Nie, nie chodziło tylko o stacjonarne. Miałem na myśli w ogóle możliwość zakupu taniej. Choć jak wiadomo w internecie dochodzi ~10zł za przesyłkę, więc wtedy przestaje się kalkulować jakikolwiek zakup przy tej cenie.

Chyba jednak zaczekam na wymianę łańcucha i zakupię Connexa. W komplecie wychodzi znacznie taniej, a tymczasem przetestuję Accenta QR10. Zobaczymy co to za twór, koszt to niespełna 8zł i do kupienia niedaleko miejsca zamieszkania.

Dzięki raz jeszcze!

#770 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 26 October 2011 - 19:59

Czasami na allegro można kupić nowe spinki connexa za połowę tej ceny z przesyłką w cenie listu poleconego. Chyba nawet tak pierwszą sztukę kupiłem (ktoś miał całą masę spinek na sprzedaż). No ale trzeba wyczaić aukcję, najlepiej ustawić sobie kryteria wyszukiwania i jeśli pojawi się taka aukcja, to będziesz miał powiadomienie na maila.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#771 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 26 October 2011 - 21:41

Na łańcuchu dura ace 7701 9 rzędowym, mam przejechane między 9 a 11 tys. km.
Kaseta tiagra o podobnym przebiegu, a korba 105 mająca około 18tys.
Byłem ostatnio w serwisie i gośc mi mówi, że łancuch dobry i nie ma co zmieniać.
Raczej mu wierzę bo sam trochę smiga na szosie i serwisuje też szosówki od ilus lat, więc chyba ma doswiadczenie.
Kwestia jest teraz taka - ile to wszystko jeszcze wytrzyma:)

Jeżdżę raczej miekko (ale bez przesady), po jurze, ale nie po górach. Srednie do 30km/h. Nie robię żadnych interwałów itp.
Nie mam kopyta, więc wydaje mi się, że dlatego ten łańcuch jest w dobrym stanie :-)

#772 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 27 October 2011 - 07:59

Damiano, kup sobie może miarke długości łańcucha i sam sobie będziesz sprawdzał czy jeszcze dobry czy już do wymiany.

u2250y2014v3.gif

#773 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 November 2011 - 16:55

Czy ktoś ma doświadczenie z łańcuchami SRAMA (konkretnie PC-1071)? Czy do zakładania spinek Srama potrzeba jakiegoś narzędzia? Nie udało mi się zamknąć firmowej spinki rękoma - użyłem zamiast tego KMC.

Wczoraj miałem okazję pierwszy raz na nim popedałować (trenażer) i wydaje się mniej "elastyczny na boki" niż np. Shimano CH-7901. Przy dużym przekosie coś tyrkocze...

Przy okazji porównałem (na gwoździu) Shimano CH-7901 i KMC-coś-tam (fabryczny) - po podobnym przebiegu (2.500 km) - KMC jest ok. 2-3 mm dłuższy (na całości). Natomiast DA po takim przebiegu nie jest w ogóle dłuższy od nowiutkiego Srama...

Rozumiem, że teraz 2.500 na Sramie i potem zakładać najkrótszy z całej trójki? Jakie długie powinny być te "rundy" kolejnych łańcuchów?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#774 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 November 2011 - 17:57

Czy do zakładania spinek Srama potrzeba jakiegoś narzędzia? Nie udało mi się zamknąć firmowej spinki rękoma

Nie, nie potrzeba. Po "wstępnym" założeniu spinki na łańcuch zablokuj tylne koło i naciśnij mocniej na korbę (o ile dobrze pamiętam, ręka raczej wystarczy). Spinka powinna zaskoczyć.

#775 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 07 November 2011 - 19:50

Za pierwszym razem trzeba dość konkretnie pociągnąć z buta, żeby spinka zaskoczyła. Po którymś razie wystarczy pociągnąć rękami.

#776 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 November 2011 - 21:38

Dzięki, pawelkepien, PsYhOl, a czy to spinka Srama jest wielokrotnego użytku? Tj. można ją spinać i rozpinać? I można ją rozpiąć ręcznie?

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#777 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 07 November 2011 - 22:19

Radello, niby nie, ale ja już spinałem na bidę z 10x, dalej trzyma i nie wygląda, żeby działo się z nią coś złego. Na początku ciężko się ją zakłada i ściąga(potrzebne np. szczypce nastawne), ale po kilku zapięciach da się ją ściągnąć(z trudem) i założyć(już bez problemu) bez użycia żadnych narzędzi.

#778 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 posts
  • SkądWarszawa

Posted 07 November 2011 - 22:30

Teoretycznie (tak sugeruje SRAM) jest jednorazowa, ale ktoś chyba na forum kiedyś pisał, że zakładał i zdejmował kilka razy i problemów nie było. "Gołymi rękoma" ciężko ją zdjąć i tak też chyba uważa spora ilość użytkowników tej spinki (piszę cały czas o PowerLocku 10s). Wydaje mi się, że było już o niej gdzieś na poprzednich stronach albo w osobnym temacie. Chyba nawet sam coś tam pisałem, nie pamiętam ;-) Do jej zdejmowania niektórzy używają chyba kombinerek, aczkolwiek w jednym ze sklepów powiedzieli mi, że są też jakieś stworzone specjalnie do rozpinania tego ustrojstwa... ;-) Osobiście, przerzuciłem się na ConneXa i jestem zadowolony, bo naprawdę łatwo i lekko się go/ją zakłada i zdejmuje bez użycia jakichkolwiek narzędzi (łańcuch 5701).

#779 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 November 2011 - 22:57

Dzięki raz jeszcze! Jeżeli tę sramowską tak trudno się zdejmuje, to zostawię wobec tego tę już założoną KMC, którą można zdjąć bez kombinerek czy innych narzędzi.

Co ile tysięcy km powinno się zmieniać teraz te łańcuchy?
Sprawę komplikuje fakt, że jeżdżą na zmianę na dwóch kasetach (mam osobne koło do trenażera).

#780 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 08 November 2011 - 20:50

Aż tak Ci potrzebne zdejmowanie spinki w trasie? Ja w każdym razie polecam, bo sprawuje się bardzo dobrze i wytrzymuje sporo zapięć - zmieniam na nową dopiero jak gdzieś przez przypadek zgubię jedną płytkę ;)

Reply to this topic