Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tylna Przerzutka Shimano 105 - Jaki To Typ? (Współpraca Z Kasetą)

5 odpowiedzi w tym temacie

#1 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 16 czerwiec 2015 - 11:13

Cześć

Pytanie laika - czy ten wózek przerzutki 105-tki obsłuży kasetę 11-32? (obecnie jest tam kaseta Shimano 105 11-28). Gdzieś mi mignęło w artykule na road.cc że wózki są różnych typów... To jest rower który potencjalnie chciałbym kupić i przy wymianie kasety chciałbym tam wsadzić właśnie 11-32.

Pozdrawiam

Dołączona grafika

@tapatalk

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 czerwiec 2015 - 11:18

http://productinfo.s....com/#/spec/1.8

Oficjalnie nie, bo maksymalna koronka dla tego modelu (przy założeniu, że to krótki wózek, czyli RD-5701-SS - tak mi to wygląda) to 30T. W praktyce nie spotkałem się jeszcze nigdy z problemami.

Moim zdaniem spokojnie możesz jeździć, o ile całkowita pojemność przerzutki Ci na to pozwoli.

BTW wygląda na to, że masz dość długi łańcuch. Czy w pozycji "mała koronka - mała tarcza" nie masz przypadkiem tak, że łańcuch ślizga się po górnym kółku przerzutki? Jeżeli tak, warto byłoby pomyśleć nad jego delikatnym skróceniem.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 mizuu

mizuu
  • Użytkownik
  • 22 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 czerwiec 2015 - 11:27

Moja 105 na 11-32 ma dużo dłuższy wózek.

Mój blog rowerowy poświęcony wyprawom i rowerom

#4 bzx

bzx
  • Użytkownik
  • 210 postów

Napisano 16 czerwiec 2015 - 11:50

@mikroos dzięki za odpowiedź

Co do łańcucha to faktycznie jest coś na rzeczy - przyjrzałem się innej fotce i łańcuch zwisa. Na bank zużyty i będzie do wymiany (stąd pytanie o kasetę).

A może tylne koło nie jest wsadzone do końca? Te ślady przy zamykaczu sugerują że oś mogłaby wejść dalej.. Ale tu się mogę mylić..

Muszę dopytać sprzedawcy o te szczegóły.

@tapatalk

#5 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 16 czerwiec 2015 - 15:43

No widzisz, jeszcze przed przeczytaniem Twojej ostatniej wypowiedzi sam zauważyłem, że koło ewidentnie nie jest wsunięte do końca, i miałem Ci o tym wspomnieć :D Po prostu otwórz zamykacz, dociśnij koło do końca, i zaciśnij z powrotem.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#6 jaroMKV

jaroMKV
  • Użytkownik
  • 234 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 23 lipiec 2015 - 19:41

Podepnę się z pytaniem. Mam Korbę 50-34 i kasetę 12-25 na krótkim wózku w tylnej przerzutce 105 RD5701 SS . Jej pojemność i tu jest problem bo znalazłem różne info. Raz 33 T raz 34 T i sam nie wiem. 

Chcę wymienić kasetę bo noga jeszcze słaba, a lubię śmigać bo górkach. I teraz chętnie bym zamieniał na kasetę 12-30 i wtedy pojemność wychodzi 34 T. I teraz nie wiem które dane są prawdziwe...może ktoś ma większą wiedzę i pomoże.

Dodaj odpowiedź