Skocz do zawartości

Zdjęcie

Shimano Ultegra - Problem Z Regulacją

19 odpowiedzi w tym temacie

#1 BLAN

BLAN
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 10 lipiec 2015 - 15:38

Cześć

Mam problem z regulacją tylnej przerzutki RD-6600. Nie mogę jej dobrze ustawić na wszystkich koronkach tylnej kasety. Jak ustawie optymalnie na najmniejszej to na trzeciej od góry trochę hałasuje. Jak z kolei ustawie na trzeciej od góry to hałasuje na najmniejszym trybie z tyłu.

Wymieniłem już linkę i pancerz, wyprostowałem hak w serwisie, mam nowy łańcuch, kasetę i samą przerzutkę. Sprawdziłem tez prowadzenie linki i wszytko wygląda ok.

Na razie ustawiłem tak żeby działało optymalnie na wyższych zębatkach ale nie daje mi spokoju to ze na dwóch najmniejszych zębatkach działa zbyt głośno.

Co może być przyczyna ?

#2 Doktor

Doktor
  • Użytkownik
  • 247 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 03 sierpień 2015 - 19:30

Trudno zgadywać. Ocieranie o (źle tryowany) wózek przedniej przerzutki? Nadmierny skos łańcucha?

#3 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 03 sierpień 2015 - 19:36

Wróżenie z fusów...

Może być stary łańcuch...

Może być stara kaseta...

Może być krzywy wózek przerzutki...

Może być wytarte/niesprawne górne/dolne kółeczko przerzutki...

A fundamentalne pytanie - co o co trze i, w którą stronę?

#4 BLAN

BLAN
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 04 sierpień 2015 - 14:57

Trudno zgadywać. Ocieranie o (źle tryowany) wózek przedniej przerzutki? Nadmierny skos łańcucha?

Z przednia jest wszystko ok i nic nie ociera. Jak najprościej sprawdzić prawidlowy skos lancucha ?

Może być stary łańcuch...

Może być stara kaseta...

Może być krzywy wózek przerzutki...

Może być wytarte/niesprawne górne/dolne kółeczko przerzutki...

Wszystkie elementy są kompletnie nowe - przerzutka, łańcuch , kaseta, kółka itd.

A fundamentalne pytanie - co o co trze i, w którą stronę?

Łańcuch na dwóch dolnych koronkach tylnej kasety chodzi głośniej (nie nachodzi idealnie na zęby koronek) tak jak na pozostałych koronkach. Nie ma jeszcze efektu próby wskakiwania lancucha na inna koronke ale nie jest idealnie. Podkrecenie srubki H o 3/4 obrotu powoduje ze na dwóch najmniejszych koronkach jest ok ale z kolei problem pojawia się na koronkach od 3 od dolu i wyzszych. Jakby coś może z indeksacja klamkomanetki - sam nie wiem ?

#5 willy

willy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądWrocław

Napisano 04 sierpień 2015 - 15:09

Sprawdź czy kółka przerzutki są dobrze założone. Kółko prowadzące powinno mieć luz roboczy, kółko napinające jest "sztywne". Odwrotne założenie może dawać efekt o którym piszesz.

-willy-

#6 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 04 sierpień 2015 - 15:21

Śrubka H ma wpływ tylko na maksymalne wychylenie przerzutki w stronę haka ramy. więc jedynie na pracę na najmniejszej zębatce.

Podejrzewasz indeksację manetki - słusznie. 

Wybacz, ale muszę zadać to pytanie, bo nic w zasadzie nie napisałeś na ten temat: Na ile biegów jest klamkomanetka (jakiej firmy i model), ile zębatek jest na kasecie (również jakiej firmy), jaki jest łańcuch? Linka do przerzutki poprawnie zamontowana (siedzi w rowku)?

Zakładamy, że wszystko jest kompatybilne, ale dla formalności pytam, bo różne rzeczy się zdarzają.

#7 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 04 sierpień 2015 - 15:31

Mam to samo u siebie. Na skrajnych przełożeniach grzechocze (nie przeskakuje, tylko chrzęści) i jak baaardzo powoli kręcę do tyłu widać, że co kilkanaście ogniwek łańcuch delikatnie ociera się o ząb na kasecie po czym wchodzi na swoje miejsce. Napęd nówka Campa SR. Musi się chyba poukładać, podocierać.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#8 BLAN

BLAN
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 05 sierpień 2015 - 14:43

Śrubka H ma wpływ tylko na maksymalne wychylenie przerzutki w stronę haka ramy. więc jedynie na pracę na najmniejszej zębatce.

Podejrzewasz indeksację manetki - słusznie. 

Wybacz, ale muszę zadać to pytanie, bo nic w zasadzie nie napisałeś na ten temat: Na ile biegów jest klamkomanetka (jakiej firmy i model), ile zębatek jest na kasecie (również jakiej firmy), jaki jest łańcuch? Linka do przerzutki poprawnie zamontowana (siedzi w rowku)?

Zakładamy, że wszystko jest kompatybilne, ale dla formalności pytam, bo różne rzeczy się zdarzają.

Przepraszam pop...ieprzylem z ta srubka H - masz racje - regulowalem napiecie linki ta tulejką przy tylnej przerzutce ;-)

Zestaw 10cio biegowy

- klamko-manetki ST6600

- przerzutka RD6600

- korba FC6601 39/53

- support FSA MegaEXO

- kaseta CS6600 11-25

- łańcuch CN4601 od Tiagry ( wcześniej miałem zamontowany CS6600 ale o dziwo działał gorzej).

- linka od Dura-Ace i siedzi w rowku poprawnie

- długość łańcucha zgodnie z instr. Shimano - os łącząca kolka tworzy kat posty z podłożem na najmniejszej koronce.

U mnie jest podobnie jak u Siary_iwj. Jak kręcę do tyłu to na 2 najmniejszych koronkach łańcuch jakby delikatnie ocierał o wyższa koronkę. Jest to minimalne ale jest. Jak odciągnę go palcem na zewnątrz (minimalnie) jest juz ok - przy kręceniu do tylu oczywiście.

#9 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 05 sierpień 2015 - 14:46

Jak sam pisałeś masz świeżutki napęd. Spróbuj zmyć fabryczny smar z łańcucha i dać coś lżejszego. To jak w starych autobusach jak MPK dostało nowe Jelcze - był napis "Na dotarciu" kiedy napęd dochodził do siebie. Pamięta jeszcze ktoś..?  ;)

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#10 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 05 sierpień 2015 - 14:59

A myslicie, ze wszystkie kasety maja idealne odstepy miedzy koronkami?
Znam przypadek, kiedy Sram wymienial 3 razy Reda, wlasnie z powodu roznic w odstepach pomiedzy koronkami. Objawy dokladnie jak u autora tematu.

#11 BLAN

BLAN
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 05 sierpień 2015 - 16:10

Jak sam pisałeś masz świeżutki napęd. Spróbuj zmyć fabryczny smar z łańcucha i dać coś lżejszego. To jak w starych autobusach jak MPK dostało nowe Jelcze - był napis "Na dotarciu" kiedy napęd dochodził do siebie. Pamięta jeszcze ktoś..?  ;)

Łańcuch przemyty smar użyty lecz czy Rohloff czy shimano wciaz to samo :-)

A myslicie, ze wszystkie kasety maja idealne odstepy miedzy koronkami?
Znam przypadek, kiedy Sram wymienial 3 razy Reda, wlasnie z powodu roznic w odstepach pomiedzy koronkami. Objawy dokladnie jak u autora tematu.

