Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)
Posted 06 February 2013 - 18:21
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 06 February 2013 - 21:50
"W przypadku łańcuchów 10-rzędowych spinki SRAM'a różnią się nieco wymiarami od ogniw łączących do campagnolo
Mogą wystąpić problemy z rozkuciem łańcucha lub samoczynne rozpinanie. Srem informuje jedynie o komaptybilności z shimano."
I teraz już sam nie wiem
Posted 06 February 2013 - 22:01
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Posted 06 February 2013 - 22:18
Ktore maja inna szerokosc i jaka?Łańcuchy mają nieco inną szerokość ogniwa.
Posted 06 February 2013 - 23:31
@PsYhOl - jasna sprawa, natomiast celowo napisałem o rozkuwaniu bez narzędzi. Moim skromnym zdaniem zabieranie szczypiec nastawnych w trasę przypomina nieco strzelanie z armaty do gołębia Po co się w to bawić, skoro jest ConneX i KMC?
Posted 06 February 2013 - 23:51
Bylem ciekawy szczegolow stwierdzenia kolegi Radello.
Czy lancuchy Campy roznia sie innymi wymiarami, konstrukcja od KMC, Shimano itp?
Na rynku sa dedykowane spinki do Campy, np KMC.
Czy tu roznica sprowadza sie tylko do starego 10sp, 6.1mm lancucha?
Posted 07 February 2013 - 09:24
Aż tak bardzo mnie budowa łańcucha nie interesuje, żeby sprawdzać, czy i dlaczego te 0,02 mm mają znaczenie.
Do samochodu, do którego producent zaleca paliwo 98-oktanowe nie leję benzyny 95, tylko dlatego, że "przecież i tak jeździ", a na dodatek jest taniej...
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Posted 20 February 2013 - 17:57
Posted 20 February 2013 - 21:23
Posted 20 February 2013 - 21:42
no ja mam 110 ogniw, a bede kupowal 112 plus spinka wiec odejme tyle ile trzeba i heja
to teraz kwestia co kupic
mam ultegre , ale waham sie miedzy KMC a SH
i teraz kwestia wyboru czy w miare eknomicznie KMC X10.93 ,ciut drozej czyli zostac przy ultegrze,
czy pojsc w dura ace lub KMC SL gold
Posted 22 April 2013 - 08:23
Kaseta 105/łańcuch 5701/zmieniarka ultegra, przejechane 2300km, zmiana na nowy łańcuch- zero zgrzytów, przeskakiwań przy przyciskaniu, górkach etc, po kolejnych 300km.
Nie jestem zawodowcem, staram się dbać o łańcuch, co widzę przynosi jakieś efekty.
Mam wrażenie, że dociągnąłbym do 3000 na jednym łańcuchu, ale wolałem się zabezpieczyć.
Swoją drogą ( był kiedyś ten temat), co to za smar fabryczny shimano? Dobrze na tym się jeździ, cichutko i nie łapie za dużo brudu.
Posted 18 May 2013 - 21:26
Nie tylko Shimano.Tego jeszcze Shimano nie ujawniło
Może to wcale nie są jakieś szczególne specyfiki, tylko one są nakładane na gorąco, w formie bardzo rzadkiej kąpieli, żeby dotarła tam gdzie trzeba. Po pierwszym myciu/szejkowaniu łańcucha pozbywamy się tego, a nasze dosmarowywanie po kropelce na ogniwo, to tylko namiastka.
Kiedyś ktoś pisał o sposobie smarowania na gorąco po szejkowaniu. Do podgrzanej mikstury parafiny i czegoś tam wrzuca się łańcuch - i ma się smarowanie "fabryczne" - trzeba by to odkopać w starych tematach.
Popieram, ja nawet w góralach mam łańcuchy Campy :-DCampagnolo.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen