Jump to content

Photo

Jakie Kupić Opony?

4760 replies to this topic

#1721 Gosc_Campagnolo_*

Gosc_Campagnolo_*
  • Gość

Posted 13 August 2011 - 22:33

Ja tez myślałem o tych oponach, ale troche ciężkie jak na zwijane są i kupiłem DURO Hypersonic 700x23C troche droższe ale zobacze jak sie spisywać będą.
http://allegro.pl/sh...item=1752241159

#1722 harpan

harpan
  • Użytkownik
  • 22 posts
  • SkądDąbrowa Górnicza

Posted 15 August 2011 - 17:31

Witam, jeżdżę na oponach Michelin Lithon kupionych w decathlon. Zupełnie opona nie podchodzi mi na mokrej nawierzchni (nawet wilgotnej), tylne koło na asfalcie pokrytym warstwą smoły jeździ jak po lodzie. Dziś po dwukrotnej przewrotce (prędkość 25-28km/h zakręt 90st) postanowiłem się z nimi pożegnać. Czy macie jakieś propozycję opon które będę miały przyzwoite opory toczenia i przede wszystkim bezpieczniej będzie można pokonywać zakręty przy mokrej nawierzchni.

#1723 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 15 August 2011 - 19:46

No , na Sliksterach zrobiłe już 500 km po drogach wszelkiej jakosci ( wczoraj 177 po beskidach )i na razie sie trzymają , choć jeżdże raczej zachowawczo, pare razy po mokrym , choćby dzisiaj powrót z Kryspinowa w deszczu, troche stracha mam bo są to slicki , ale dają rady wiec na ściaganie sie nadaja, 8 atm daje na nie non stop, czasem zdarzy sie minimalnie wiecej ale raczej nie przekraczam max ciśnienia . Na razie lepiej od nich to mi szytki sżły Vittoria Corsa Evo Cx ale tam ciśnienie 11 atm i oplot ponad 2 razy większy, więc sie nie dziwie.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#1724 Gosc_Campagnolo_*

Gosc_Campagnolo_*
  • Gość

Posted 15 August 2011 - 22:06

ja na razie jeszcze jeżdżę na Vittoria Rubino Pro i na mokrym asfalcie jakoś całkiem dobrze się spisują . Zawsze staram się aby miały max ciśnienie 10 atm. Jakoś jadąc w granicach 25-28 km/h w ostrych zakrętach zwalniam i nie sprawdzam jak się spisują na mokrym .

#1725 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 August 2011 - 09:08

Nie uważacie, że właśnie podczas jazdy na mokrym powinno się trochę spuścić powietrza z opon? Chyba mniej napompowana opona będzie miała większą powierzchnię styku z podłożem?
Od czasu, kiedy w oponkach Vittoria Diamante Pro nabitych na 10 bar spuściłem na 8 bar - komfort jazdy wzrósł (na przejazdach kolejowych wcześniej prawie podskakiwałem) i jakoś opony lepiej się "kleją".

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#1726 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 16 August 2011 - 16:58

powrót z Kryspinowa w deszczu, troche stracha mam bo są to slicki

Według mojej wiedzy, przyczepność na mokrym bardziej zależy od mieszanki gumy w oponie niż występowania bieżnika. Przecież pod kołami szosowymi nie wystepuje zjawisko akwaplanacji więc odprowadzanie wody nie jest konieczne.
Im gładsza nawierzchnia tym bardziej przydają się slicki.
Harpan, poszukaj jakiś gładkich opon z wyższej półki niż te lithony, np Ultremo super się spisują ale są sporo droższe, te Slickstery powinny być nie najgorszą alternatywą.

#1727 Gosc_enigma_*

Gosc_enigma_*
  • Gość

Posted 16 August 2011 - 21:40

Czy opona może zużyć się już po 3tys km? Mam Conti Ultra Sport (700 x 23), i przy zmianie dętki zauważyłem że tylna opona robi się płaska.
Pompuję na 7bar, ważę ~80kg, jeżdżę po drogach dobrej jakości, jazda bez ostrego hamowania.
Czy taka żywotność jest normalna dla takiej opony, czy może za mało pompuje?

W sumie 54zł to nie majątek, ale liczyłem że dłużej wytrzymają, czy w podobnej cenie można coś bardziej wytrzymałego wybrać?

#1728 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 posts
  • SkądZ żyta

Posted 16 August 2011 - 21:43

Tak, może i po 3 tys. km być zużyta, ale Twoja robi się płaska, więc jeszcze trochę pociągnie.
Ewentualnie możesz teraz przednią wrzucić na tył, bo ta jest zapewne mniej kwadratowa niż tylna, która zużywa się szybciej.