No to pozostało mi jeszcze zmierzyć odstępy suwmiarką :-)

#12 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 06 sierpień 2015 - 05:38

Mam to samo u siebie. Na skrajnych przełożeniach grzechocze (nie przeskakuje, tylko chrzęści) i jak baaardzo powoli kręcę do tyłu widać, że co kilkanaście ogniwek łańcuch delikatnie ociera się o ząb na kasecie po czym wchodzi na swoje miejsce. Napęd nówka Campa SR. Musi się chyba poukładać, podocierać.

Nie :)

Campagnolo tak ma :D 

Najczęstszą przyczyną był krzywy hak... choć nie zawsze był krzywy :D 

Wkręcamy przyrząd do "prostowania" haka i gniemy go aż do momentu kiedy napęd łaskawie stwierdzi.. tak teraz będę chodził jak należy :D

#13 BLAN

BLAN
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 06 sierpień 2015 - 09:33

Wkręcamy przyrząd do "prostowania" haka i gniemy go aż do momentu kiedy napęd łaskawie stwierdzi.. tak teraz będę chodził jak należy :D

a gniemy w jakiejś konkretnej płaszczyźnie X, Y czy jak ?

#14 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 06 sierpień 2015 - 10:24

W pionie i w poziomie też. Hak teoretycznie prosty, ale rama może mieć delikatne odchyłki niewidoczne gołym okiem.  pozdr

#15 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 06 sierpień 2015 - 11:38

Tak było w moim XC CUBE.

Serwis dystrybutora mnie poinformował, że nowego haku nie dogina się tylko do nowej ramy. Do używanej zawsze trzeba sprawdzić i ewentualnie dogiąć. Tak też się stało u mnie kiedy stara rama nie przyjęła nowego haka :)

#16 BLAN

BLAN
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 06 sierpień 2015 - 11:59

a ramy karbonowe tez sie odksztalcaja ?

#17 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 06 sierpień 2015 - 13:32

Nie ramy karbonowe się nie odkształcają - one pękają :)

czy dobrze rozumiem, że Twój problem jest z pełnym przekosem łańcucha?

#18 BLAN

BLAN
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 06 sierpień 2015 - 14:24

Jak ustawie przerzutkę zgodnie z manualem Shimano to na 2 dolnych koronkach działa ok ale np. na 3ciej od góry już nie bardzo -  gruchocze itp. Jak ustawie barylka na lince tak żeby na górnych było dobrze to z koleji 2 dolne koronki chodza glosniej. Nie przeskakuja ale nie jest idealnie. Do końca to nie wiem czy to kwestia pełnego przekosu, indeksacji czy czegoś innego.

#19 Coriner

Coriner
  • Użytkownik
  • 165 postów
  • SkądSwinoujscie

Napisano 06 sierpień 2015 - 21:41

"Jak ustawie barylka na lince tak żeby na górnych było dobrze" - wg mnie źle ustawiasz. Najpierw wykręć śrubę odsuwającą/dosuwającą przerzutkę od kasety, i zacznij od największej zębatki, powoli wkręcaj tę śrubę (wówczas odsuwasz przerzutkę od kasety) aż biegi "górne" zaczną dobrze wchodzić. Dopiero potem przechodzisz na najmniejszą koronkę i wykręcasz baryłkową (naciągasz linkę) aż "dolne" biegi zaczną ładnie wchodzić. Nie da się baryłkową ustawić górnych i dolnych biegów. Skrzywiony hak należy wyprostować oczywiście, jako płaszczyzny do porównań używam szyby lub innej powierzchni płaskiej, dodatkowo przyświecam latarką i widzę jak szczelina się układa. Żeby biegi dobrze chodziły hak nie musi być prosty jak z fabryki, jakieś dzięsiąte milimetra może mieć odchyły. Uwaga: ustawiasz to w pionowej klasycznej pozycji roweru, NIGDY do góry kołami.

#20 BLAN

BLAN
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 07 sierpień 2015 - 12:32

Jak dla mnie co całkiem nowe podejście do ustawiania przerzutki, odmienne od tego co zaleca Shimano ale spróbuje - dzięki Coriner :-)

Dodaj odpowiedź