Skocz do zawartości

Zdjęcie

problem detkowo-oponowy

38 odpowiedzi w tym temacie

#1 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 12 sierpień 2007 - 19:25

heja
Ostatnio mam jakies fatum na lapanie kapci,juz mnie doprowadza to do szalenstwa bo co wyjazd to lapie lacze,ostatnio 3 na jednej jezdzie.Kupilem jakas dobra detke conti to wywalilo dentyl w polowie.Nie wiem juz co sie dzieje.Mozecie polecic jakies dobre detki oraz chyba opony bo mozliwe ze one tez juz puszczaja syf.Zrobilem w sumie na nich 5tys km.Jaki zestaw opony+detki moze zagwarantowac spokoj na jakis czas?Nie usmiecha sie mi wiecznie stawac w trasie i syfic rece i owijke,a przy okazji marnowac kase bezprzerwy na detki,dzieki za pomoc

#2 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 12 sierpień 2007 - 19:33

Cytat

heja...
...Jaki zestaw opony+detki moze zagwarantowac spokoj na jakis czas?

polecam poczytac ten temacik ;-)
detki polecam contiego ultra light, maxxisa rowniez ultra lighta, kenda tez daje rade.
do tego dobra opaska (najlepiej sztywna michelina - zielona).

coz.. jedni lapia laczki tak jak ty co chwile, a inni jezdza po x tys km i nic. (sam juz nie pamietam kiedy zlapalem laczka na szosie).

#3 sp0097jg

sp0097jg
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądKamienna Góra

Napisano 12 sierpień 2007 - 19:37

na Oponach Schwalbe Ultremo(ale pro2race też rade da;) ) + Detka Panaracer R'air + zielona opaska Michelin = możesz spokojnie śmigać parę tys. km bez kapcia ;-)

pzdr 8-)

#4 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 12 sierpień 2007 - 19:47

Cytat

na Oponach Schwalbe Ultremo(ale pro2race też rade da;) ) + Detka Panaracer R'air + zielona opaska Michelin = możesz spokojnie śmigać parę tys. km bez kapcia ;-)

pzdr 8-)

o ile nie wpakujesz sie w mega dziure majac np 6 atm.

kr1s masz problem ze snejkami czy ogolnie z kapciami roznego rodzaju?

#5 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 12 sierpień 2007 - 19:53

najczesciej mam w detce widoczne jakby dwie dziurki obok siebie.Chcoiaz nie jest to regula.Lapie je w 99% w kole tylnim ale to domyslam sie ze wzgledu na rozlozenie mas.Sprobuje moze zmienic ta opaske o ile taka gdzies dostane..

#6 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 12 sierpień 2007 - 19:56

czyli inaczej mowiac lapiesz snejki..
ile atmosfer dymasz? i co ile sprawdzasz cisnienie?

#7 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 12 sierpień 2007 - 20:21

dobre opony + dobre dętki a wszystko to przy stałym monitorowaniu ciśnienia i zapomnisz o problemie.
Ja upuszczam powietrze z kół po jeździe to 2-3 atm a przed każym wyruszeniem w trase pompuje do 120-130 psi.
W Twoim wypadku opona jest dobijana do obręczy stąd też dwie dziury. Wygląda na to , że masz za małe ciśnienie w ogumieniu.

#8 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 12 sierpień 2007 - 20:48

takie symetryczne dwa pęknięcia wzdłuż dętki tworzą sie gdy jest za niskie ciśnienie i opona "dobija" do felgi np na dziurze i dętka rozcina sie przygnieciona miedzy rantem felgi a przeszkodą, powiem tylko z mojego skromnego doświadczenia że opona continental ultrasport jest o wiele bardziej miękka od hutchinson quartz i hutch jest węższy a wyższy obie 700x23
ciśnienie równe ok 5-5,5 bara

#9 kr1s1983

kr1s1983
  • Użytkownik
  • 830 postów
  • SkądNowy Sacz

Napisano 12 sierpień 2007 - 21:13

problemem jest to ze nie mam pompki z nanometrem i nabijam na maxa zwykla reczna,opona sie niby nie ugina ale nie wiem czy to nie za malo...

#10 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 12 sierpień 2007 - 21:16

taka zwykla to za duzo nie narypiesz.. (nawet tymi wypasionymi co niby dymaja do 8-9 atm jest ciezko nadymac te 6-7 atm).
calkiem niezla pompka z manometrem kosztuje w okolicach 70-80 zl. warto sobie taka sprawic.
a jesli nie masz mozliwosci kupic to moze zajedz do serwisu rowerowego i niech ci nadymaja pozadnie kola.

#11 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 sierpień 2007 - 21:39

jak dostałem szose to odrazu poszedłem do serwisu obok i nabiłem po 8atm bo tyle maksymalnie zezwalają akurat moje obręcze mavic cxp22, jeździ się bardzo dobrze tylko trzeba uważać na torach oraz na dziury bo wtedy telepie strasznie, a i na obręcz trzeba uważać aby nie scentrować, jak narazie nie złapałem kapcia

najprawdopodobniej masz za niskie ciśnienie, proponuje sprawić sobie stacjonarną pompę z manometrem to będziesz wiedział ile bijesz :D

#12 Skubej

Skubej
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • Skądpolna

Napisano 19 sierpień 2010 - 14:51

Ja miałem podobny problem też często łapałem kapcia i była to wina za małego ciśnienia i opony która miała jakby za chudy płaszcz boczny.(conti ultrasport 1000)

frontalnie można było wjeżdżać na dziury i było ok raz tylko chwyciłem tak kapcia, jak już trafił się kamyczek który uderzył w bok to dętkę przebijało prawie za każdym razem.

No jeszcze zdarzyło się że źle dętkę ułożyłem i poszła na zakręcie.
więc zmieniłem oponkę i pomogło.

#13 Piotr01

Piotr01
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 sierpień 2010 - 19:23

Witam wszystkich pięknie, a to w końcu pierwszy raz. Postanowiłem się w końcu zarejestrować i czasem może coś podpowiem.
Jeśli chodzi o dętki i nie zależy Tobie zbyt na wadze, to u mnie numer jeden, to Michelin Airstop A1. Niedawno zrobiłem pewne doświadczen/ie/a na różnych dętkach kilku firm w kwestii trzymania powietrza. Trochę tego było i czasu minęło. Po prostu znudziło mi się często dopompowywanie itp.. Efekt, to ta dętka w kółkach na obręczach Alexrims DA22 z opaską Continentala tą do 15[atm] i oponami Vittoria Rubino Pro trzyma ciśnienie w zakresie od 145 do 100psi przez czas 12 dni. Drugie miejsce zajęła dętka Continentala Race28 z wynikiem 5 dni. Oczywiście zależy to zapewne od konfiguracji kółek, ale teraz od pół roku z tego korzystam i jest bez zmian. W moim teście, lekkie dętki wypadły cieniutko, ale z tym wypadku niewiele można się spodziewać.
Bardzo warto mieć niezłą i z dobrym manometrem pompkę stacjonarną, a znikną Twoje pewne problemy z ciśnieniem. Przynajmniej przed i po wyjedzie. Pompkę małą ręczną do 100psi z manometrem oczywiście mam zawsze przy sobie. Ale, jak sobie przypomnę jak kiedyś złapałem laczka i jak po wymianie nadmuchałem do tych 100psi, to trochę musiałem aż odpocząć. Lepiej było zrobić parę kilometrów w zamian.
Pozdrawiam, Piotr01

#14 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 19 sierpień 2010 - 19:58

Ja mam opaskę Conti, dętkę tanią Rubeny(8,5-11zł, a dużo szczelniejsza od kendy) i Conti Gp4000S. Dopompowuję raz na 3,4 tygodnie i jest ok. Chyba, że trafię w głęboką dziurę, to zdarzy się snejk, ale rzadko.

Cytat

Ja upuszczam powietrze z kół po jeździe to 2-3 atm a przed każym wyruszeniem w trase pompuje do 120-130 psi.