#1729 Tom'ek

Tom'ek
  • Użytkownik
  • 377 posts
  • SkądWieszowa

Posted 16 August 2011 - 22:25

:-o :-o :shock:

:-/ :-? :evil:

#1730 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 17 August 2011 - 08:28

zawodnicy , powiedzmy info jest od serwisu szytki na suche pompują prawie na max 11-12 atm no chyba ze jakaś ma wiecej, ale na mokro to max 8-9 .

co do opon ważna jest mieszanka gumy , są specjalne oponki na wode np Schwalbe

a co do opon ogólnie to lepiej jak sie zużyje zetrze szybciej niż popęka ze starośći i nacięć

#1731 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 posts
  • SkądZ żyta

Posted 22 August 2011 - 09:12

Właśnie odebrałem Duro Hypersonic, pierwsza rzecz: dawaj je od razu na wagę i co ? Zgadza się, obydwie sztuki równo po 198 g, więc waga dosyć imponująca, szczególnie bacząc na ich cenę. Jak widać wykonanie również nie jest złe, skoro dwa egzemplarze ważą dokładnie tyle samo, idealnie co do grama.
Teraz tylko ciekawe jak one jeżdżą, trzeba będzie przetestować 8-)

#1732 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,693 posts
  • SkądKraków

Posted 22 August 2011 - 19:36

hm już doszły ?? :lol:
powiem Ci że będa szybkie, po 2 tygodniach tyrania na Sliksterach przełożyłem na Bontragery i............. zakląłem co za tępe opony w ogóle nie jadą, jednak waga rotacyjna samych opon robi wrażenie

najlepszy efekt uzyskasz dając także lekkie dętki.

#1733 Gosc_Campagnolo_*

Gosc_Campagnolo_*
  • Gość

Posted 22 August 2011 - 22:30

moje kupione w zeszłym tygodniu Duro Hypersonic na razie leżą i czekają a dojeżdżam jeszcze Vittorir Rubino Pro . Teraz mają ok 8500 km i już na bokach tylnej widać że się zaczyna troche strzępić, ale myśle że jeszcze do 10 000 dociągne na nich. Zamieniłem tylko tylną z przednią.

#1734 Adidadi

Adidadi
  • Użytkownik
  • 116 posts
  • SkądLublin/Bychawa

Posted 29 August 2011 - 20:28

Moje oponki wreszcie po ponad 2 tygodniach dotarły.
Stare oponki praktycznie same się zakładały ;) Z nowymi nie było tak łatwo, ale forum znów okazało się pomocne i poszło z górki.
Wagowo opona jest trochę lżejsza od obecnych.

Jutro jeśli pogoda pozwoli ruszam do pracy na nowym ogumieniu i po powrocie może będę coś mógł o nich napisać

#1735 D3biec

D3biec
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 September 2011 - 10:00

poszukuje tanich (do 60 zł) i wytrzymałych opon do szosy/commutera. Dodam, że jeżdze głównie po mieście więc wiadomo jaką "nawierzchnie" opony musiałyby znieść. Fajnie by było gdyby opony miały pomarańczowy bok i tu zaczynają się schody... mianowicie widziałem takie kendy, wiem też, że pomarańczowe występują Maxxisy Detonatory (aczkolwiek w żadnym sklepie rowerowym z nimi się nie spotkałem).

Która z tych opon jest lepsza (wiem, że raczej na forum odradzacie zarówno detonatory przez niski oplot jak i kendy przez jakość produktów) lub jakie inne znacie w takim kolorze? Czy może odpuścić sobie kolorystyczne widzimisie i zainwestować w klasyczna czarną oponę (jeżeli tak, to jaką)? I jeszcze jedno pytanie, czy jest sens inwestować w opony takie jak np duro hipersonic (lub inne budżetowe wynalazki 200 g z hakiem), niby zysk w masie w porównaniu z moimi obecnymi był by kolosalny bo aż ok 100g na koło i pewnie rower by "latał", ale jak z wytrzymałością takich opon w mieście?

Dodam, że do tej pory jeździłem na Conti Ultra Sport drutówkach więc opony wolałbym zmienic na conajmniej podobnej klasy

Pozdrawiam

#1736 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 23 September 2011 - 16:17

powiedzcie mi gdzie najtaniej dostanę continentale gp 4000s ??? bo mi pieprzone kamyczki rozerwałyoponę :(

u2250y2014v3.gif

#1737 patryk_60

patryk_60
  • Użytkownik
  • 369 posts
  • SkądLublin

Posted 23 September 2011 - 19:47

Pamiętam ,że w Cyklomani były w przystepnej cenie jak ja szukałem opon wcześniej.
Kurde też mi powłaziły w ultrasporty. Starszny syf na drogach. :evil:

#1738 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 23 September 2011 - 22:38

patryk_60, ale mi taki ostry kamyk 6mm jope wyciął :(

u2250y2014v3.gif

#1739 westacard

westacard
  • Użytkownik
  • 62 posts
  • SkądEłk

Posted 01 October 2011 - 14:27

Jakiś czas temu rozciąłem tylną oponę i częściej niż zwykle przebija mi się dętka. A od spodu też jest już rozcięta
Jakie opony kupić z przedziału 50zł-100zł? Chciałem kupić komplet niebieskich conti 4000 100zł za szt. ... nie chce kupować 1 szt. czarnej, bo wyniesie mnie to prawie 50% więcej, może dacie jakąś propozycję opony (1szt. czarna) z tego przedziału

#1740 serav

serav
  • Użytkownik
  • 199 posts
  • SkądŁomża

Posted 02 October 2011 - 10:27

Ja od ponad roku używam tych opon http://www.skleprowe...uct&prod_id=477 i nie mam im nic do zarzucenia.

Reply to this topic