Skocz do zawartości

Zdjęcie

Wytrzymałość napędu w szosie i nie tylko.

41 odpowiedzi w tym temacie

#21 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 15 grudzień 2009 - 21:58

No spece, nie róbcie sobie jaj.
To jest kaseta po przebiegu 5 tysiaków i jak widać to depnijcie sobie na tym.
To uzywał turysta amator ok 80 kg wagi do jazdy codziennej na rowerze.
Specjalnie fotke zrobiłem i super można na tym jeździć ????

Myśle że paru pomyliło co nazywamy jazdą a co toczeniem sie po ulicy.

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#22 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 15 grudzień 2009 - 22:04

Moja tak nie wygląda, może jedna tarcza jest troszke bardziej zjechana ale reszta ok ale tu to jest sajgon

u2250y2014v3.gif

#23 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 grudzień 2009 - 22:13

A teraz pytanie, co bardziej się oplaca przy osprzęcie klasy SH Tiagra czyli kaseta hg50 i łańcuch 53. Wymieniać co ok 1500-2000km łańcuch czy zajechać komplet i kupować nowy??

#24 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 15 grudzień 2009 - 22:20

ja mam przejechane dokładnie 5683.16km

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#25 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 16 grudzień 2009 - 09:00

Spike, te 5 tysiaków to on chyba jeździł na 2 i 3 zębatce od dołu (ruszał z 4...), pozostałych chyba wcale nie używał?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#26 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 16 grudzień 2009 - 09:36

No spece, nie róbcie sobie jaj.
To jest kaseta po przebiegu 5 tysiaków i jak widać to depnijcie sobie na tym.
To uzywał turysta amator ok 80 kg wagi do jazdy codziennej na rowerze.
Specjalnie fotke zrobiłem i super można na tym jeździć ????

Ano można można, tylko trzeba wiedzieć jak jeździć, jak dbać o napęd.
A z tego co widać to gość smarował sobie łańcuch olejem słonecznikowym, margaryną albo popularnym wśród dziadków, którzy wszystko wiedzą smarem grafitowym.

Myśle że paru pomyliło co nazywamy jazdą a co toczeniem sie po ulicy.

Obrazek
Obrazek

Typowe.
Jaki łańcuch pracował razem z tą kasetą? Mierzyłeś go? Może jakieś zdjęcia? Z chęcią zobaczę jakie padło zniszczyło tą kasetę. ;-)

Dołączona grafika Dołączona grafika
Tutaj zdjęcia mojej dokładnie takiej samej kasety po przejechaniu ponad 2300km na jednym łańcuchu HG91.
Czy za kolejne ponad 2000km kaseta będzie wyglądać identycznie? Wątpię.
Ja dbam o napęd (chociaż ostatnio trochę zaniedbałem :-D), nie mam gównianego łańcucha i nie piłuję tylko na 3-4 zębatkach.
Mam mniejszą moc o tamtego kolesia? No nie wydaje mi się.

#27 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 grudzień 2009 - 09:45

Łańcuch smarowany był Finish line zielony.
I tutaj dotarłeś do aspektu szanowania napędu, mycie, czyszczenie itd, niestety wielu zapomina o tym i tak kończy.
Łańcuch był także grupowy hg 50 do kompletu, założone w zeszłym roku w pażdzierniku.

Myśle ze zdjęcia przekonają niektórych do szanowania napędu jak chcą dłużej pojeździć.

#28 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 16 grudzień 2009 - 10:17

Łańcuch smarowany był Finish line zielony.

Smarowanie FL skraca żywotność łańcucha. I to bankowo.
Mój napęd wygląda tak jak wygląda właśnie po stosowaniu zielonego FL na ostatnich 3 wypadach (ok 150km).
Wszystko uwalone, pełno piachu na całym napędzie. Pół biedy jak ktoś co wyjazd czyści wszystko dokładnie z tej mazi, która działa na napęd jak "gruby" papier ścierny(albo i gorzej).

Tylko Rohloff! Po rohloffie nigdy nie miałem tak uwalonego napędu.

Łańcuch był także grupowy hg 50 do kompletu, założone w zeszłym roku w pażdzierniku.

