Jakie Kupić Opony?
Started By
deschek
, 03 lip 2006 13:56
4760 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 10 listopad 2008 - 23:19
Wow. dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź. Bardzo mnie to oświeciło.
Rzeczywiście popełniłem pomyłkę przy opisie chodziło mi o 32 C (np. Vittorię Cross XN)
Ale wnioskuję z Twojej odpowiedzi ze bezpieczniej będzie wziąć maximum 30 C a najlepiej 28 (ciężko chyba to dostać). Prześwit jest na obecnych Detonatorach min. 5 mm (szczęki Sora). Ale zastanowiła mnie też cenna uwaga odnośnie przyczepności, otóż nie planowałem śmigać po jakichś szutrowych nawierzchniach, leśnych drogach itd. bo mi szkoda obręczy i ramy. Myślałem jedynie że opony cyklo crossowe będą miały lepszą trakcję w np. błocie pośniegowym na asfalcie, czy też w miejscach po prostu lekko ośnieżonych co się zdarza na szosowych szlakach turystycznych przynajmniej tam gdzie jeżdzę (kazimierski park krajobrazowy) W ciągu ostatniej zimy jeździłem na mojej staresz szosówce na oponach Panaracer Stradius 23 C i bywało różnie. Teraz mając na oku lepsze bezpieczeństwo pomyslalem o cyklocrossowych. ALe fakt mniejszego ich kontaktu z twardym podłożem przez kostkowany bierznik daje do myślenia... Dziękuję jeszcze raz !!!!
Rzeczywiście popełniłem pomyłkę przy opisie chodziło mi o 32 C (np. Vittorię Cross XN)
Ale wnioskuję z Twojej odpowiedzi ze bezpieczniej będzie wziąć maximum 30 C a najlepiej 28 (ciężko chyba to dostać). Prześwit jest na obecnych Detonatorach min. 5 mm (szczęki Sora). Ale zastanowiła mnie też cenna uwaga odnośnie przyczepności, otóż nie planowałem śmigać po jakichś szutrowych nawierzchniach, leśnych drogach itd. bo mi szkoda obręczy i ramy. Myślałem jedynie że opony cyklo crossowe będą miały lepszą trakcję w np. błocie pośniegowym na asfalcie, czy też w miejscach po prostu lekko ośnieżonych co się zdarza na szosowych szlakach turystycznych przynajmniej tam gdzie jeżdzę (kazimierski park krajobrazowy) W ciągu ostatniej zimy jeździłem na mojej staresz szosówce na oponach Panaracer Stradius 23 C i bywało różnie. Teraz mając na oku lepsze bezpieczeństwo pomyslalem o cyklocrossowych. ALe fakt mniejszego ich kontaktu z twardym podłożem przez kostkowany bierznik daje do myślenia... Dziękuję jeszcze raz !!!!
#502 Gosc_czajam_*
Napisano 15 grudzień 2008 - 22:30
Witam wszystkich! Mam takie pytania. Czy dostane opone przystosowana do jazdy na trenażerze za ok 50~60zl? A moze lepiej kupic jakies padlo za 40 lub mniej i jezdzic na tym a jak sie wydrze to kolejna? Nie bede jezdzil w domu tylko w piwnicy wiec halas i syf z wydartej opony mnie nie obchodzą.
A co ile wymienia sie opony na asfalt? Ja na swoich kendach przejechalem 5,5 tys i przelozylem je z tylu na przód bo ta ktora byla z tylu zaczela sie juz robic kwadratowa.
Jak to jest z oponami w sezonie zimowym. Jedni mowia ze trzeba sposcic z nich powietrze inni ze zostawic troche. Moj rower bedzie stal przez zime bo nie mam gdzie go powiesic wiec jakies 2 atmosfery w oponach starczy?
A co ile wymienia sie opony na asfalt? Ja na swoich kendach przejechalem 5,5 tys i przelozylem je z tylu na przód bo ta ktora byla z tylu zaczela sie juz robic kwadratowa.
Jak to jest z oponami w sezonie zimowym. Jedni mowia ze trzeba sposcic z nich powietrze inni ze zostawic troche. Moj rower bedzie stal przez zime bo nie mam gdzie go powiesic wiec jakies 2 atmosfery w oponach starczy?
