Napisano 20 czerwiec 2013 - 06:57
Osobiście użytkuję na zmianę Connex'a 10s8 i 10s0 - kupione w Cyklomanii za odpowiednio 103zł i 88zł. Są to moje pierwsze Connex'y w szosie. W MTB używam natomiast 9-rzędowych 904 oraz 908 i podczas gdy te nie bardzo nadają się do napędu Shimano - są podobno nieco szersze od shimanowskich i z niesłychanie niską precyzją zmieniają biegi, to te wymienione jako pierwsze (10s8 i 10s0) sprawują się, uważam, bardzo dobrze.
10s0 odradzam jednak z tego względu, że jest to czysta stal i rdzewieje. 10s8 już tego problemu nie ma, bo ogniwa ma niklowane (zewnętrzne i wewnętrzne).
Ogólną jakość pracy ciężko mi ocenić, ponieważ nie mam dużego porównania z innymi modelami. Wcześniej jeździłem na używanym Shimano 5701, jako, że była w niego wyposażona moja pierwsza w życiu szosówka. Był już nieco wyciągnięty, ale pracował ładnie, cicho i precyzyjnie. Connex'y pracują podobnie aktualnie.
Na dzień dzisiejszy mam założonego 10s8 i na jednym smarowaniu Rohloff'em przejechane mam 600km i przed najbliższą jazdą nie zamierzam smarować - co równoważne jest temu, że nie narzekam na hałas.
W przyszłości będę chciał wypróbować 10sG, w Cyklomanii jest w praktycznie jest samej cenie co 10s8 - 4zł różnicy na niekorzyść tego pierwszego.
Connex'y skusiły mnie spinką w zestawie, która jest wygodna w rozkuwaniu i przede wszystkim w ogóle... jest. Oczywiście, do Shimano zawsze można dokupić za 5zł np. spinkę SRAM'a, która też jest b. dobra, ale jednak nie ma jej w zestawie, a dołączane piny nie są ani przeze mnie lubiane, ani wygodne.