Jump to content

Photo

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 replies to this topic

#221 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 posts
  • SkądGliwice

Posted 20 August 2008 - 08:51

pitreqolarz, to już nie nowość ;p

#222 ptx

ptx
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • Skądpolska

Posted 07 October 2008 - 16:26

wybrałem sobie siodelko san marco skn mam pytanie- czy wytrzyma biorąc pod uwagę moja wage 93kg :)

#223 Gosc_Bartek_*

Gosc_Bartek_*
  • Gość

Posted 07 October 2008 - 20:10

Witam
Też mam SKN-a i właśnie szukam czegoś na wymianę. Ważę ok. 85kg i według mnie to trochę za dużo jak na to siodło. Trzeszczy, skrzypi i trochę za bardzo "pracuje" pod moją ciężką d**ą. Podsumowując nie polecam dla cięższych osobników, ale skoro już kupiłeś to musisz sam sprawdzić. Zresztą siodełko to sprawa bardzo indywidualna, może dla Ciebie będzie odpowiednie.
Ja chyba wypróbuję siodło z Decathlonu za stówę LINK lub TAKIE za 120zł.

#224 ptx

ptx
  • Użytkownik
  • 124 posts
  • Skądpolska

Posted 08 October 2008 - 07:59

jeszcze nie kupiłem skoro skn nie nadaje sie do mojej wagi to co polecacie w cenie do 150zl.jeżdżę bez pampersa.

może te? http://www.allegro.p...elko_token.html

#225 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 08 October 2008 - 15:18

massi protech. niezbyt lekkie ale b. wygodne. tyle, że każdy tyłek jest inny. kupowałem na allegro w firmie Kalita. dla mnie super. pozdr

#226 Konik

Konik
  • Użytkownik
  • 540 posts
  • SkądKraków

Posted 08 October 2008 - 18:49

Bartek, Po SKN każdy Flite jest OK. Bardzo bezpieczna inwestycja. Ja szukam juz tylko Flite'ów i Brooksów.

#227 pantani

pantani
  • Użytkownik
  • 63 posts
  • Skądz wioski

Posted 08 October 2008 - 21:44

Także polecam Flite, sam używam nowego modelu '08. Siodełko jest niczym kanapa. Miałem różne wcześniej cuda łącznie z SLR-em (całkiem wygodne ale ciut za płaskie, boczne krawędzie mogą przeszkadzać), ale Flite je przebija, mimo że mam najtwardszą wersję - Carbonio.

pzdr

#228 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 posts
  • SkądTwickenhamus

Posted 12 October 2008 - 21:41

To jest akurat pewien zakres regulacji, który pomaga skorygować pewną niedoskonałość w długości ramy, a przede wszystkim prawidłowe ustawienie siodła względem korb. UCI wyznacza minimalną odległość między wirtualnymi liniami pionowymi przeprowadzonymi od środka osi suportu i czubka siodełka.

dokladniej 50mm od srodka suportu do czubka siodelka.

Zasady UCI punkt 1.3.013

The peak of the saddle shall be a minimum of 5 cm to the rear of a vertical plane passing through
the bottom bracket spindle (1). This restriction shall not be applied to the bicycle ridden by a rider in
a track sprint event, keirin, 500 metres or 1 kilometre time trials; however, in no circumstances
shall the peak of the saddle extend in front of a vertical line passing through the bottom bracket
spindle.

#229 bykar

bykar
  • Użytkownik
  • 23 posts
  • SkądRzeszów

Posted 14 October 2008 - 15:21

co powiecie o siodle fizika NIESENE SPORT ? http://www.allegro.p...8_eurobike.html

Albo jakie siodełko polecicie do 150 zł...?

pozdrawiam ;-)

#230 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 posts
  • SkądGalicja

Posted 14 October 2008 - 16:59

Sa dobre ceny teraz dla selle italia - ponieważ jestem powiedzmy duzy chłop (a przynajmniej TA część ciała) to sobie kupiłem Max Flite Gel Flow
Waga moze nieciekawa, ale kurcze ... wygoooodne :-)

Brałem jeszcze pod uwage Fizik Arione, ale "flow" przewazyło ... trza dbać o klejnoty :mrgreen:

#231 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 posts
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Posted 15 October 2008 - 07:47

ad. SKN. Kolega przy wadze ok 90kg używał skn'a w mtb'ku i nie narzekał, pomijam kwestie wygody, bo kiedy ja na nim usiadłem to po 2 km jechałem już na stojąco :-) a jemu pasowało. :-D

#232 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 October 2008 - 13:32

Kupiłem Sportourer Dragon GF. Zobaczymy, jak się sprawi... jeśli kiepsko, to wymienię je na inny produkt. Na przykład Flite albo co bardziej prawdopodobne - NT1. Ale najpierw chcę mu dać szansę :D

#233 zimniasty

zimniasty
  • Użytkownik
  • 67 posts
  • Skądkrk

Posted 18 October 2008 - 11:42

Trzeba pochwalic specializeda. Wczesniej powszechnie uzywane zasady ubral w marketingowe hasla i co?

jego zestaw rozmiarow 130,143 i 155 to stare rozroznienie na:
130 - slr
143 - flite
155 - powiedzmy rolls

Np. mam bardzo podobne dwa flajty genuine gel (te bardziej klasyczne z lat 90tych) - roznia sie jedna szerokoscia - w goralu mam 143mm, na wyprawe wzialem jednak 155 (rower przelajowy)

