Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#101 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 21 marzec 2008 - 17:44

aragorn,
wlasnie takie siodelko wczoraj sprzedalem. przesiadlem sie na flite bo chcialem biale siodlo, taka mala fanaberia. pave uzywalem przez prawie dwa miesiace. pierwsze dni po przesiadce ze starego rever profil na pave byly szokujace. komfort oferowany przez to siodlo jest niesamowity. moja waga jest trzy kilo nizsza od twojej, wzrost prawie ten sam.
nigdy nie mialem skn wiec niewiele moge ci powiedziec w tej materi.

#102 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 21 marzec 2008 - 18:30

ja się napaliłem ostatnio na tune speedneedle z obiciem z alcantary ~90g :-P

Bardzo szybko się wyciera, lepsza czarna skóra. ;-)

#103 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Napisano 22 marzec 2008 - 00:05

a ja właśnie jestem po godzinnej jeżdzie na Arionie Fizik i powiem wam że nic mnie tam nie gniotło i nie drętwiało. A miałem kiedyś takie siodło selle italia gel stary typ w innej kolażówce i wiem co to znaczy. Myśle co do Arione to będzie ok nie chcę zapeszać. roolez a jak zmieniałeś siodło w szosówce to mieżyłeś stare rozmiary pozycji i zachowałeś te same do nowego siodła? Bo jak nie to wszystko musisz od nowa, a jest wiele wariantów że masz teraz złą pozycję. Zacznij od poziomicy i wysokość sztycy środek suportu i do sodła. 8-)

#104 roolez

roolez
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądBrodnica

Napisano 23 marzec 2008 - 07:48

Oczywiście, że zmieniam ustawienia - obniżam, podnoszę, cofam, pochylam - i obserwuje, ale nadal nie jest dobrze - mniejszy lub większy nacisk z przodu pozostaje. To stare Velo tak nie gniotło! Jest lepiej niż na początku, lecz nie tego oczekuje od siodła za prawie trzy stówy! Wprawdzie przejechałem na nim dopiero z 200 km (pogoda!) i jeszcze czekam - może się jednak ułoży.
pozdrawiam
Kufa, znowu pada snieg i +2 za oknem!

#105 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 marzec 2008 - 08:43

Orientuje się ktoś gdzie można dostać w Polsce siodło tune speedneedle oprócz
http://extreme-shop....a&filter_id=124
w atrakcyjnej cenie?
u mnie za oknem +4 ale zanosi się na śnieg z deszczem :cry:

#106 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 23 marzec 2008 - 10:17

cult-bikes.com jeszcze posiada te siodła, ale oni to w ogóle mają ceny z .... ekhem.. mają wysokie ceny ;-)

#107 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 23 marzec 2008 - 10:53

Kr1zje nie gadaj, że chcesz kupić takie siodło...Ono jest...Obrzydliwe :D Stary tych gramów to na bank nie poczujesz...
Naprawdę nie wiem czym się kierujesz kupując to siodło.

#108 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 23 marzec 2008 - 11:02

mnie też tak się staje że jest pełno siodeł o niebo ładniejszych. Owszem są nieco cięższe ale moim jak i wielu osób zdaniem na siodle nie ma co oszczędzać.

#109 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 23 marzec 2008 - 12:54

mozesz sprobowac licytowac tego brzydala na tej aukcji... http://cgi.ebay.co.u...1QQcmdZViewItem

#110 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 marzec 2008 - 14:35

trochę przyciężkawe te siodło z ebay'a, podejrzewam że może być to wersja maraton, która jest nieco szersza [1cm], nie wiem co wam się nie podoba w tym siodle, dla mnie jest piękne i podobno wygodne, waga w przypadku siodła nie ma większego znaczenia, aby było nie cięższe niż 200g, jakie siodła waszym zdaniem są ładniejsze, bo dla mnie te jest tiptop :-P

#111 Gosc_Kaczan_*

Gosc_Kaczan_*
  • Gość

Napisano 23 marzec 2008 - 14:40

Co sądzicie o tych siodełkach (na lepsze mnie nie stać):
http://www.allegro.p...xo_okazja_.html

Na takim ja właśnie jeżdżę po mieście. W Decatlonie kosztowało w sezonie 179 pln.
Na sezon zimowy przecenili na 89 pln. A w noc wyprzedaży kupiłem za 39 pln.
Ceny są z przed roku. Więc mogę podzielić się doświadczeniami.
1. Siodełko wytrzymałe (brak jakichkolwiek przetarć).
2. Jak dla mnie jest wygodne.
3. Odkleiło / odpruło się obicie pod noskiem. Obkleiłem nosek specjalną 4cm, wzmacnianą, czarną, taśmą. Niby nie przeszkadza to w jeździe, ale gdy rower stoi ... :-P

Sumując
Siodło dobre ale więcej niż 39 pln bym nie dał.