Napisano 03 styczeń 2009 - 12:57
Ja natomiast chciałbym spytać o oponki na okres przejściowo zimowy. Mam teraz detonatory, które w mokrych lub śliskich warunkach, są jak zapalnik z opóźnionym zapłonem. Dlatego moje pytanie: Jakie niedrogie opony max. 30zł szt., kupić na ten okres, gdzie jest mokro i ślisko. Bym czuł się w miarę pewnie w zakrętach. Z odpowiednim bieżnikiem.
Pozdrawiam ;]
Pozdrawiam ;]
Napisano 05 styczeń 2009 - 18:49
Witam. Chcialbym sie dowiedziec jakie opony do 30zł są dobrej jakosci myslalem nad tymi ale niewiem http://allegro.pl/it...ro_700x23c.html
http://allegro.pl/it...0_23_szosa.html
teraz jezdze na hutchinsonach 700x20c dlatego chcialbym sie rowniez dowiedziec czy jest roznica w jezdzie 20c i 23c
Z góry dziekuje za odpowiedz
http://allegro.pl/it...0_23_szosa.html
teraz jezdze na hutchinsonach 700x20c dlatego chcialbym sie rowniez dowiedziec czy jest roznica w jezdzie 20c i 23c
Z góry dziekuje za odpowiedz
Napisano 05 styczeń 2009 - 18:56
wiesz co, ja na starym rowerze jeździłem na tych kendach, specjalnie nic sie nie działo. Dałem za nie 25 zł w sezonie i kupiłem je w zwykłym sklepie rowerowym. Poszukaj jeszcze w normalnych sklepach rowerowych. Bardzo często na zimę są duże obniżki cen - ale nie wszędzie. Więc jak chcesz na jakość to te kendy średnie - żadnej wpadki nie było .
Napisano 05 styczeń 2009 - 18:57
Gdzieś niedawno czytałem na forum wątek właśnie o oponach 20 i 23, ale nie mogę go znaleźć teraz. Mowa była o tym, że niby 20 mają mniejsze opory toczenia i w związku z tym są szybsze jednak na końcu wyszło na to, że jest odwrotnie chyba ze względu na kształt opon (23 są bardziej okrągłe) i max ciśnienie. Generalnie różnicy nie ma żadnej.
Edit,
a jednak znalazłem klik
Edit,
a jednak znalazłem klik
Napisano 05 styczeń 2009 - 21:53
i to moim zdaniem najlepszy wybór :-) A widzicie na allegro nie najtaniej 8-) pamiętam chyba na tamtych wakacjach używane te oponki (gość pisał że tylko troszeczkę się na nich bujnął) poszły za ok.75 zł. Więc tu masz tanie jak barszcz. Więc jak nie do jakiejś ostrej jazdy to w same raz a nawet lepiej
#518 Gosc_szudri_*
Napisano 21 styczeń 2009 - 22:31
Tobek tylko tyle mogę Tobie pomóc w Twojej sprawie chyba lepszej nie znajdziesz
http://www.allegro.p..._740_od_ss.html
http://www.allegro.p..._740_od_ss.html
#520 Gosc_kzapal_*
Napisano 27 styczeń 2009 - 12:21
Jestem nowy jeśli chodzi o jazdę na szosie, jak na razie przejechałem ok 1kkm.
Niestety mimo dość małego przebiegu muszę wymienić opony na nowe.
Obecne tracą przyczepność nawet na suchym podłożu że o mokrym nie wspomnę, musiałem też wymienić już 3 dętki.
Nie mam rozeznania w oponach szosowych, stąd prośba o podanie jakiś opon 700x23c
które dają rade i na suchym i na mokrym. Mogę wydać do 60zł na jedną oponę.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Niestety mimo dość małego przebiegu muszę wymienić opony na nowe.
Obecne tracą przyczepność nawet na suchym podłożu że o mokrym nie wspomnę, musiałem też wymienić już 3 dętki.
Nie mam rozeznania w oponach szosowych, stąd prośba o podanie jakiś opon 700x23c
które dają rade i na suchym i na mokrym. Mogę wydać do 60zł na jedną oponę.
Z góry dziękuję za odpowiedź.