155 (na wyprawie) potrzebowalem calych 2 dni do przyzwyczajenia (choc wczesniej ujezdzalem na szosie) - tylko to bylo takie prawdziwe 8-11h w siodle (moze nie duzo km, ale siedzenia hoho!) - ps. czerwona farba sie sciera i barwi pampersa ;)
ale szczerze mowiac wzialbym tym razem cos miekszego (moze pave/aliante/plateau)

143 w mtb ujezdzalem ostatnio (poprawa pogody, sesja prawie zamknieta) - po 5h, dzien w dzien i w zbyt cienkich gatkach (pampers z gabki) trace czucie w kroku pod koniec jazdy. (rece tez cierpna:/) - zastanawiam sie nad specializedem BG

Warto by przetestowac jeszcze:
-fiziki aliante, gobi, pave, nissene nowe ze skrzydelkami;)
-speca BG typu rival/alias
-turbo, rolls, concor

na razie dostalem tanio starego regala, to sobie zobacze co i jak;)

#234 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 06 December 2008 - 18:31

na razie dostalem tanio starego regala, to sobie zobacze co i jak;)

Miałem kiedyś Regal'a i było super. Velo od nowego sezonu będzie miało Concer'a w ofercie. Selle San Marco wycofało się z produkcji najtańszego SKN'a.

Podpowiedzcie mi w sprawie siodełka bo nie wiem co wybrać. Chcę coś lżejszego od Arione'a. Przeszedl mi koło nosa Arione CX Carbon za śmieszne pieniądze - trochę droższy tylko od najzwyklejszego Arione'a.
Chcę coś lżejszego (<200g) i myślałem o LSR XP. Czy różnica w wygodzie między SLR 135g, a XP (180g) jest mocno zauważalna? XP jest obecnie taniutkie. Patrzyłem na Flite TT, ale już po niedługim okresie użytkowania zamsz wygląda paskudnie. W tym siodełku na pewno środek się wyciera i robi się śliski, a nos i tył matowe.

SKN nie pasuje mi do szosy, Selle San Marco Zoncolan ma ekstremalnie wąski nos, Aspide za drogi, Flite'y nie specjalnie mi odpowiadają pod względem komfortu.
Chcę spróbować SLR i nie wiem czy brać XP czy wersję 135g.

#235 michal900

michal900
  • Użytkownik
  • 83 posts
  • SkądMikołów

Posted 06 December 2008 - 21:50

Ja osobiście posiadam siodło SLR 135g i nie narzekam. Nawet jak na początku jeździłem na nim w zwykłych spodniach (bez wkładki) było wygodnie.... 100km nie stanowiło żadnego problemu :-)

#236 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 posts
  • SkądWarszawa

Posted 06 December 2008 - 23:11

Minęło trochę czasu, czas na ocenę.

Sportourer Dragon GF sprawuje się bardzo dobrze. Nie jest ani najlżejsze ani specjalnie płaskie - ale za to nawet w długiej trasie nie przeszkadza. Jest po prostu bardzo wygodne, wcięcie powoduje że wentylacja jest nieco lepsza niż w przypadku dotąd używanej 'deseczki', a co ważne żel nie powoduje że całość jest ZBYT miękka. Tak czy inaczej, na długie trasy jest całkiem wygodne.

#237 emixnt

emixnt
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • SkądBydgoszcz

Posted 07 December 2008 - 00:46

cześć, mam zamiar kupić pierwsze w życiu siodełko i mam dylemat pomiędzy Tokenem TK9571 >>takim<< A selle Slr XP 180g.

Różnica w wadze nieznaczna, o Selle czytałem dużo dobrego, natomiast o Tokenie nie wiem nic, przemiawia jednak to że jest 70zł tańszy... co wybrać? może coś innego do 200 zł?

#238 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 posts
  • SkądWroclaw

Posted 30 December 2008 - 23:56

A w temacie 'klasycznych' siodelek? Mamy Rollsa, Regala nie widzialem u nas (jak ktos widzial to jakis namiar moze..?) Sam polecam brooksa swallow'a (co prawda wersji tego modelu z tyt. stelazem juz nie robia, ale wygodne). Cos jeszcze? Szukam czegos do drugiego rowerka, sklanial bym sie w strone wyscigowych brooksow, ale deszcz im nie sprzyja i raczej sie tym razem powstrzymam, jakas inna opcja pozostaje wsrod tego typu kanap?

[ Dodano: 2008-12-31, 00:16 ]
errata:
zamiast swallow mialo byc swift...
p.s. nowy sprinter jest fajny, najwezszy z brooksow, w cenie tez wiele nie ustepuje swallow'owi :-/

#239 Gosc_eizo_*

Gosc_eizo_*
  • Gość

Posted 11 January 2009 - 18:05

Szukam wygodnego siodełka w niewygórowanej cenie powiedzmy do 80zł
Nie musi być specjalnie lekkie nie będę się ścigał
Selle San Marco SKN
czy
Selle Royal Blast Plus Gel
a może coś innego?

#240 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 11 January 2009 - 18:34

SKN złe nie jest, ale też nie zachwycające. Na szosie przeciętne po przyzwyczajeniu sie do niego.
Blast'a nie znam, ale słyszałem o nim bardzo kiepskie opinie.

Reply to this topic