Jump to content

Photo

Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)

1892 replies to this topic

#841 SZERSZEN2

SZERSZEN2
  • Użytkownik
  • 65 posts
  • SkądJanów Lubelski

Posted 06 February 2013 - 18:07

Dziękuję Panowie za pomoc. Admin będzie miał jeszcze jeden post do przeniesienia:) Czyli nie jest ważne jaka dokładnie spinka aby tylko była dedykowana do 10s? SRAM'owską wypróbuję? http://allegro.pl/sp...2970164923.html

#842 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 February 2013 - 18:21

Powerlock jest OK, ale weź pod uwagę, że jest jednorazowy (tzn. teoretycznie można go rozpiąć, ale nie jest to zalecane i bez narzędzi masz małe szanse to zrobić).

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#843 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 06 February 2013 - 18:38

Szczypce nastawne bardzo ładnie rozpinają tę spinkę. Używam jej nawet po kilkanaście razy ;>

#844 SZERSZEN2

SZERSZEN2
  • Użytkownik
  • 65 posts
  • SkądJanów Lubelski

Posted 06 February 2013 - 21:50

od sprzedającego spinkę SRAM otrzymałem takową informację:
"W przypadku łańcuchów 10-rzędowych spinki SRAM'a różnią się nieco wymiarami od ogniw łączących do campagnolo
Mogą wystąpić problemy z rozkuciem łańcucha lub samoczynne rozpinanie. Srem informuje jedynie o komaptybilności z shimano."
I teraz już sam nie wiem

#845 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 06 February 2013 - 22:01

Sram pasuje do Shimano i odwrotnie, ale nie do Campy. Łańcuchy mają nieco inną szerokość ogniwa. Weź KMC albo inną dedykowaną do Campy. Po co kombinować, chcesz zerwać łańcuch na stójce i zaliczyć glebę? ;-)

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#846 SZERSZEN2

SZERSZEN2
  • Użytkownik
  • 65 posts
  • SkądJanów Lubelski

Posted 06 February 2013 - 22:03

Tak jest. Nie ma co dziadować dla 5 zł :)

#847 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 06 February 2013 - 22:18

Łańcuchy mają nieco inną szerokość ogniwa.

Ktore maja inna szerokosc i jaka?

#848 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 06 February 2013 - 23:31

Campa kilka lat temu (do ok. 2007 r.) faktycznie stosowała szersze łańcuchy o szerokości 6,1 mm. Z tego co wiem, dziś standardem stosowanym przez wszystkich producentów jest 5,9 mm (Campa oznacza takie łańcuchy jako Ultra-Narrow), a przynajmniej tak pamiętam - jeżeli ktoś ma lepsze info, proszę o korektę.

@PsYhOl - jasna sprawa, natomiast celowo napisałem o rozkuwaniu bez narzędzi. Moim skromnym zdaniem zabieranie szczypiec nastawnych w trasę przypomina nieco strzelanie z armaty do gołębia :) Po co się w to bawić, skoro jest ConneX i KMC?

rowerplus-logo-2.png

#849 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4,485 posts
  • SkądSurrey

Posted 06 February 2013 - 23:51

Masz najzupelniejsza racje. Campa juz od ponad 5 lat robi lancuch 10sp o takiej samej szerokosci jak inni, 5.9mm.

Bylem ciekawy szczegolow stwierdzenia kolegi Radello.

Czy lancuchy Campy roznia sie innymi wymiarami, konstrukcja od KMC, Shimano itp?
Na rynku sa dedykowane spinki do Campy, np KMC.
Czy tu roznica sprowadza sie tylko do starego 10sp, 6.1mm lancucha?

#850 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 07 February 2013 - 07:55

mikroos, po kilku rozpięciach można to zrobić rękoma. Na początku jednak trzeba się pomęczyć ze szczypcami.

#851 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 February 2013 - 09:24

To był skrót myślowy. Chodziło mi o to, że swoje spinki do Campy KMC określa jako mające "długość pinu 5,9 mm", a w przypadku spinek do Shimano podaje wartość 5,88 mm.
Aż tak bardzo mnie budowa łańcucha nie interesuje, żeby sprawdzać, czy i dlaczego te 0,02 mm mają znaczenie.

Do samochodu, do którego producent zaleca paliwo 98-oktanowe nie leję benzyny 95, tylko dlatego, że "przecież i tak jeździ", a na dodatek jest taniej...

