Jump to content

Photo

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 replies to this topic

#501 czlowiekzdubaju

czlowiekzdubaju
  • Użytkownik
  • 55 posts
  • SkądWrocław/Kraśnik

Posted 26 March 2010 - 06:25

:lol: niczego takiego nie zauważyłem...

#502 Gosc_tomiq_*

Gosc_tomiq_*
  • Gość

Posted 26 March 2010 - 09:02

Zorro, też mam to siodełko. Niestety poużywałem jakieś pół sezonu. Zaczęło pękać w połowie długości z obu stron, a i przy mocowaniu prętów z przodu rysa się pojawiła. Nikt mi nie wmówi, że przekroczyłem indeks masy, ważę 59 -56 kilo. A siedziało się zaskakująco wygodnie, żadnego problemu z 5godzinną jazdą (używam ciuchów Nowatexa, więc wkładki nie mam jakoś super wymyślnej). Zastanawiam się czy by nie dać go do Luxtecha, daleko nie mam, może da radę naprawić

#503 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 posts
  • SkądOpole

Posted 26 March 2010 - 09:10

Czy ktos ma siodelko prologo scratch (pro) lub nago? Jakies opinie?

#504 doniu

doniu
  • Użytkownik
  • 49 posts
  • SkądWarszawa Wawer

Posted 26 March 2010 - 19:34

Ja zdecydowanie polecam na szosę Fizik Arione CX. Jest twardsze i bardziej płaskie od zwykłego Arione. W praktyce sprawuje się przez to dużo lepiej. No i jak kozacko wygląda, dla mnie rewelacja :D

#505 Gosc_kdk_*

Gosc_kdk_*
  • Gość

Posted 27 March 2010 - 10:26

doniu, rozumiem ze jezdzisz na arione? bo wlasnie zastanawiam sie nad tym siodlem, tylko nie wiem czy mi pomoze. obecnie mam san marco skn (takie zwykle za 70zl) i po 2 dniach jazdy musze robic przerwe, bo mam strasznie otarta skore. nie wiem czy szukac czegos bardziej miekkiego?

#506 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 posts
  • SkądWarszawa

Posted 27 March 2010 - 10:33

kdk, mogę zapytać w jakich spodenkach jeździsz? Mi szczerze mówiąc SKN zdecydowanie odpowiada, więc może problem nie leży w siodełku?

fs-userbar-blog-white.png

#507 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 March 2010 - 18:01

O SKNie było pisane już wiele razy i zazwyczaj pasuje ono chudzielcom, jak ktoś ma trochę ciałka to zazwyczaj SKN się nie sprawdzi.

#508 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 27 March 2010 - 18:31

nie wiem czy szukac czegos bardziej miekkiego?

Miękkie siodełko poobciera Cię jeszcze bardziej jeśli nie zmienisz spodenek na dobre.

#509 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 27 March 2010 - 21:51

sewi ja od jakiegoś czasu mam Prologo Nago Pas. Jeśli odpowiadają Ci twarde siodełka to powinieneś byś zadowolony. Karbonowe wkładki fajnie amortyzują i czuć jak się siodełko ugina. Mi to siodełko bardzo przypasowało, do jakości nie można się absolutnie przyczepić, dizajn też bardzo mi się podoba, ale to już rzecz gustu. Co do wagi... fakt, że siodełka do najlżejszych nie należą, ale ja aż takiej wagi to tego nie przykładam.
Wczoraj kupiłem kolejne Prologo Scratch Pro TR. Jak dojdzie i przetestuje i coś napiszę, ale rozczarowany raczej nie będę znając tą markę.

#510 Gosc_kdk_*

Gosc_kdk_*
  • Gość

Posted 28 March 2010 - 14:19

jezdze w spodenkach z wkladka firmy quest, ale juz maja ze 2 sezony wiec pewnie niedlugo je zmienie
waze 65kg przy 177cm, wiec jestem raczej chudzielcem
oczywiscie nie chce zmieniac siodla na kanape z zelem ale na cos troche grubszego od skn, bo tylek mi czasami skacze na tych polskich "autostradach"

#511 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1,876 posts
  • SkądŁódź

Posted 28 March 2010 - 16:50

Więc pierwsze do zmiany są spodenki. I nie bierz czegoś niewiele droższego tylko zainwestuj w droższy model dobrej firmy bo nie odczujesz ulgi. Być może okaże się, że SKN jest wygodny. Nie chodzi o twardość siodełka, ale o to czy jego profil Ci pasuje.

#512 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 28 March 2010 - 18:15

bo mam strasznie otarta skore.

Na otarcia możesz spróbować miszanki 50/50 mąki z zasypką dla niemowląt lub maści z Decathlonu ale jeżeli to sprawka np. szwów w spodenkach to nie ma wyjścia trzeba zmienić spodenki.

#513 mama

mama
  • Użytkownik
  • 173 posts
  • Skądswietokrzyskie

Posted 28 March 2010 - 18:36

sudocrem, ale o tym juz nie raz było

#514 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 28 March 2010 - 21:24

Od paru lat użytkuje Selle Italia slk - super sprawa, człowiek zapomina, że ma sioodełko pod sobą.

#515 Kara¶89

Kara¶89
  • Użytkownik
  • 27 posts
  • SkądKonin/Poznań

Posted 29 March 2010 - 11:42

Ja kupiłem w zeszłym roku San Marco Concor Racing Team z wypełnieniem bio foam i jak do tej pory dla mnie jest to idealny rozwiązanie.

#516 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 29 March 2010 - 20:23

Przymierzam się do kupna Selle Italia model C2 Gel Flow ( z otworem w środku ). Przejrzałem wątek i znalazłem tylko, ,,że nie ma ono zbyt pochlebnych opinii''.

Jezdzi/ jezdził ktoś na nim ? Może jakieś spostrzezenia ? Opinie ?

#517 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 31 March 2010 - 09:51

Mam pytanko kupiłem siodło selle italia max flite gel flow i jest problem. Mam w sztycy setback ( mam nadzieje że dobrze napisałem) i stare siodełko ma taka budowe że można je spokojnie do przodu przesunąć, to nowe ma bardzo małą regulacje.I teraz problem jest w wyregulowaniu, chciałbym dać jeszcze bardziej do przodu ale wyjde poza znacznik stop.
Miał ktoś kiedyś podobny problem z selle italia??

u2250y2014v3.gif

#518 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,220 posts
  • SkądPoznań

Posted 31 March 2010 - 10:12

OO ja mam podobny problem :-) Poprzednie moje siodło San marco concor miało zupełnie inną geometrię siedziało się na nim bardziej z przodu, a teraz mam Pro Turnix i tam siedzi się z 2 cm bardziej do tyłu, ale na szczęście jest regulacja normalna. San marco podaje takie dane na swojej nazywa się to chyba geometryczny punkt podparcia, no i trzeba jak widać uważać co się bierze :-D

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#519 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 31 March 2010 - 10:17

no wynika z tego że powinienem mieć sztyce bez tego offsetu bo za cholere nie moge siodła ustawić tak żeby rzepka kolana była w osi z pedałem.

u2250y2014v3.gif

#520 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 05 April 2010 - 09:21

powinienem mieć sztyce bez tego offsetu

Też mam selle italia i sztyce z offsetem. Przez dłuższy czas jeżdziłem z siodłem ustawionym poza zakresem a i tak siedziałem prawie na środku siodła. Wczoraj przekręciłem sztyce offsetem do przodu i założyłem siodełko tak jak wydaje mi się, że powinno pasować. Jak się pogoda poprawi zobaczę co z tego wyjdzie.

Reply to this topic