Skocz do zawartości

Zdjęcie

[Trening] Aplikacje Na Pc Do Treningu

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 360 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 23:54

Witam, szukam aplikacji do treningu w zaciszu piwnicznym.

Zaopatrzony w:

- Elite Super Crono Mag Force;

- czujnik tętna ANT+ Garmin Premium

- Garmin Spd/Cad sensor

Zabrałem się do testowania...

Do tej pory wypróbowałem kilka, moje spostrzeżenia:

- Bkool - ładna ale nie współgra dobrze ze sprzętem, tętno i kadencje pokazuje OK, natomiast prędkość masakrycznie zaniża. Edek810 wskazywał ponad 40km/h Bkool jedynie ~10km/h; Raczej gierka.

- Zwift - również ładna, problem podobny jak wyżej. Raczej gierka niż aplikacja mająca na celu wspomóc trening.

- Kinomap - niestety nie ma wersji PC

- VRide - jakoś nie potrafię go ogarnąć

- TrainerRoad - do sprawdzenia

- maximumtrainer - jak do tej pory jako jedyny przypadł mi do gustu, nie przekolorowany, wszystko na swoim miejscu, bardzo intuicyjna obsługa. Świetnie prowadzi trening. W wersji próbnej można wykonać dwa testy, trening jest ograniczony do 15min. Wersja płatna tylko owo czasowe ograniczenie usuwa. Minus, bez karty kredytowej nie zakupisz :)

- Golden cheetah - próbuje go zmusić do współpracy, niestety coś go boli i zaraz po starcie treningu się wywala.

Może macie jakieś sprawdzone aplikacje do treningów w domu.

Pozdrawiam

#2 boincowiec

boincowiec
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • Skądhome

Napisano 22 lipiec 2015 - 00:25

Treningi na Garmin Edge 500, plus trenażer.

#3 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 360 postów

Napisano 22 lipiec 2015 - 09:14

Mam Edka810, niby fajnie ale na PC jest jakoś fajniej :)

#4 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 23 lipiec 2015 - 09:26

To że prędkość z czujnika masz znacznie wyższą niż z "video", to wynika z przeliczeń. Mając niski opór na trenażerze generujesz małą moc, co przeliczane jest na niską prędkość w treningu ("virtualną"). "Smart" trenażery dopasowują obciążenie same, dobrze to wychodzi w mocnych, dość słabo w takich posiadających parę ustalonych biegów, w Twoim przypadku najlepiej ustawić "na maxa", skonfigurować w programie i jazda. Tylko musisz się przestawić, że pod górkę jest tylko "virtualnie" wolniej, a nie ciężej.

Osobiście do zestawu dodałbym jeszcze:

wattzAp (jakby co, rozwijałem to ciutkę, zawsze coś tam mogę pomóc)

bigRing (będe to rozwijał.. ale sezon ciągle w toku)

Ray "rainmaker" w zeszłym roku testował wszystkie programy "na rynku" http://www.dcrainmak...iner-depth.html

#5 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 360 postów

Napisano 23 lipiec 2015 - 11:44

Nie jest wyższa, jest znacznie niższa. Edek pokazuje 40km/h a Bkool ok 10km/h. I tak jakoś nie przemawia do mnie aplikacja Bkool. Taka gierka ;) 

Co do wattzAp i bigRing to sprawdzę.

Tak wiem że sezon w toku, niestety ja po małej kraksie podczas zjazdu z Hrobaczej Łąki na nowo kolanem staram się ruszać zanim wsiądę znów na rower na trasie.

Pozdrawiam

#6 sempik

sempik
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 24 lipiec 2015 - 08:40

http://www.cycleops....aining/overview - mojego trenażera (decathlon:) nie ma, ale dobrałem sobie krzywą mocy od innego, tak, żeby było minimalnie poniżej wskazań Garmina. Na płaskim wskazania prawie tożsame (ciut niższe) niż Garmin, ale na pagórkach zaczyna się rozjeżdżać. Apka ma mnóstwo krzywych dla trenażerów bez pomiaru mocy, więc duża szansa, że znajdziecie swój własny i nie będziecie musieli kombinować, jak ja:)

Apka fajna. Zamierzam powrzucać trochę okołowarszawskich tras.

pozdr,

#7 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 360 postów

Napisano 24 lipiec 2015 - 08:55

http://www.cycleops....aining/overview - mojego trenażera (decathlon:) nie ma, ale dobrałem sobie krzywą mocy od innego, tak, żeby było minimalnie poniżej wskazań Garmina. Na płaskim wskazania prawie tożsame (ciut niższe) niż Garmin, ale na pagórkach zaczyna się rozjeżdżać. Apka ma mnóstwo krzywych dla trenażerów bez pomiaru mocy, więc duża szansa, że znajdziecie swój własny i nie będziecie musieli kombinować, jak ja:)

Apka fajna. Zamierzam powrzucać trochę okołowarszawskich tras.

pozdr,

Jak Ci się udało ją zmusić do współpracy z ANT+ ?? ja próbowałem i za każdym razem krzyczała że nie mam odpowiedniego sprzętu.