Naprawdę Ci się chce tak robić? Obręczom nic się nie dzieje, żadna opona mi nie parcieje, przejechane mają już ponad 7 kkm i jeszcze trochę przejadą...

kr1s1983, najzwyczajniejszą, ręczną pompką nabijesz max koło 6 barów( z trudem).. może jesteś lekki, ale pode mną wtedy opona się strasznie ugina..

#15 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 20 sierpień 2010 - 13:01

Z tym pompowaniem na siłę "ile wejdzie" też są problemy jak z niedopompowaniem. W lipcu tak straciłem tylną oponę MAXXISA HORS, kupę nerwów i strachu. W niezwykle upalny dzień na trasie w Słowacji pożyczoną z serwisu pompką z uszkodzonym manometrem dopompowałem koło tak na kość. Po godzinie jazdy opona pękła dokładnie na środku na bieżnika stykającego się z asfaltem. Opona była sprawna, nieuszkodzona, niewielki przebieg. Po tym fakcie szczególnie w upały pompuję koła z pewnym zapasem i rozwagą.

Stas

#16 Michai³

Michai³
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądSosnowiec

Napisano 20 sierpień 2010 - 21:29

Cytat

calkiem niezla pompka z manometrem kosztuje w okolicach 70-80 zl. warto sobie taka sprawic.
a jesli nie masz mozliwosci kupic to moze zajedz do serwisu rowerowego i niech ci nadymaja pozadnie kola.

Jest to jakieś rozwiązanie, ale wiadomo, czy jeździsz czy nie - powietrze zawsze schodzi, czasem już po kilku dniach i trzeba dopompowywać. Kolega stałby się więc wyjątkowo częstym gościem takiego serwisu ;) W tej cenie którą podajesz można czasem znaleźć dobry kompresor do którego polecam dokupić przejściówkę na wentyle rowerowe presta - groszowa sprawa - oszczędność na czasie i zbędnym wysiłku gwarantowana!

#17 Gosc_Stoofek_*

Gosc_Stoofek_*
  • Gość

Napisano 22 sierpień 2010 - 17:39

witam
kupiłem właśnie od znajomego dętkę michelin aircomp a1 po okazyjnej cenie (leżała u niego 2 lata. nieużywana)
i jak napompowałem troche żeby sprawdzić czy nie ma dziury to ukazał mi sie taki balon http://img441.images...2082010138.jpg/ szybko spuściłem powietrze (a ciśnienie bylo małe jakby co) i sprawdziłem co to - cieńsza guma na krótkim odcinku.
To normalne w takich dętkach? bedzie ok jak założe ją pod oponke?
normalnie jeżdże na ciężkich i tanich cst albo kendach to nie wiem.
pzdr

#18 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 22 sierpień 2010 - 19:53

Na moje oko nie zbyt to normalne. Guma powinna być tak samo gruba na całym laczku wg. mnie. Toby też wyjaśniało dlaczego leżała dwa lata.

#19 Gosc_Stoofek_*

Gosc_Stoofek_*
  • Gość

Napisano 22 sierpień 2010 - 19:55

leżała 2 lata bo kolega zmienił koła i wentyl był za krótki do nich.
teraz mam troche czasu to wsadze do koła jutro i sprawdze. mam nadzieje ze bedzie ok

#20 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 22 sierpień 2010 - 20:05

kubano, tak samo gruba pewnie tak, ale jak jej nic nie ogranicza, to nie będzie tak, że gdzieś wybuli przy nadmiarze sprężonego powietrza? Z podłużnymi balonami tak jest - z dętką jeszcze nie wpadłem na pomysł, żeby tak w nią wbijać powietrze ;>

Stoofek, wsadź ją w oponę i jedź.. drugą woź pod siodełkiem w zapasie - najwyżej gdzieś po drodze przyjdzie Ci ją zmienić ;)

PS. Po co kupować okazyjnie dwuletnią dętkę, skoro zwykła rubena jest po 8,5 zł i możliwe, że dłużej wytrzyma ? ;P

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy