Sram pc870Witam.
Mam napęd 8 rzędowy z 104 ogniwami. Jaki dobry łańcuch polecacie?
Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)
Napisano 15 lipiec 2016 - 10:06
Ja jeżdżę z 4700,kaseta 105,wszystko gra.
Ale który łańcuch, bo jest kilka 10s: http://www.connexcha...eed-chains.html
Napisano 15 lipiec 2016 - 10:30
Jeździłem z 10S8 i 10SX z kasetami Dura Ace i Ultegra. Problemów nie było, jedyne co to całość trochę hałasowała. Z tiagrą czy 105 powinno być podobnie.
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru
Napisano 15 lipiec 2016 - 20:57
Cena łańcuchów Connexa znacznie wyższa niż Shimano. Mam nadzieję, że dłużej taki łańcuch posłuży. Może wtedy rzeczywiście lepiej w niego zainwestować i zajeździć kasetę do końca.
Pytam, bo wczoraj wymieniłem w Tiagrze łańcuch na nowy (CN-4601) po przebiegu ~4300km i na jednym trybie (13T) co kilkanaście obrotów czasami mi przeskakuje. Jeżdżę kadencyjnie w granicach 85÷95. Mam nadzieję, że z czasem łańcuch minimalnie się wydłuży i dopasuje do kasety .
Napisano 18 lipiec 2016 - 08:21
Niedawno zamówiliśmy taki łańcuch dla klienta, który z uporem maniaka poszukuje dodatkowych watów
Po otworzeniu woreczka pokazuje nam się łańcuch, który nie jest nasmarowany... On jest up..ony w smarze. Wygląda jak niektóre łańcuchy jakie widuje w rowerach dostarczanych na serwis.
To ich smarowidło brudzi wszystko czego się dotknie, a usunąć to można tylko benzyną ekstrakcyjną itp.
Mieszając ogniwami w rękach czuć, że chodzą one naprawdę lekko. Po założeniu łańcucha i zakręceniu korbami też czuć lekkość.
Jak do tego dodamy (a od tego trzeba by zacząć) wszędzie łożyska np ceramic speeda to kręci się to rewelacyjnie.
Łożyska suport, piasta, kółka przerzutki, łańcuch, oliwka to ok 6-8 tysi przy czym oliwka 400zl, łańcuch SR 800zl
Załączone pliki
Napisano 27 lipiec 2016 - 16:58
Pytam, bo wczoraj wymieniłem w Tiagrze łańcuch na nowy (CN-4601) po przebiegu ~4300km i na jednym trybie (13T) co kilkanaście obrotów czasami mi przeskakuje. Jeżdżę kadencyjnie w granicach 85÷95. Mam nadzieję, że z czasem łańcuch minimalnie się wydłuży i dopasuje do kasety .
Nie wiem, czy to dobrze powiedziane. Może też być tak, że z rolek łańcucha ściera się jakaś warstwa powstała na skutek smaru fabrycznego albo obróbki. Możliwe, że też i na sworzniach czy plytkach ogniw taka warstwa też jest i lekko łańcuch się nieco wydłuża, ale to moim zdaniem prawie niemożliwe.
U mnie ostatnio "zgranie" się łańcucha i kasety trwało jakieś 200 km, a na początku na jednej zębatce strzelało dosłownie co depnięcie, a na kilku innych co jakiś czas. W ogóle kupnie niemal od razu wyszejkowałem i nasmarowałem go świeżym olejem, bo w poprzednim Peugeot'cie mi to pomogło, ale tam łańcuch był zesztywniały od shimanowskiego mazidła.
Napisano 14 sierpień 2016 - 21:13
Wkrótce będę musiał wymienić kasetę i łańcuch w moim rowerze, posiadam teraz kasetę 105 11 rzędową (11 - 28) i łańcuch chyba KMC X 11, wymienić na taki sam zestaw czy istnieją jakieś inne wytrzymałe podzespoły oczywiście cena też jest ważna ?
Z góry dzięki za pomoc