Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ból Kolana Po Dłuższej Trasie

14 odpowiedzi w tym temacie

#1 kryszy

kryszy
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 24 czerwiec 2015 - 10:33

W sobotę ze znajomymi robiliśmy 200km trening, z tego względu, że 4 lipca chcemy jechać z Poznania do Świnoujścia. Pogoda niestety była niekorzystna, trochę popadało i cały czas dość mocno wiało ( w porywach do 50km/h). Niestety w połowie trasy zaczęło mnie boleć lewe kolano, jako że nie bardzo miałem jak wrócić samemu i że ból nie był aż tak uciążliwy to dokończyłem trening.

Wcześniej przy innych warunkach pogodowych przy dystansie 100 km nie miałem żadnych problemów, tutaj kolano zaczęło się odzywać na 60-70 km. W sezonie mam przejechane ponad 2000 km więc to nie jest tak, że po roku siedzenia na kanapie stwierdziłem, że zrobię sobie 200 km :)

Kolano boli tylko przy obciążeniu (tj. wstawaniu z krzesła, wchodzeniu po schodach itp.). Ból jest zlokalizowany centralnie nad rzepką (czyżby przyczep mięśnia czworogłowego?). Nie jest to jakiś niesamowity ból, po prostu czuć, że coś daje o sobie znać :) Ze spokojem mogłem w sobotę z nim kontynuować jazdę.

Teraz mam pytanie, jest środa, od soboty smaruję kolano Voltarenem, łykam przeciwzapalnie aspirynę i cały czas je czuje. Jak długi odpoczynek powinienem sobie zaserwować? Po jakim czasie powinienem udać się do lekarza?

No i najważniejsze czy nawet jak ból mi przejdzie to jest sens robić 4 lipca 300 km trasę? Czy mimo lepiej dać sobie luz z długimi trasami przez parę tygodni?

#2 gustavomota

gustavomota
  • Użytkownik
  • 33 postów
  • SkądŚląsk

Napisano 24 czerwiec 2015 - 11:19

miałem podobne objawy już w marcu ,pomogła mi jazda z większa kadencją <85, prawie zapomniałem o tym problemie i wszystko było ok do momentu ,aż ponad tydzień temu się zagalopowałem i zacząłem pokonywać wzniesienia i przyspieszać na stojąco . Już tego samego dnia po jeździe czułem ból kolana jak wtedy .Dodam ,że trasy powyżej 100km (raz nawet 200) nie robiły na kolanie żadnego wrażenia , co innego z dup@ ale to już inny temat

#3 kryszy

kryszy
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 24 czerwiec 2015 - 12:43

Ale pytanie ile muszę sobie dać luzu teraz i czy jest w ogóle sens się pchać za 1.5 tyg. na 300 km trasę :)

#4 Wikt00r

Wikt00r
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 24 czerwiec 2015 - 13:51

Ja mam identyczny ból. Po kolejnych jazdach było coraz gorzej. Znalazłem fizjoterapeute: przeciążenie więzadła rzepki. Pracujemy nad tym, ćwiczę w domu i masuję mięśnie, ale zalecane miałem przez jakiś czas nie forsować kolana.
Najlepiej więc bedzie jak się skonsultujesz ze specjalistą fizjoterapeutą, unikaj ortopedy.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

#5 Wikt00r

Wikt00r
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 24 czerwiec 2015 - 13:54

Poprawka, mnie boli pod rzepką

#6 parmenides

parmenides
  • Użytkownik
  • 630 postów
  • SkądZgorzała

Napisano 24 czerwiec 2015 - 15:29

Najlepiej więc bedzie jak się skonsultujesz ze specjalistą fizjoterapeutą, unikaj ortopedy.

Czy nie masz cienia refleksji że Twoje problemy mogą nie mieć takiej przyczyny jak ból kolegi? Czy nie naszła Cię refleksja, że rada, by unikać ortopedy może nie być korzystna, a wręcz groźna? 

Owszem, większość drobnych spraw rozwiąże szybciej i taniej fizjoterapeuta, ale radzenie komuś, by unikać ortopedy jest mało odpowiedzialne.

Wiele różnych urazów daje podobne objawy. Oczywiście najpierw warto po prostu odpocząć. Jeśli nie mija zapytać fizjoterapeutę, a jeśli dalej obserwujemy niepokojące objawy, to skontaktować się z ortopedą. Najlepiej takim, który ma doświadczenie w sporcie. 

#7 Wikt00r

Wikt00r
  • Użytkownik
  • 20 postów

Napisano 24 czerwiec 2015 - 15:40

Masz rację, użyłem swoistego skrótu myślowego na podstawie własnych doświadczeń. Przepraszam.

#8 Sirod

Sirod
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądPoznań

Napisano 24 czerwiec 2015 - 20:03

Mam dokładnie takie bóle, byłem na USG kolan, jutro wizyta u ortopedy i powinienem wiedzieć co to  -  dam znać jutro

#9 kryszy

kryszy
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 25 czerwiec 2015 - 06:00

Mam dokładnie takie bóle, byłem na USG kolan, jutro wizyta u ortopedy i powinienem wiedzieć co to  -  dam znać jutro

Ok, dzięki. Ja na razie do soboty robię sobie przerwę od roweru, jeśli do tego momentu nie przejdzie to też wybiorę się do ortopedy. U mnie największy dyskomfort jest rano, później w miarę rozchodzenia coraz mniej czuję kolano.

#10 Sirod

Sirod
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 czerwiec 2015 - 12:43

U mnie okazało się to przeforsowaniem i miażdżeniem chrząstek. Z roweru rezygnować nie muszę - odpowiednie leki i rehabilitacja wystarczą. Ale tak jak pisał @gustavomota pomoże zwiększenie kadencji, rezygnacja z siłowej napierdalaksy i jazdy w stójce.

#11 kryszy

kryszy
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 29 czerwiec 2015 - 10:48

Wczoraj zrobiłem 40km przy średniej 31km/h i żadnych problemów z kolanem:) Więc najprawdopodobniej przeciążyłem je po prostu:) Ale na szczęście tydzień regeneracji zrobił swoje, wprawdzie po tygodniu bez roweru zamiast kolana to bolą mnie mięśnie jak bym nie wiadomo jak długo nie jeździł ;]

#12 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 29 czerwiec 2015 - 22:09

Jaka CAD będzie odpowiednia ok 75-85

#13 Gosc_Karuzelek_*

Gosc_Karuzelek_*
  • Gość

Napisano 12 lipiec 2015 - 23:01

Ból obok rzepki może świadczyć o schorzeniu takim jak Kolano biegacza, dotyczy ono też rowerzystów. Radze zagłębić się w lekturę google :)

#14 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 13 lipiec 2015 - 07:44

Radzę iść do lekarza a nie lektury z google. Dzięki google zaraz się okaże, że to guz, i najprawdopodobniej rak i jedyny ratunek to eutanazja. Forum czy google jest dobre na domowe przepisy na katar.

Wysłano z mojej Xperia Z1 przy użyciu taptalka

• mess, gucio i GoscNiedzielny lubią to

#15 kryszy

kryszy
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 17 lipiec 2015 - 10:26

Problem okazał się być zwykłym przeciążeniem kolana. Tydzień odpoczynku wystarczył i pozwolił ukończyć trasę Poznań - Świnoujście :)

Dodaj odpowiedź