Myśle ze zdjęcia przekonają niektórych do szanowania napędu jak chcą dłużej pojeździć.

Gdyby gość dbał o napęd to może więcej by zrobił km na tym łańcuchu, który i tak zasługuje na miano padła.

#29 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 16 grudzień 2009 - 12:14

Tyle że ta grupa osprzetu, czy to na 8 czy na 9 jest najbardziej popularna.

A Weldtite uzywałeś to mniej gęste od R a bardziej od FL ?

#30 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 16 grudzień 2009 - 12:29

Tyle że ta grupa osprzetu, czy to na 8 czy na 9 jest najbardziej popularna.

No to fakt, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby do kasety hg50 dać lepszy łańcuch czy to hg70, hg91 w przypadku 8ki i hg73, hg93 do 9ki.

A Weldtite uzywałeś to mniej gęste od R a bardziej od FL ?

A nie używałem. Może zamówię i się sprawdzi. Cenowo wychodzi podobnie do FL. Jeśli byłby lepszy jakościowo od FL to chętnie wezmę większą ilość.

#31 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 16 grudzień 2009 - 15:55

Spike ta kaseta co pokazałeś to Tiagra HG50 + łańcuch HG50?

ja miałem podobną jak kupiłem MTB w realu za 170zł po dwóch latach jazdy (czyli około 7000 km) bez jakiego kolwiek czyszczenia, czasem tylko smarowałem smarem grafitowym (Malik, dziadek mi tego nie radził tylko ja sam:D)

Obecnie mam Sore HG50 + łańcuch HG50 po 3000km. Fotki nie mam, ale na wszystkich koronkach są trapeziki, wiec jeszcze kolejne tysiące przed kasetą. A używałem głownie 4 koronek. Jak sie zacznie sezon to zakładam HG70 (posłuchałem rady Malika :)) i zobacze co to da. Pewnie nic nie zobacze heh ;) No chyba, że sprzedam kołą i kasete bratu to wtedy brat sie przkeona, bo ja zaopatrze się wtedy w nowy zestaw, ale także z lepszym łańcuchem.

#32 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 16 grudzień 2009 - 17:03

ja swoja kasete smaruje Rohloff ale nie od początku. Kiedyś smarowałem jakiś takim tanim smarem i jak widać kaseta jeszcze nie jest tak zniszczona.

u2250y2014v3.gif

#33 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 16 grudzień 2009 - 22:11

:shock: Zębatek kasety się nie smaruje, z tego co wiem, bo to wywołuje odwrotny skutek do zamierzonego. Tylko łańcuch - i jedynie sworznie oraz powierzchnie styku poszczególnych blaszek ogniw.
Kurde, tu m.in. czytam i patrzę, że kasety naprawdę muszą być dojechane, żeby łańcuch przeskakiwał. A ja mam wała, że kasetka wygląda na oko nieźle, ale nowy łańcuch HG50 ostro furkocze na 5 koronce pod obciążeniem, czasem kilka razy z rzędu. Chyba wezmę wiertełko fi 7,5mm na przymiarkę i podszlifuję frezem zęby...

#34 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 16 grudzień 2009 - 22:20

Spike ta kaseta co pokazałeś to Tiagra HG50 + łańcuch HG50?

Alivio.

... smarowałem smarem grafitowym (Malik, dziadek mi tego nie radził tylko ja sam:D)

Moje gratulacje, chociaż w sumie dobrze robiłeś ;-) Smar grafitowy stosuje się do smarowania czołgów ;-)

#35 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 grudzień 2009 - 22:27

Precyzując do czołgów używa się Tytalit AV-395:) nie jest to smar grafitowy. Ogólnie jak we wojsku byłem to jedyny smar stały to był Tytalit AV-395, sądzę że nadawałby się idealnie do piast i sterów.
Wracając do tematu to w przyszłym sezonie che się przesiąść na Campę C9, jakiej wytrzymałości się mam po nim spodziewać??
I ponawiam pytanie, wymieniać łańcuch przy zużyciu granicznym wg suwmiarki czy miarek, czy zajeżdżać zestaw kaseta+ łańcuch?? Co wychodzi lepiej??

#36 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 16 grudzień 2009 - 22:36

Wracając do tematu to w przyszłym sezonie che się przesiąść na Campę C9, jakiej wytrzymałości się mam po nim spodziewać??

