Cześć !
Parę miesięcy temu kupiłem sobie na próbę używaną szose iiii zajawiłem się ![]()
Myślę o nowej szosie, mam ok. 2500-4500zł. Podzespoły, które mnie interesują to shimano tiagra/105/ultegra. I mam do was kilka pytań : 1. Czy mógłby mi ktoś opisać różnice między tymi 3-ma grupami ? 2. Wydaje mi się, że przełożenie jest bardzo ważne (może się mylę?), aktualnie mam 4, a np. w ultegrze wynosi 4 i 9/11 i dlatego też w ogóle biorę pod uwagę ultegre. 3. Wiem, że nie mogę mieć np. korbe 3 rzędową, a manetkę 2, ale czy możliwe jest/czy jest sens mieszania części np. korba ultegra 53/39 (duże przełożenie), i manetka 105 (o ile jest 2 rzedowa), przerzutki i kaseta (11-25) też 105 ? ? 4. Ultegra jest aluminiowa ? 5. Denerwują mnie strasznie napisy na ramach, jedyny rower (póki co), który mi się podoba to Kross vento 3.0, ale niestety zbudowany jest na sorze, a samej ramy nie ma do sprzedania, znacie może sklepy gdzie sprzedawane są ramy szosowe w jednym kolorze ? Może sam rower ? 6. Biorę też pod uwagę składanie roweru na własną ręke, ale sam raczej bym nie podołał, a już napewno mógłbym czegoś nie zrobić dobrze - ile kosztowałoby takie złożenie (ja dostarczam części) ? 7. Dobrze kombinuję, że lepiej mieć ramę aluminiową (i taką mam zamiar kupić), ale za to lepsze podzespoły(105/ultegrę) 8. Jakie sklepy polecacie, z gotowymi rowerami i z samymi częściami ?
Pozdrawiam