Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#1381 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 08 styczeń 2015 - 04:27

Z moich własnych doświadczeń wynika że replika jest podobna do oryginału ... tylko na zdjęciach. Więc ocena oryginału na podstawie testów repliki … hmmmm całkiem niedrogo można kupić replikę ferrari, lambo , wyglądają w zasadzie identycznie a cena wielokrotnie inna …. ciekawe czy wrażenia z jazdy są takie same  8-)

Ale życzę powodzenia oczywiście.

Ciekaw byłbym opinii kogoś kto pojeździł i na jednym i na drugim, bo tak to się możemy nawzajem przekonywać czy to to samo czy nie, tylko że nikt z nas tego nie wie. Jak napisałem powyżej, moją opinię piszę na podstawie własnych doświadczeń z zakupów podróbek i to tych niby najlepszych i najdroższych, a dotyczyło to: ciuchów, kierownicy, mostka. Było to dawno temu i więcej pieniędzy wyrzucać w błoto nie zamierzam, 20$ piechotą nie chodzi i szkoda ma nawet takiej sumy na jakiś badziew.

#1382 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 postów

Napisano 08 styczeń 2015 - 10:38

W http://www.wertykal.combez problemów wypożyczyłem siodełko Adamo. Jeśli kogoś stać na pokrycie kosztów wysyłki i kaucję wynoszącą tyle ile kosztuje dane siodło, to polecam załatwić to przez internet. Analogicznie można testować siodła np Fizika, Speca i pewnie wielu innych producentów (wiadomo chodzi tu o inne sklepy). Kupno podróbek jest niebezpieczne dla naszego zdrowia bo nie wiemy jaka będzie wytrzymałość tego sprzętu i dodatkowo wysoce niemoralne.

Może wie ktoś gdzie wypożyczają do testów SMP i Allay? Mocno niszowe to produkty i chyba trzeba brać w ciemno?

#1383 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 styczeń 2015 - 19:11

mag, Twoje doświadczenie dotyczy również TEGO siodelka?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1384 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 08 styczeń 2015 - 20:36

Ja bym wypróbował te Adamo, na allegro w dobrej cenie jest wersja ROAD, ale boje się, że w typowej szosie się nie sprawdzi. Bo z tego co się naczytałem to raczej jest to siodełko nastawione na triathlon albo czasówki.

nie bój nic, świetne do szosówki, mam 2 szt. Road i Breakaway

wygodne dla dolnego i górnego uchwytu

mnie zawsze uciskał nosek siodełka, Adamo są krótsze

zostaną ze mną już na zawsze ;)

#1385 piotrek_poz

piotrek_poz
  • Użytkownik
  • 130 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 styczeń 2015 - 22:08

a czy było ciężko Tobie Vuki ustawić siodełko ADAMO ? Ponieważ, na forum triathlonowym opisują, że bez bikefitingu cieżko dobrze wyregulować. Choć wydaje mi się, że metodą prób i błędów można dojśc do optymalnego ustawienia.

#1386 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 postów
  • SkądRawicz

Napisano 09 styczeń 2015 - 06:27

wielce nie ustawiałem, starałem się podobnie jak poprzednie siodełka ustawić pamiętając, że są krótsze

generalnie ustawiam w poziomie choć można lekko przód obniżyć ale ja się z reguły potem zsuwam

mi drętwiało krocze właśnie od czubka siodełka, Adamo są krótsze i to mi pasuje

użytkowanie podobne, nie widzę większych różnic między moimi modelami, Breakaway jest ciut smuklejsze z przodu

#1387 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 09 styczeń 2015 - 16:57

Co sądzicie o tym siodełku http://www.bikeateli...ch-module-biale

Obecnie jeżdżę na siodełku meridy fabrycznie zamontowanym w rowerze i generalnie szukam czegoś wygodniejszego, lżejszego no i co będzie pasować do sztycy

#1388 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 postów

Napisano 09 styczeń 2015 - 17:03

Zwróć uwagę, że szerokość tego siodła to jedynie 112 mm. Nie będzie zbyt wąskie?

#1389 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 09 styczeń 2015 - 17:11

No właśnie nie wiem.Coś do 300zł szukam bo to meridowskie nie nadaje się. Mam 3 pary spodenek z różnymi wkładkami i na dłuższą metę wszędzie czuć tyłek nawet na żelowej wkladce grubości 15mm
Może takie? tylko trochę ciężkie http://www.decathlon...id_8302970.html

#1390 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 postów

Napisano 09 styczeń 2015 - 17:44

Może wybór na podstawie: fizik.it/spineconcept/ ?

#1391 Gosc_grzesiek32_*

Gosc_grzesiek32_*
  • Gość

Napisano 09 styczeń 2015 - 18:00

Może wybór na podstawie: fizik.it/spineconcept/ ?

Wyszło mi arione i volta r1

#1392 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 00:50

Co sądzicie o tym siodle : http://www.dx.com/p/...d-100kg-362641#. ?

Chińska tandeta, czy może jest coś warte ?