Na siodełko jest 2 lata gwarancji, więc jeszcze pośmigam na nim i zareklamuje przed jego drugim rokiem życia.
8-) :mrgreen: 8-)

#112 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 23 marzec 2008 - 15:08

nie wiem co wam się nie podoba w tym siodle, dla mnie jest piękne i podobno wygodne

mi sie ono kojarzy z wygolona dupa pudla... http://www.ducristau.../pudel roka.jpg
moze i jest wygodne, zaawansowane technologicznie, ale tego wygladu nie moge zaakceptowac...nie cierpie pudli.

#113 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 marzec 2008 - 17:03

muahahaha nigdy bym nie wpadł na takie porównanie, mało co z krzesła nie spadłem :-D

#114 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 24 marzec 2008 - 17:12

Tuż przed świętami wielkanocnymi zamówiłem fizika arione ale dopiero dziś znalazłem trochę czasu żeby je przetestować. Niestety aura zmusiła mnie do zrobienia tego na rolce. Ustawiłem siodło na "zero" - w poziomie za pomocą poziomicy i na środku podziałki. Tyłek od razu znalazł dla siebie odpowiednie miejsce i muszę przyznać , że jestem zadowolony. Oceniam je wyżej niż używane do tej pory slk gel flow. Czuć wyraźnie (w moim przypadku) , że powierzchnia styku tyłka i siodła jest większa. Poza tym wydaje mi się , że to siodło jest także nieco bardziej miekkie w porównaniu do slk.
Zdziwiłem się nieco ponieważ cały kokpit mam teraz trochę dalej niż na poprzednim siodle i muszę je nieco przysunąć do przodu (~ 1cm).
Slk będe nadal użytkował w ostrym kole.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#115 roolez

roolez
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądBrodnica

Napisano 24 marzec 2008 - 19:47

No, darek80, muszę powiedzieć, że mnie zaskoczyłeś, bo ja jestem właśnie w trakcie zamiany Arione'a na Gel flow! Arione zupełnie mi nie pasuje! Nie wiem juz co ja mam za zadek! I nie wiem też czy Gel flow mi podpasuje! Po prostu - próbuję! Dzisiaj przejechałem zaledwie 35 km na Arione i do teraz go czuję. Przetestowałem chyba wszystkie możliwe ustawienia ale nadal za mocno gniecie...
Jaki model Gel flow miałeś/masz?

#116 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 24 marzec 2008 - 19:53

Do tej pory miałem SLK gel flow. Siodło dość dobre ale w moim przypadku musiałem wypróbować dużo kombinacji ustawień. Wiele osób jest zadowolonych z SLK. Trzeba się liczyć z tym , że siodło i tyłek potrzebują czasu na dopasowanie się.

#117 Gosc_szudri_*

Gosc_szudri_*
  • Gość

Napisano 24 marzec 2008 - 22:32

Darek80 jakie miałeś początki jazdy na rolce? Bo myśle czy nie zamienić trenażera na rolkę.

Malik:
Myślę, że dobrym miejscem na to pytanie będzie ten temat :arrow: LINK

#118 750519

750519
  • Użytkownik
  • 147 postów
  • SkądKraśnik

Napisano 25 marzec 2008 - 08:49

Witam
Widać zatem, że w sprawie siodła trudno coś doradzić. Każdy ma inną budowę tyłka i nie każdemu pasuje każde siodło. Darek80 , mam takie samo siodło i uważam je za bardzo wygodne. Mój duży tyłek ma na czym siedzieć.
Pozdrawiam Brać Szosową.

#119 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 25 marzec 2008 - 18:23

Czyli mówicie, że Arione jest raczej dla ludzi z dużym tyłkiem, hmm.
Ja biorę jeszcze pod uwagę SLR gel flow...

#120 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 25 marzec 2008 - 20:37

Ja wcale nie mam dużego tyłka - 185 wzrostu i tylko czy też może aż 76 kg wagi. Dziś przesunołem lekko siodło do przodu i lekko do tyłu i jest gorzej. Na pewno jeszcze wiele korekt mnie czeka,.

Rolka nie daje za dużego oporu więc typowego treningu siłowego się na niej nie przeprowadzi. Moje początki... przede wszystkim skupienie a teraz to zupeły luz chociaż jeszcze wiele przede mną - mam na myśli jazdę na stojąco , czy bez trzymanki etc.

Dodaj odpowiedź