Na 9kę nie ma nic lepszego od c9ki.

I ponawiam pytanie, wymieniać łańcuch przy zużyciu granicznym wg suwmiarki czy miarek, czy zajeżdżać zestaw kaseta+ łańcuch?? Co wychodzi lepiej??

Ja wyznaję zasadę 2-3 łańcuchów, bo dzięki temu kultura pracy napędu jest zdecydowanie dłużej na wysokim poziomie niżeli jazda na jednym łańcuchu.

Moim zdaniem jazda na jednym łańcuchu do bólu jest bez sensu. Po x tysiącach napęd nie pracuje już tak samo jak na początku, a na dodatek oprócz kasety czasem trzeba wymieniać i zębatki w korbie.

#37 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 16 grudzień 2009 - 22:54

czasem trzeba wymieniać i zębatki w korbie.

No właśnie. To głównie zniechęca od jeżdżenia na jednym łańcuchu do oporu. Ale jeśli to jest naprawdę porządny wyrób, to śmiało, ale pielęgnacja najważniejsza! Bo dobry i suchy łańcuch długo nie pojeździ, dobrze nasmarowany, ale kiepskimi specyfikami, do których brud przylega jak muchy do lepu też nie. Właśnie się obawiam, czy przypadkiem w ten sposób nie załatwiłem swój poprzedni łańcuch.
Ja myślę, aby zajeżdżać jeden łańcuch tak do rozciągnięcia o max 0,7-1 mm na 10 ogniwach, a potem do kubła. Tylko ciekawe, po ilu km, zwłaszcza jeśli będą to np. tylko HG-50?

#38 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 16 grudzień 2009 - 22:57

:shock: Zębatek kasety się nie smaruje, z tego co wiem, bo to wywołuje odwrotny skutek do zamierzonego. Tylko łańcuch - i jedynie sworznie oraz powierzchnie styku poszczególnych blaszek ogniw.
Kurde, tu m.in. czytam i patrzę, że kasety naprawdę muszą być dojechane, żeby łańcuch przeskakiwał. A ja mam wała, że kasetka wygląda na oko nieźle, ale nowy łańcuch HG50 ostro furkocze na 5 koronce pod obciążeniem, czasem kilka razy z rzędu. Chyba wezmę wiertełko fi 7,5mm na przymiarkę i podszlifuję frezem zęby...

Tfu oczywiście że chodziło o łańcuch , kasety nie smarowałem , przejezyczyłem sie :)

#39 zorrospecialized

zorrospecialized
  • Użytkownik
  • 171 postów
  • SkądLubin

Napisano 17 grudzień 2009 - 13:42

ja wymieniam lancuchy po okolo 900-1000 km,lancuch xtr-durace,po wymianie po tylu kilometrach w gorach kaseta spokojnie przyjmuje nowy lancuch,jezdze na kasetach 9 shimano xt,a co do smarowania uzywam oliwki Maraton,sprzedawanej przez Formickiego.
www.tomex.luban.com.pl

#40 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 10 styczeń 2010 - 00:21

Ciekawa sprawa. Otóż ponad tydzień temu postanowiłem przepłukać łańcuch w benzynie ekstrakcyjnej. Chciałem usunąć oryginalny smar, na dodatek był już coraz bardziej skorodowany. Do tego jeszcze od nowości łańcuch był okropnie sztywny. Po wypłukaniu i bez smarowania łańcuch zyskał na wiotkości i przejechałem jakieś 2 km, a później 5-8 km. Co ciekawe, przy jeździe próbnej próbowałem całą siłę włożyć na najcięższym biegu, a i tak nic nie przeskoczyło. Tylko raz, przy zmianie biegu z 5 na 6 i lekkim pedałowaniu.
Wnioskując - nie należy panikować jeśli czasem łańcuch się poślizgnie po trybach, wtedy należy wpierw wypłukać fabryczny smar z łańcucha, nasmarować świeżym i dopiero testować. Chyba, że nowiutki łańcuch jest dość elastyczny - w takim razie na przeskakiwanie już pomoże tylko szlif/wymiana kasety. :roll:

Dodaj odpowiedź