Jump to content

Photo

Renowacja Zzr Huragan 1968R.

Huragan 68r Huragan ZZR Huragan

16 replies to this topic

#1 Phenomen

Phenomen
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 09 July 2015 - 20:49

Witam.

Jestem posiadaczem ZZR Huragan. Rower z moją myślą będzie odrestaurowany na nowym osprzęcie. Na szytce tylnej widnieje rok 68, nie wiem czy jest to rok produkcji roweru. Rowerem jeździł wcześniej mój dziadek i ojciec, po jakichś 20 latach został wyjęty ze strychu z myślą o odnowieniu. Rower jest pomalowany jakąś farbą podkładową. Całość już niedługo uda się na piaskowanie oraz malowanie. Potrzebuję pomocy w następujących sprawach :

1. Mam koła Rigida Nova na kasecie 9rz. Niestety haki są rozciągniete o jakieś 30mm, czy mniejsza kaseta np. 7rz załatwiłaby sprawę czy konieczna jest wymiana piasty ? Lub czy jest możliwość zmiany np. ośki na dłuższą i wtedy to koło i kaseta będą kompatybilne ? Przednie koło siedzi dobrze bez rozciągania. Oryginalne koło mogłoby zostać, ale mam tylko jedno tylne. W dodatku nie widzi mi się jeździć na szytkach, a że koła miałem na miejscu do kupienia to się w nie zaopatrzyłem po uprzedniej przymiarce i zdecydowałem, że da radę zrobić tak aby jeździły na tej ramie.

2. Chciałbym zmienić korbę bo jest na klinach. Wystarczy, że kupię nową korbę i wkład na kwadrat ?

Np. taki zestaw : 

http://allegro.pl/sz...5508240454.html

http://allegro.pl/sh...5173150148.html

3. Jak rozpoznać jakiego typu to rama bo wiem, że były różne np. 530-540-570. Da się to jakoś zmierzyć ?

Poniżej zamieszczam jeszcze galerię : 

2mz9zi8.jpg

2u4j2md.jpg

bja0lk.jpg

Link do albumu : https://goo.gl/photo...Eb2tyEsAE4GaoJ7

Baranek na zdjęciu jest po usunięciu połowy kleju czy czegoś podobnego ze starej owijki, jest już praktycznie wypolerowany tylko brak zdjęcia, dodam w najbliższym czasie.

#2 Phenomen

Phenomen
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 10 July 2015 - 20:29

Widelec został dzisiaj zdjęty i całość jest już gotowa na piaskowanie oraz malowanie. Zdjęcia poniżej.

FOTO1

FOTO2

#3 Phenomen

Phenomen
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 17 July 2015 - 17:44

Ktoś coś pomoże w sprawie powyższych pytań z postu #1 ?

#4 Daw8

Daw8
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądWrocław

Posted 17 July 2015 - 23:56

Witam, wkład suportu musi mieć odpowiednią szerokość i gwinty odpowiednie. Korby nowe podejdą.

#5 Phenomen

Phenomen
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 19 July 2015 - 12:34

Dzięki za odpowiedź :) jak coś to mam do sprzedania parę oryginalnych części od niego : korba z kompletnym suportem, pedałami, koło szytkowe tylne. 

Ogólnie największym zapytaniem jest tylne koło, nie chciałbym przeplatać tego koła na nową piastę, ale może się to chyba okazać konieczne aby to jeździło. W dodatku nie ma chyba już takich piast pod kasetę jak te w rozmiarze oryginalnym.

#6 Daw8

Daw8
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 July 2015 - 13:08

Może pomyśl o wolnobiegu, ciężko będzie znaleść pod rometa.

#7 Phenomen

Phenomen
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 19 July 2015 - 13:13

Też nad tym myślałem, ale to wiąże się ze zmianą piasty i ponownym zaplataniem koła. Z tyłu te koła mają zamontowaną kasetę : Shimano Ultegra CS 6500, jeśli zmienię kasetę na np. 7rz to to koło wejdzie w widełki bez rozciągania ?

Ogólnie rozglądałem się za kasetą i znalazłem taką : KASETA

Interesuje mnie zębatka 11T na tyle. Teraz pytanie czy jeśli zamontuje tą kasetę, która jest mniejsza i krótsza to czy zwiększy się lekko rozstaw między konusami na osi i czy będę miał wtedy lekko większy rozstaw na osi aby wcisnąć to koło ?

#8 Daw8

Daw8
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądWrocław

Posted 19 July 2015 - 14:44

Zaraz, chcesz szerszy rozstaw na osi, czy mniejszy?

