Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budowa Przełajówki

59 odpowiedzi w tym temacie

#1 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 01 sierpień 2015 - 07:18

Witam. Zamiast składania szosówki postanowiłem złożyć przełajówkę. Zaletą będzie większa uniwersalność a wadą większa masa o jakieś 0,7 kg (bo o tyle więcej waży frameset). Całość złożyłbym na bazie Cube Cross Race - na popularnym portalu aukcyjnym dostępne są gotowe framesety. Mam pytanie o Wasze opinie na temat roweru/ramy Cube Cross Race...

#2 zuczek222

zuczek222
  • Użytkownik
  • 431 postów

Napisano 01 sierpień 2015 - 11:40

Jest cięższy od accenta ok 0,6 kg

#3 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 01 sierpień 2015 - 23:38

Od Accenta Cx One jest cięższy o 100 gram ale chyba jakościowo lepszy?

#4 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 08 sierpień 2015 - 16:45

Odebrałem dziś frameset Cube Cross Race i muszę powiedzieć, że spawy ma gorzej nasmarkane niż moja szosa z marketu za 600 zł ;)

#5 zuczek222

zuczek222
  • Użytkownik
  • 431 postów

Napisano 08 sierpień 2015 - 17:08

To jak możesz to zważ go, oddzielnie ramę a oddzielnie widelec, bo gdzieś ostatnio widziałem wpis że waży ok 2 000 g a wideł 850g.

#6 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 08 sierpień 2015 - 17:52

Oczywiście,że go zważyłem: rama w rozmiarze 59 cm: 1786 g, widelec nieprzycięty:899 g. Jak skończę składanie to zważę całość, na razie czekam na stery.

#7 Apollo

Apollo
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądTychy

Napisano 08 sierpień 2015 - 18:38

Odebrałem dziś frameset Cube Cross Race i muszę powiedzieć, że spawy ma gorzej nasmarkane niż moja szosa z marketu za 600 zł ;)

Stałem przed tym samym wyborem i to pierwsze zwróciło moją uwagę. Serwisant powiedział również że wewnętrzne prowadzenie linek w tej ramie jest dosyć kłopotliwe. Ale skoro już masz to pozostaje życzyć dobrej zabawy :)

#8 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 08 sierpień 2015 - 20:35

Nie wiem co może być w tym kłopotliwego... Ale ja sam jestem sobie serwisantem :)

#9 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 09 sierpień 2015 - 14:07

Wewnętrzne prowadzenie linek to jeden z najgłupszych pomysłów, jakie wymyślili marketingowcy - przynajmniej w przełajówce. Szału można dostać od tłuczenia sie linek w ramie! Gdybym teraz kupował rame do cyclocrossu to zewnętrzne prowadzenie linek byłoby priorytetem!

#10 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 09 sierpień 2015 - 14:12

Myślałem,że kłopot jest z przewleczeniem linek a tu okazuje się,że z obijaniem wewnątrz ramy...No nic,- zobaczę jak tu będzie. Ale widzę,że jest teraz na to moda, tak w przełajówkach jak i w szosówkach.

#11 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 09 sierpień 2015 - 14:15

Owszem, z przewleczeniem też, ale to przecież robi się tylko czasami. A tłuczenie się linek w ramie towarzyszyć ci będzie niemal bez pzrerwy - bo przecież przełajówką jeździ się w terenie...

A potem się czytan na forum o różnych propwizorycznych sposobach na ujarzmienie tego, a to trytytki, a to pianka montażowa. Komedia.

#12 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 09 sierpień 2015 - 15:53

Cholera, u mnie coś nie tak w takim razie. Linki w ramie i nic się nie tłucze.
  • yetiunio lubi to

#13 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 09 sierpień 2015 - 16:01

A zagwarantujesz mu, że jemu tez nie będzie? Czizus, uwielbiam taką logikę "mi sie nic nie dzieje, to znaczy, że jemu też nic nie będzie klekotało". Esencja logiki szosa.org

Poczytaj wątki o tym, jak ludzie próbują sobie z tym problemem poradzić. Albo może zjedź z asfaltu...

#14 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 09 sierpień 2015 - 17:05

Na razie to tylko spekulacje a rama ma rurki o dosyć grubej średnicy a mocowania linek wydają się być odsunięte od ścianek nie bliżej niż przy prowadzeniu tradycyjnym,zewnętrznym. Jak będzie - zobaczymy :)

#15 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 09 sierpień 2015 - 17:44

Gocu, jesteś trollem i żyjemy z tym jakoś i tu i na bieganie.pl. Tacy się zdarzają, mówi się trudno.

Ale co do logiki, której Tobie często brakuje, to Ty twierdzisz, że tłuczenie będzie mu towarzyszyć cały czas i to najgłupszy pomysł, czerpiąc ze swoich doświadczeń. Ja tylko stwierdziłem, że niekoniecznie na podstawie swoich.

Rozwiązaniem są grubsze pancerze, odpowiednie ich ułożenie i napięcie. Oczywiście dopuszczam możliwość, że bywają ramy, gdzie to konstruktorzy dali ciała i gruchotać będzie zawsze. 

Zresztą prawda jest taka, że w necie piszą głównie Ci, którym coś nie działa. Czytam o mnóstwie problemów, które mnie nigdy nie spotkały albo potrafiłem je rozwiązać. Potem powstają takie internetowe "prawdy objawione", które powielają kolejni bezmyślnie.

Ale wiadomo, troll, którego stać wyłącznie na tanie zlośliwostki wie lepiej. Lubisz oceniać cudzą inteligencję, ale swojej elokwencji nie pokazujesz.

Pozdrawiam

• yetiunio lubi to

#16 roweras88

roweras88
  • Użytkownik
  • 725 postów

Napisano 06 wrzesień 2015 - 18:14

Rower złożony. Bez owijki i dodatkowych klamek hamulcowych za to z pedałami wyszło równe 10 kg (na wadze łazienkowej). Opony ma szosowe 23 mm.

Doszła owijka, klamki przełajowe i licznik. Waga skoczyła do 10,3 kg.

Edit. Ponownie zważyłem i wyszło 10,2 kg jak dla mnie OK.

#17 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 12 wrzesień 2015 - 19:30

Podłączę się do tematu. Zastanawiam się nad zmianą kierownicy (i niezbędnych podzespołów, hamulce, manetki itd) w Meridzie Speeder 100: http://www.rowerymer...wer-merida.htmlpod kątem przeróbki na rower przełajowy. Czy Waszym zdaniem ma to sens?

#18 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 12 wrzesień 2015 - 19:31

Podłączę się do tematu. Zastanawiam się nad zmianą kierownicy (i niezbędnych podzespołów, hamulce, manetki itd) w Meridzie Speeder 100: http://www.rowerymer...wer-merida.htmlpod kątem przeróbki na rower przełajowy. Czy Waszym zdaniem ma to sens?

#19 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 13 wrzesień 2015 - 07:34

Moim zdaniem nie ma.

#20 Cyklo Ziutek

Cyklo Ziutek
  • Użytkownik
  • 1050 postów
  • SkądPuławy

Napisano 13 wrzesień 2015 - 07:47

Moim zdaniem nie ma.

A można wiedzieć z jakiego powodu?

Kolega złożył sobie przełajówkę z identycznego roweru i jeździ przez cały rok. Kiedyś ścigał się w klubie na szosie.

Teraz czasami wystartuje (przełajowo), jako amator w takich imprezach jak "Godzina w piekle". I to z całkiem dobrym skutkiem.

Dodaj odpowiedź