Jump to content

Photo

Merida Scultura 909 - Prosze O Rade I Pomoc.

Merida Carbon Scultura 909 szosówka kolarka kolarzówka

10 replies to this topic

#1 michal87sc

michal87sc
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBĘDZIN

Posted 01 July 2015 - 17:54

Cześć, chciałem się przywitać wcześniej, ale nie widze odpowiedniego działu na forum,
Michał lat 28 Będzin dopiero zaczynam zacząć przygode z kolarką.... wcześniej jak to pewnie każdy z nas... Rower z CH REAL :)

do rzeczy, lepiej kupić nowy rower za 2200-4000

Czy coś takiego używanego jak w linku poniżej, taki model z tego roku kosztuje 14,000

http://allegro.pl/me...5471925038.html

Z nowych zamiast tego to myśle o B"twin

https://www.decathlo...id_8322663.html

albo iśc na całość i:

http://www.decathlon...id_8324331.html

prosze o sensowne posty z argumentami czy lepiej taka Merida używka czy kilka półek niżej, ale nowe to nowe.

#2 michal87sc

michal87sc
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBĘDZIN

Posted 01 July 2015 - 22:40

up, ponad 80 wyswietlen i zero wypowiedzi, hmmm może to i lepiej jak sie ktoś wcale nei wypowie zamiast pisać 3 po 3 jak na niektorych forach, ale szkoda bo mam do goscia ponad 300km i mialem jutro kolo 6;00 wyjechac jakby co, a teraz nie wiem co robic :/

No nic podbijam temat jakby co może ktoś coś doradzi. Pozdrawiam.

#3 kaczor

kaczor
  • Użytkownik
  • 232 posts
  • SkądKraków- okolice

Posted 01 July 2015 - 23:05

Cześć, tak na szybko to ciężko jednoznacznie doradzić bo podałeś niezły roztrzal zarówno sprzętowy jak i cenowy.
Merida 909-sprzęt ma swoje lata- jednak ta rama jest naprawdę mimo upływu lat niezła -miałem akurat ten przez model kilka tygodni-sztywna jak diabli,byłem zaskoczony bo bardzo fajnie się zbierała ,w moim odczuciu również bardzo komfortowa-tylne widelki flex stay.Osprzęt na lata DA 7800 jest ciągle rewelacyjną grupą, na początek kiepska ;)-jak kiedyś zmienisz na coś nowego ale niższego to zatesknisz za nią ;).Bez dwóch zdań:)
Tu spory rozmiar 60-nie napisałeś ile masz wzrostu ale zakładam,że powyżej 185 cm?Nie napisałeś też jakie masz ambicje-jazda dla przyjemności czy wyścigi?Bo tu i tu da radę.

Co do tych Btwinów to się nie wypowiadam bo ich nie miałem okazji dosiadać,ale na forum Decathlon nie raz już był omawiany.

Może lepiej się mimo wszystko wstrzymać i poszukać czegoś na spokojnie zamiast jutro kupować? Ktoś tu Ci na bank doradzi, opcji jest sporo, niekoniecznie musi być ta 1 z 3 które podałeś.

#4 michal87sc

michal87sc
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBĘDZIN

Posted 01 July 2015 - 23:56

No wzrost mam 186-187

przejechałem sie troche dzisiaj na B'TWIN alur 700 L i troche maławy....
Na tym B'TWIN TRIBAN 520 tez na 60 czyli XL czulem sie znacznie lepiej, czuc bylo ze duzy jest, ale mi to pasuje...
a hmmm MERIDA, no wlasnie z ceny juz telefonicznie urwalem i za 3000zl z nowych rowerow widze tez nie ma za bardzo w czym przebierac, a jak zaczne smigac to nie chce za rok znowu kupowac czegos nowego :/ a rower z górnej pułki pocieszy dłużej niż taki z dolnej..... tyle że MERIDA już swoje lata ma.... rocznik 2009, ale podobno kupiona w 2012 dopiero...

No nic ja ide spać bo caly dzien juz dzisiaj poswiecilem na ten temat, pozdro

#5 kaczor

kaczor
  • Użytkownik
  • 232 posts
  • SkądKraków- okolice

Posted 02 July 2015 - 06:13

Przystaw się do tej Meridy i sam zobacz Czy Ci pasuje. Różnica między Tribanem powinna być ogromna. Na plus dla Meridy. Poza tym DA- sprzęt nie wygląda Na specjalnie zmęczony,nie przejmowałbym się ,że to 2009 r. Jestem wielkim fanem 7800, możesz natłuc nim dziesiątki tysięcy km a nadla będzie chodził leciutko i precyzyjnie.
Daj znać jakie wrazenie z jady

#6 kaczor

kaczor
  • Użytkownik
  • 232 posts
  • SkądKraków- okolice

Posted 02 July 2015 - 06:13

Edyta:sorki 2 razy mi się wysłał.

#7 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 posts

Posted 02 July 2015 - 08:29

Sprzęt porządny ale jak patrzę na to wysunięcie sztycy to ciężko mi uwierzyć,że jeździła na tym osoba o wzroście 180 cm ;)

#8 michal87sc

michal87sc
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBĘDZIN

Posted 02 July 2015 - 08:50

Co do Sztycy no sporo wysunięta, ale jesli ktos powiedzmy o wzroscie 190 na tym jezdzil to tym lepiej sie nada dla 186 :D

widze ta merida dużą zębatke ma z przodu 54, a wszystkie inne praktycznie 50... wiec czy dla amatora 54 nie będzie za ciężko.... no i ponad 300km, za to 30km od siebie znalazlem takie cos jeszcze. Również CARBON.

http://allegro.pl/ro...5506063657.html

#9 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Posted 02 July 2015 - 09:37

Dasz sobie radę. 

Ten felt też ciekawy moim zdaniem, szczególnie, że masz go pod nosem.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#10 kaczor

kaczor
  • Użytkownik
  • 232 posts
  • SkądKraków- okolice

Posted 04 July 2015 - 13:04

Jak tam? Na czym stanęło? Bo ten felt był zdaje się mały na Ciebie?

#11 michal87sc

michal87sc
  • Użytkownik
  • 177 posts
  • SkądBĘDZIN

Posted 04 July 2015 - 14:45

No wlasnie raz jeszcze chyba pojade sie na nim przejechac....
Bylem w sklepie WELTOUR w Dąbrowie Górniczej... polecam kazdemu goscie tam są co sami jezdza w klubie jakims podobno i powiem tak duza wiedza fachowa porada... gosc mojego wzrostu albo ciut wyzszy i jezdzi na 58.... wiadomo ze 60 wygodniejsza, ale jesli chodzi o jazde na kolarce ma byc rower maly zwarty mam kopnąć w korbe i ma jechac... jego slowa to sa... ta merida scultura 909 rozmiar 60 mowi zebym odpuscil bo tj podobno dlugi rower nawet w roz.58 a 60 to juz wogole, wiec odpuszczam... zostaje przy nowym ALUR700 albo Felt f5c uzywka albo on mi jeszcze jakiegos TREKA proponowal... musze pomyslec

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: Merida, Carbon, Scultura 909, szosówka, kolarka, kolarzówka