#9 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 19 July 2015 - 15:25

Jeśli masz szosową piastę pod kasetę 9-biegową to sama wymiana kasety na 7-biegową nic nie zmieni (konieczna będzie i tak podkładka).

Daj zdjęcie tej piasty. Jeśli od lewej strony są jakieś podkładki dystansowe i nie ma szerokich gumowych uszczelnień, to można wyjąć dystans lub wymienić na węższy, skrócić trochę oś i przeciągnąć koło (jeśli gwint na szprychach jeszcze pozwala) w stronę zębatek, aby zachować symetrię. Ale tak można zyskać kilka milimetrów, na pewno nie 30 mm.

Być może da się wymienić też bębenek na węższy 7-biegowy, ale osobiście tego nigdy nie robiłem i nie wiem jak z kompatybilnością. 

#10 Zweitakter

Zweitakter
  • Użytkownik
  • 166 posts
  • Skądwarszawa

Posted 19 July 2015 - 15:31

na tym forum jest kopalnia wiedzy, czasem wystarczy poczytać odpowiedzi znajda sie same a i wiedzy przybędzie

#11 Phenomen

Phenomen
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 19 July 2015 - 20:50

Daw8, chce mniejszy rozstaw osi, ponieważ obecnie koło nie mieści się w haki.

Jeśli masz szosową piastę pod kasetę 9-biegową to sama wymiana kasety na 7-biegową nic nie zmieni (konieczna będzie i tak podkładka).

Daj zdjęcie tej piasty. Jeśli od lewej strony są jakieś podkładki dystansowe i nie ma szerokich gumowych uszczelnień, to można wyjąć dystans lub wymienić na węższy, skrócić trochę oś i przeciągnąć koło (jeśli gwint na szprychach jeszcze pozwala) w stronę zębatek, aby zachować symetrię. Ale tak można zyskać kilka milimetrów, na pewno nie 30 mm.

Być może da się wymienić też bębenek na węższy 7-biegowy, ale osobiście tego nigdy nie robiłem i nie wiem jak z kompatybilnością. 

Czyli konieczna jest wymiana piasty jeśli to ma działać na tip-top ? Podrzucę jeszcze jutro zdjęcie tej piasty.

Aktualnie mam takie : 

https://lh3.googleus...U=w1255-h941-no

#12 Daw8

Daw8
  • Użytkownik
  • 11 posts
  • SkądWrocław

Posted 20 July 2015 - 08:22

Tak żeby było idealnie.

#13 Phenomen

Phenomen
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 21 July 2015 - 12:54

Dokładnie tak.

#14 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 21 July 2015 - 12:59

Obejrzyj ten film:

Tylne widełki w stalowej ramie można dość bezpiecznie rozgiąć, dostosowując do piast 130 mm.

#15 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1,111 posts
  • SkądRzeszów

Posted 21 July 2015 - 13:29

Do powyższego filmu jeszcze przyda się drugi, z własnoręcznie wykonanymi narzędziami do prostowania haków po rozgięciu

https://youtu.be/PsU8IkkFaok?t=89

Trzepak 

"MAMIL"

#16 Phenomen

Phenomen
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 21 July 2015 - 20:38

Dzięki wielkie za pomoc, jak będę miał chwilkę to ogarnę :) jeszcze mam pytanie ? Czy linia łańcucha musi być prosta ? Czy może iść lekko pod skosem ?

#17 Phenomen

Phenomen
  • Użytkownik
  • 9 posts

Posted 25 July 2015 - 19:34

Mały up dzisiaj.

Rama oraz widelec już po piaskowaniu, w tym tygodniu zostanie położony tylko podkład, lakier docelowy będzie jak wrócę z wakacji. Dodatkowo dzisiaj rozgiąłem lekko te haki i koło już wchodzi normalnie, tylko mam dwa pytania :

1.Czy po zmianie kasety na docelową (7rz), ugram troszkę mm na ośce ? Potrzeba około 1-2mm, mniej zębatek, więc i szerokość takiej kasety na bębenku będzie mniejsza, dobrze myślę ?

2.Jak z linią łańcucha po założeniu korby, może pracować na ostatnim przełożeniu lekko pod skosem ? Oczywiście łańcuch będzie węższy, dałem na zdjęciu jakiś kawałek zwykłego na przymiarkę.

Fotki dodaję poniżej. 

2yjzl91.jpg

3309vki.jpg

2rpehc0.jpg

wix7it.jpg

mv3xj4.jpg

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: Huragan 68r, Huragan, ZZR Huragan