#8 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 24 lipiec 2015 - 09:47

Ja tam wolę jakiś film włączyć i byle coś co będzie mi jedynie interwałów pilnowało np. wgrany trening do garmina. Przynajmniej jakoś ten czas sensownie spożytkowany.
Dla mnie takie apki udające rzeczywistość to jak masturbacja.

Wyliczanie mocy z krzywych nijak ma się do rzeczywistości bo zwykłe trenażery na produkcji raczej nie są kalibrowane. Mi na FTP wychodzi kosmiczne ponad 50W różnicy między pomiarem z korby a z virtuala.

Co apek na pc wspierających interwały to polecam TrainerRoad(jak kogoś stać) z planami treningowymi ewentualnie GoldenCheetah.
  • Prozor lubi to

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#9 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 360 postów

Napisano 24 lipiec 2015 - 10:17

Shmoo spoko, każdy robi to co lubi. Ja najwyraźniej lubię masturbację :P, zawsze byłem gadżeciarzem . Już nie chodzi o tą moc z krzywych czy też udawanie rzeczywistości itp. Spróbuj maximum trainer, sposób przedstawienia treningu, jego realizacji nijak się ma do minimalizmu jaki da Ci garmin podczas pedałowania w domu. Film również można puścić.

GoldenCheetah niestety coś mi kurcze daje popalić. Program się wywala, albo widzi tylko jeden z dwóch sensorów (spd/cad lub hr).

Pozdrawiam

#10 sempik

sempik
  • Użytkownik
  • 103 postów

Napisano 24 lipiec 2015 - 14:00

Jak Ci się udało ją zmusić do współpracy z ANT+ ?? ja próbowałem i za każdym razem krzyczała że nie mam odpowiedniego sprzętu.

Opcje->Device Manager-> wybierasz opcję Cycling trainer with speed sensor i niżej wybierasz z listy trenażer i podajesz obwód koła. Jesli nie ma twojego, to musisz eksperymentować z innymi.

Nie napisałeś, że masz ANT+ stick-> cóś ala https://goo.gl/0cp9Qq

pozdr,

#11 joesatch

joesatch
  • Użytkownik
  • 360 postów

Napisano 24 lipiec 2015 - 18:16

Opcje->Device Manager-> wybierasz opcję Cycling trainer with speed sensor i niżej wybierasz z listy trenażer i podajesz obwód koła. Jesli nie ma twojego, to musisz eksperymentować z innymi.

Nie napisałeś, że masz ANT+ stick-> cóś ala https://goo.gl/0cp9Qq

pozdr,

Fakt nie napisałem że przez stick'a to wszystko chce spiąć, ale wydało mi się to logiczne wymieniając pozostałe komponenty, przepraszam za przeoczenie.

Sempik, jak tylko wrócę z wycieczki na narodowy sprawdzę czy faktycznie aż tak ślepy byłem żeby przeoczyć.

Swoją drogą szkoda że za większość zagranicznych aplikacji trzeba kartą płacić, gdyby nie to już pewnie bym pozostał przy maximum trainer, i nie szukał niczego innego.

Pozdrawiam

#12 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 19 sierpień 2015 - 13:25

Cześć, mam zamiar w zimę ostro katować trenażer, rower wyposażony w power2max i garmin 910xt + czujnik prędkości z koła, jaki trenażer do tego wystarczy ? Nie mam zamiaru używać żadnych danych z trenażera, wszelkie informację chciałbym przesłać z garmina (ant sitcka mam, ale czy on wystarczy, jest jeszcze ant dongle..?) Fajnie byłoby ogarnąć coś na pc (zwift?) ale nie jest to konieczne. Na chwilę obecną znalazłem tacx blue motion 950W z 10 stopniową regulacją.

Czy potrzbuję lepszego trenażera posiadając pomiar mocy, kadencji, pulsometr i stoper ?

#13 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 sierpień 2015 - 13:53

Garmin NIE przekaże niczego w czasie treningu. Dane pobierane są bezpośrednio z czujników mocy lub prędkości (i przeliczane na "wirtualną" moc). Czy potrzebujesz lepszego trenażera posiadając pomiar mocy? Raczej nie, no chyba, że chcesz sterować oporem trenażera. 

ANT stick/ANT dongle to to samo.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#14 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 19 sierpień 2015 - 14:41

Na Ciebie Prozor zawsze można liczyć :) Dzięki.

W co zatem warto zainwestować ? Jak dane z czujników przesłać do kompa/tableta/telefonu ? Ant+ stick to przyjmie w czasie rzeczywistym ?

ps. Zależy mi czymś trwałym, cichym, powiedzmy max 1500pln, za 500 jest używany klika razy? tacx blue motion, 10 stopni oporu z kierownicy. Docelowo trenowałbym na mocy, ale czasem dla urozmaicenia chciałbym odpalić jakiś wirtualny wyścig. Z tego co zrozumiałem pomiar mocy w zupełności wystarczy dla Zwift, nie trzeba mieć wypasionego trenażera sterowanego elektronicznie...

ps. doczytałem, że Vortex Smart dobrze radzi sobie ze Zwift'em, pytanie czy potrzebna do tego jest antena ANT za kilkaset złociszy ? tzw. upgrade smart T2990.

Dodaj odpowiedź