Jump to content

Photo

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 replies to this topic

#1361 chamsin

chamsin
  • Użytkownik
  • 223 posts
  • Skądkatowice

Posted 11 December 2014 - 15:55

Panowie dzieki za odpowiedzi.

#1362 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1,035 posts
  • SkądStargard

Posted 11 December 2014 - 18:08

Od jakiegoś czasu jeżdżę na WTB Silverado. W moim przypadku ani razu nie odczuwałem dyskomfortu, ani nic mnie nie bolało w trakcie jazdy czy też po mimo tras czasem kilkuset kilometrowych. Siodełko nie ma otworu tylko kanał pośrodku, który skutecznie niweluje ucisk na prostatę. Poza tym siodełko posiada kilka innych firmowych technologii, które wpływają na komfort jazdy. Siodełko jest dość twarde i wymaga pewnie przyzwyczajenia, ale z dobrą wkładką w spodenkach długie godziny w trasie nie są straszne.

#1363 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 posts
  • SkądBieszczady

Posted 14 December 2014 - 16:40

Dziś 60km i tyłek od 30km bolał. Nie ma innego wyjścia jak zmiana siodełka bo już skończyły się kombinacje z ustawieniem.  Pytanie tylko co wybrać, kupowanie w ciemno to strata kasy i czasu.

Przeglądałem fizika i chyba pod mój tyłek wstępnie celuje w antares versus, chyba że możecie coś podpowiedzieć.

Focus user! :-P

#1364 Gosc_qrczakzul_*

Gosc_qrczakzul_*
  • Gość

Posted 14 December 2014 - 16:46

Ogromny wpływ na wygodę siedzenia ma geometria roweru. Nie jestem w stanie tego opisać (nie znam się na geometrii), ale mam porównanie dwóch rowerów, jeden starszy (10- latek), na owe czasy bardziej wyścigowy (author modus) i nowy krążownik (author Instinct 29). Pomimo wygodniejszego siodła w 29erze dupsko cierpi. Na modusie miałem gorsze siodło i było nieziemsko, zero dyskomfortu, tyle że z kolei ból pleców, który mi dokucza potroił się. Coś za coś. Ma ktoś takie same spostrzeżenia? Może bardziej dokładne..

#1365 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 14 December 2014 - 17:22

Nie ma w tym niczego zaskakującego. Im bardziej pochylona pozycja na rowerze, tym bardziej cierpią plecy i ramiona oraz nadgarstki, a mniej tyłek (w sensie: jest mniej obciążony, bo cierpieć od złego siodełka będzie zawsze). Ot, po prostu kwestia środka ciężkości zarówno roweru, jak i ciała.

To samo siodełko, które idealnie radzi sobie z niewielkim obciążeniem na rowerach stricte wyścigowych (mam tu na myśli głównie wyścigowe deski), będzie się fatalnie spisywało, kiedy założysz je do roweru umożliwiającego jazdę w bardziej wyprostowanej pozycji. A idąc jeszcze dalej i celowo przejaskrawiając: nie bez powodu na miejskiej holenderce siedzisz na wielkiej kanapie wypełnionej kilogramem żelu, a na leciutkiej szosówce wystarcza w zupełności elastyczność karbonowej skorupy siodełka.

• qba3777 likes this

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#1366 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 posts
  • SkądRzeszów

Posted 14 December 2014 - 19:35

Dziś 60km i tyłek od 30km bolał. Nie ma innego wyjścia jak zmiana siodełka bo już skończyły się kombinacje z ustawieniem.  Pytanie tylko co wybrać, kupowanie w ciemno to strata kasy i czasu.

Przeglądałem fizika i chyba pod mój tyłek wstępnie celuje w antares versus, chyba że możecie coś podpowiedzieć.

Weź całkiem inne siodełko jakie miałeś od tej pory i wyciągaj wnioski :) U mnie się przewinęło chyba 5 siodełek za nim trafiłem prawie idealne. 

#1367 pike

pike
  • Użytkownik
  • 62 posts
  • Skądwaw

Posted 14 December 2014 - 20:21

Przez pierwsze 2 jazdy za żadne skarby nie mogłem go wypoziomować, albo nieziemski ucisk, albo się zsuwałem. O dziwo z kolejnymi jazdami było lepiej, pomogło przesuniecie do przodu i posunięcie tyłka do tyłu. Jest prawie całkiem płaskie i dosyć długie, więc jakby nie definiuje samo pozycji ;). Ja nie czuję kanału, nie wiem czy pomaga-raczej nie przeszkadza. Takie małe uwagi, po kilku razach na nim.

#1368 hqvkamil

hqvkamil
  • Użytkownik
  • 610 posts
  • SkądBieszczady

Posted 14 December 2014 - 21:36

Weź całkiem inne siodełko jakie miałeś od tej pory i wyciągaj wnioski :) U mnie się przewinęło chyba 5 siodełek za nim trafiłem prawie idealne. 

Kolega ma selle italia sls kit carbonio pożyczę od niego i zobaczymy.

Focus user! :-P

#1369 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Posted 05 January 2015 - 12:57

Cześć,

Być może piszę w złym wątku ... ale kwestia dotyczy siodełka, otóż ... jeździłem na siodle Fizik Arione CX *(szerokość 140), wszystko było jak najbardziej ok, zmieniając rower postanowiłem "upgrejdować" model i dałem Fizik Arione R1 w przekonaniu że skoro było ok - to musi nadal być ok *(jedyna różnica to szerokość wersja CX to 140mm, R1 to 130mm).

Od pewnego momentu odnotowuję bolesne impulsy w okolicy stawu miednicowego (tylko na rowerze) - objaw to chwilowe bardzo bolesne impulsy prawej nogi (tylko prawej) tak jak by był uciskany jakiś nerw, odczuwalne od "tyłka po piętę" *(nie permanentny ból który trwa nawet po zejściu z roweru) bolesne impulsy pojawiają się średnio po 20km *(a więc po rozgrzewce, czyli po 10km mocniejszego pedałowania), każdorazowo ból natychmiast ustaje po zatrzymaniu się i stanięciu na nogi ...... UWAGA biorę pod uwagę że mogłem się nabawić kontuzji związanej ze stawem, jednak kłopot pojawił się u mnie wraz z nowym siodełkiem stąd piszę tu, sprawę ewentualnej kontuzji sprawdzi lekarz ortopoeda - pytanie czy Ktoś z Was może coś podobnego "przerabiał"???

#1370 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Posted 05 January 2015 - 13:03

Po prostu nowe siodełko jest zbyt wąskie, 10 mm to bardzo duża różnica. 
Twoje kości nie mają dobrego podparcia podczas jazdy i stąd ten ból.

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#1371 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 05 January 2015 - 13:06

Od tyłka po piętę - czyli masz ucisk na nerw kulszowy, co jest wręcz niebezpieczne. To jest prawdopodobnie "tylko" te 10mm różnicy. pozdr

#1372 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Posted 05 January 2015 - 13:13

Wychodzi na to że "małe" 10mm może się równać duży problem, ponieważ o ile na treningu mogę zwolnić, czy zatrzymać się to w przypadku jakiejkolwiek rywalizacji jestem wykluczony *(ból jest dość solidny) ... podmienię siodełko na w ogóle inny model Fizik'a jednak z szerokością 140mm, napiszę na forum o różnicy i czy objawy występują nadal.

#1373 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 05 January 2015 - 17:26

O ile jest to związane z siodełkiem. Raczej masz problem z rwą kulszową i to problem z uciskiem krążka międzykręgowego na nerwy. Gray1244.png Jak można zauważyć miejsce na którym się siedzi, a przebieg nerwu kulszowego nie jest tym samym, jedno od drugiego jest oddalone, nie siedzisz na nerwie. Jedyny przypadek, gdy nerw moze być uciskany przez mięsień gruszkowaty raczej tu nie wchodzi w rachubę. Być może nacisk na nerw jest związany ze zmianą pozycji, to że siodelko węższe nie oznacza, że pozycjw pozostała bez zmiany. ch4a8h_siod_o.jpg Jak widać siedzi się na guzkach kulszowych kości miedniczej Na standardowych siodłach uciskana może być tętnica sromowa (tak, u mężczyzn też taka jest😜), ale nie nerw kulszowy. Anatomiczne siodło Adamo praktycznie nie posiada przedniej części i dzięki temu unika się ucisku tetnicy sromowej. Właśnie zastanawiam się nad przetestowaniem tego wynalazku, używał ktoś już to może?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1374 KAEM

KAEM
  • Użytkownik
  • 489 posts
  • SkądJawor

Posted 06 January 2015 - 15:36

Przy takim profi siodle jak adamo moje skromne velo 1221 - odpowiednik san marco  / zamiennik / podróba / kopia ... zwał jak zwał to zapewne "wiocha" ale paradoks polega na tym, że wygonie jest na nim mi, mojej żonie, a ostatnio szwagier testował i był zaskoczony wygodą - kupił też ten model tylko w innym kolorze.  

#1375 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 posts

Posted 06 January 2015 - 16:37

Siodła Adamo na pewno warto wypróbować. Osobiście miałem sporty problem ze znalezieniem odpowiedniej pozycji dlatego nie zdecydowałem się na zakup. W przyszłości planuję wrócić do testów produktów tej firmy.

#1376 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 January 2015 - 07:44

No to zamówiłem z alibaby (aliexpress) - całe $20 (wysyłka wliczona) wiem, że to chińska podróbka, ale równie dobrze mogą być to egzemplarze z tej samej linii produkcyjnej robione "po godzinach" - głównie chodzi o test jak się na tym siedzi. Czyli powiedzmy, że za 75 złociszy będzie siodełko do testów.

#1377 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 posts
  • Skądpomorskie

Posted 07 January 2015 - 15:48

... ale równie dobrze mogą być to egzemplarze z tej samej linii produkcyjnej robione "po godzinach" ....

Naprawdę musisz sam siebie oszukiwać żeby kupić podróbę siodełka za 20 $ ?
Można sobie podróbkę czegokolwiek kupić, choć na ogół to pieniądze wywalone w błoto, ale po co się samemu przy tym oszukiwać ?

#1378 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 January 2015 - 22:26

Ja bym wypróbował te Adamo, na allegro w dobrej cenie jest wersja ROAD, ale boje się, że w typowej szosie się nie sprawdzi. Bo z tego co się naczytałem to raczej jest to siodełko nastawione na triathlon albo czasówki.

#1379 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 07 January 2015 - 22:43

No i dlatego do testów biorę chińszczyznę. Technicznie będzie jest to to samo, przynajmniej tak to wynika z porownań właścicieli - koszty produkcji oryginału i chińszczyzny są pewno takie same i żądanie niemalże x10 tyle za to samo, to "drobna" przesada. Zwłaszcza do testów jak się na tego typu siodełku siedzi. Nie wykluczam zakupu oryginału, ale jeśli mam wyrzucić pieniadze w błoto to wolę $20, a nie $185.

#1380 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 posts
  • SkądPoznań

Posted 07 January 2015 - 22:57

ja chyba też się skusze na replikę, ponieważ w Poznaniu nawet nigdzie nie przymierze się do tych siodeł, a również nie chce wydać 400 na coś co się nie sprawdzi

Reply to this topic