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#852 danek

danek
  • Użytkownik
  • 608 posts
  • SkądKoszalin

Posted 20 February 2013 - 17:57

pytanie mam takie, bo widze rozne opisy dla lancuchow 10rzedowych. w niektorych opisach jest informacja tez o ilosci blatow, a ze mam 3 tarcze z przodu(bo tak) to pytanie moje jest takie czy ta informacja sie tez sugerowac przy kupnie czy wystarczy ze jest 10rzedowy.

ROSE XEON CRS 5000 Campagnolo Chorus :D http://szosa.org/top...00/#entry261183

#853 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 20 February 2013 - 21:23

W skrajnych sytuacjach i bardzo rzadko (trzyrzędowy mechkorb, bardzo duża kaseta i długie "chainstays") może się okazać, że niektóre łańcuchy są za krótkie. Dlatego dobrze by było, żebyś zmierzył, ile ogniw potrzebujesz - ale nie licząc tego, łańcuchy na 2 i 3 rzędy są takie same.

rowerplus-logo-2.png

#854 danek

danek
  • Użytkownik
  • 608 posts
  • SkądKoszalin

Posted 20 February 2013 - 21:42

no ilosc ogniw to wiem :D myslalem ze jeszcze jakies roznice sa :D
no ja mam 110 ogniw, a bede kupowal 112 plus spinka :D wiec odejme tyle ile trzeba i heja :D
to teraz kwestia co kupic :D
mam ultegre , ale waham sie miedzy KMC a SH
i teraz kwestia wyboru czy w miare eknomicznie KMC X10.93 ,ciut drozej czyli zostac przy ultegrze,
czy pojsc w dura ace lub KMC SL gold :D

ROSE XEON CRS 5000 Campagnolo Chorus :D http://szosa.org/top...00/#entry261183

#855 OpaQ

OpaQ
  • Użytkownik
  • 190 posts
  • SkądBiałystok

Posted 22 April 2013 - 08:23

Informacyjnie, z powodu tych wszystkich różnych informacji zawartych w całym temacie:
Kaseta 105/łańcuch 5701/zmieniarka ultegra, przejechane 2300km, zmiana na nowy łańcuch- zero zgrzytów, przeskakiwań przy przyciskaniu, górkach etc, po kolejnych 300km.
Nie jestem zawodowcem, staram się dbać o łańcuch, co widzę przynosi jakieś efekty.
Mam wrażenie, że dociągnąłbym do 3000 na jednym łańcuchu, ale wolałem się zabezpieczyć.
Swoją drogą ( był kiedyś ten temat), co to za smar fabryczny shimano? Dobrze na tym się jeździ, cichutko i nie łapie za dużo brudu.

#856 Mikip

Mikip
  • Użytkownik
  • 323 posts
  • SkądSzczecin

Posted 22 April 2013 - 14:10

co to za smar fabryczny shimano? Dobrze na tym się jeździ, cichutko i nie łapie za dużo brudu.

Tego jeszcze Shimano nie ujawniło

#857 kurier

kurier
  • Użytkownik
  • 293 posts
  • Skądkatowice/kielce

Posted 18 May 2013 - 20:43

czy jest jakas stronka z tabelą porównania twardości łańcuchów???
nie wiem jaki kupić.... ultegre , 105-tke, widziałem tez w atrakcyjnych cenach SLX
Sram PC-1051 KMC X10-93
Doradźcie prosze

#858 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1,003 posts
  • Skądinąd

Posted 18 May 2013 - 20:47

Campagnolo. Drozszy, trwalszy, bardziej precyzyjny w zmianach przelozen. Wlielu "Shimanowcow" i "Sramiarzy" uzywa lancuchow Campy. Wiedza co robia.

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#859 kurier

kurier
  • Użytkownik
  • 293 posts
  • Skądkatowice/kielce

Posted 18 May 2013 - 21:19

konkretny model czy poprostu pod 10-tke ?

#860 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 18 May 2013 - 21:26

Tego jeszcze Shimano nie ujawniło

Nie tylko Shimano.
Może to wcale nie są jakieś szczególne specyfiki, tylko one są nakładane na gorąco, w formie bardzo rzadkiej kąpieli, żeby dotarła tam gdzie trzeba. Po pierwszym myciu/szejkowaniu łańcucha pozbywamy się tego, a nasze dosmarowywanie po kropelce na ogniwo, to tylko namiastka.
Kiedyś ktoś pisał o sposobie smarowania na gorąco po szejkowaniu. Do podgrzanej mikstury parafiny i czegoś tam wrzuca się łańcuch - i ma się smarowanie "fabryczne" - trzeba by to odkopać w starych tematach.

Campagnolo.

Popieram, ja nawet w góralach mam łańcuchy Campy :-D

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

Reply to this topic