#1393 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 12:45

Wygląda jak siodło podróbka SMP -> http://www.sellesmp..../en/full-carbonDasz radę jeździć na samej skorupie? O wytrzymałości, bezpieczeństwie i jakości pisać nie będę bo nie wiem co to za produkt.

Teraz parę zdań o samym SMP. Od dłuższego czasu szukałem siodła, które rozwiąże moje problemu z uciskiem w kroczu. Przetestowałem wiele modeli siodeł z dziurą i bez, producentów takich jak Fizik, Selle Italia, Speca, Syncros i Adamo. Zawsze mi coś w nich nie pasowało. Strzałem w 10 okazał się zakup SMP Stratos. Siodło jest stosunkowo drogie (około 600 zł) i bardzo ciężkie - producent podaje 260 gramów! Najważniejsze jest to, że na trenażerze mogłem bez problemów wysiedzieć 3,5h wstając tylko wtedy gdy miałem na to ochotę a nie zmuszało mnie do tego krocze. W porównaniu do Adamo jest niesamowicie wygodne i nie czuć punktowego nacisku na kości.

#1394 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 13:30

Dasz radę jeździć na samej skorupie?

Skąd wiesz, że chciałbym na tym jeździć ? :) Po prostu zaciekawiło mnie to siodło, ze względu na niską cenę. Czy dałbym radę jeździć na skorupie, to też zależy od tego, jak mi się kości ułożą na tym siodle. Siodło dla jednego wygodne, może być niewygodne dla innego. Generalnie, nie oczekuję od tego siodła, ani od oryginalnego SMP, że będzie nadzwyczajnie wygodne.
Interesuje mnie raczej jakość/bezpieczeństwo, jak to siodło ma się w porównaniu do oryginalnego SMP.
Cena dużo niższa, stąd mam duże wątpliwości.

#1395 sts

sts
  • Użytkownik
  • 290 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 02 luty 2015 - 18:53

Panowie według tego:

fizik%20-dopasowanie.jpg

Wychodzi mi BYK (czyli siodło z rodziny Aliante), dorwałem takie siodło na testy od kolegi (który ma dwa takie same siodła w 29er i szosie, bo mu pasują idealnie do d....). Zamontowałem ustawiłem wybrałem sie na 50km mtb, było by idealnie gdyby nie: ciagłe czucie kości kulszowej (czy jak tam to sie pisze)

miednica3.jpg\

Najdziwniejsze jest to że boli tylko prawa strona, lewa idealnie pasuje.

Byłem przekonany już brac Fizika w ciemno (za 350zł) na szczecie nadarzyła sie okazja darmowego testu. 

I niestety ten model odpada (Fizik ALIANTE).

Do tej pory miałem Selle Italia Turbo:

http://velobase.blog...alia-turbo.html

i do 100 km nie było problemów, powyżej już tak.

Jakieś propozycje>?

Nie liczy się sprzęt tylko serce.

#1396 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 02 luty 2015 - 20:05

Spróbuj teraz całkowite przeciwieństwo tego co miałeś wcześniej. Np. Fizik Arione albo Prologo Zero.

Testuj, wyciągaj wnioski i tak do skutku. Ja chyba z 5 czyt 6 siodeł próbowałem zanim znalazłem swoje.

#1397 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 02 luty 2015 - 23:21

Ja przerzuciłem kilkanaście. W końcu w akcie rozpaczy ;-)  kupiłem  Accent Tide za 50z, bo na łoko mi podpasowało. Okazało się, że podpasowało też mojemu tyłkowi świetnie.  pozdr

#1398 Gosc_adazz_*

Gosc_adazz_*
  • Gość

Napisano 03 luty 2015 - 14:36

Update do mojego posta sprzed kilku tygodni.

Całkowicie się zgadzam z przedmówcami że należy testować siodła, niestety (niestety bo to kosztowna zabawa w ostatecznym rozrachunku) i ja przerzuciłem kilka modeli - skończyłem na Fizik Aliante, a zacząłem od Arione.

Objawy kontuzji które wcześniej opisałem ustąpiły wraz z nowym siodłem ....(placebo?), 130 km na Aliante nie spowodowało bólu jak 50km na Arione (model R1, bo model CX był ekstra - zachciało mi się upgreidować).

#1399 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 03 luty 2015 - 17:34

W moim przypadku odpadają wszystkie płaskie siodła (fizik, selle italia, itp). Nie pomagają wtedy żadne dziury na prostatę, czy grube wyściółki.

Tylko łudeczkowaty kształt siedziska daje moim czterem literom bezbolesne podparcie na długie kilometry. Nawet w przypadku gdy jest to goła karbonowa skorupa.

Tak więc, od dłuższego już czasu użytkuję w dwóch moich rowerach tune speedneedle. Teraz do nowej szosy zamówiłem siodło u Smudka.

Ma podobny kształt do tune, więc powinno być dobrze.

Polecam potestować tak ukształtowane siodła. Myślę, że wielu osobom spasują :).

#1400 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 03 luty 2015 - 17:40

Accent Tide ma właśnie taki kształt. Czyli doszliśmy do podobnych wniosków.  pozdr

Dodaj odpowiedź