Skocz do zawartości

Zdjęcie

Przerzutka Tylna Sora - Problem Z Regulacja

22 odpowiedzi w tym temacie

#1 tozeur

tozeur
  • Użytkownik
  • 114 postów

Napisano 22 sierpień 2015 - 19:12

witam

Mam problem z wyregulowaniem tylnej przerzutki sora 8 rz.. i juz nie mam pomyslow co moze byc tego przyczyna. Kaseta, lancuch , kolka wozka przerzutki niedawno wymienialem...po wymianie naped chodzil cicho tyle ze  do czasu. Ostatnio pojawilo sie denerwujace  cykanie pochodzace gdzies z tylu...wg mnie jest to wynikiem ocierania sie lancucha o jedno z wew ramion wozka ( podczas czyszczenia zauwazylem lekkie obtarcie w okolicy gornego kolka na wozku) . Odkrecillem przerzutke wyczyscilem , nasmarowalem,wyregulowalem zakresy dolny i gorny, najmniejsza zebatka jest w jednej lini z kolkami wozka tak samo najwieksza.( kolka zalozone prawidlowo narrow na dole, centeron g pulley u gory) to samo jest z kolkami nowymi tacx t4020 upper gora - lower dol....na stojaku wszystko niby dziala , zmiana biegow jest plynna, cykania nie slychac...tyle ze podczas jazdy to cykanie sie pojawia...glosniejsze jest podczas jazdy na duzym blacie z przodu ---napinanie lub poluzowywanie linki pomoga ale tylko na moment... po zmienie przelozenia wszytsko zaczyna sie od nowa. Dzisiaj pol dnia probowalem to wyregulowac i za cholere sie nie da....nie wiem..moze przyczyna tkwi w pancerzach i lince...od nowosci nie byly wymieniane czyli jakos 5-6 lat...ale na oko wyglada to dobrze..nie ma przetarc rdzy....a i jeszcze czasami podczas jazdy sa problemy z wrzucaniem wyzszych biegow ( najczesciej z najmniejszej koronki na druga) przy zrzucaniu bywa ze przeskakuje co dwie...ale tu nie ma reguly..raz wszytsko wchodzi i zrzuca sie dobrze a raz nie.

jakby ktos mial jakis pomysl co jeszzce moge zrobic to bylbym wdzieczny ...no i czy przyczyna takich objawow moze byc stary pancerz, linka?

pozdrawiam

#2 sanek

sanek
  • Użytkownik
  • 9 postów

Napisano 22 sierpień 2015 - 19:24

sprawdz czy pancerze linki sa dobrze osadzone zakonczone koncowkami

#3 Lukasoo

Lukasoo
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKrosno

Napisano 22 sierpień 2015 - 21:18

Miałem podobnie.Wymień pancerze i linki.

#4 tozeur

tozeur
  • Użytkownik
  • 114 postów

Napisano 22 sierpień 2015 - 23:26

Jutro jeszcze posprawdzam pancerze ale jesli to nic nie da to bede mial kolejny dylemat...co kupic?

http://ctbike.pl/shi...nierdzewny.html

https://www.centrumr...ire,183895.html

http://ctbike.pl/cla...rny-karbon.html

https://www.centrumr...gwire,5794.html

Wg was co byloby najlepszym wyborem? A moze ktos ma jakas inna propozycje ...z gory dzieki za sugestie

pzdr

#5 Gosc_kubapie_*

Gosc_kubapie_*
  • Gość

Napisano 23 sierpień 2015 - 03:00

Ja montowałem u siebie clarksa i jest ok. Akurat wtedy była promocja,więc dlatego się zdecydowałem. Jagwire popularniejszy, bo częściej idzie na "pierwszy montaż". Rozważ te dwie firmy.

Jak już zdejmiesz linki, to sprawdź czy hak przerzutki jest prosty. Możesz znaleźć w internecie porady jak to zrobić. Ale najlepiej podejść z ramą gdzieś, gdzie nie zrobią wielkich oczu jak to usłyszą.
Wg mnie to jest ważniejsze niż super dokładne ustawianie położeń krańcowych. Niestety wiele osób tego nigdy nie sprawdza, wygiąć łatwo, sprawdzić ciężko.

#6 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 23 sierpień 2015 - 09:15

Sora to dosyć miękka i nienajprecyzyjniej wykonana przerzutka. Regulacja na stojaku to jedno, jazda to drugie - tu napęd pracuje pod obciążeniem i przerzutka może się tu czy tam poddawać.

Natomiast tyluletnie pancerze powinny być pierwszym elementem do wymiany szczególnie że piszesz o problemach (nawet jeśli raz są a raz nie).

Opcja budżetowa: sprawdź czy łby linek nie są nadłamane, jeśli są ok to linki zostaw. Jeśli przód chodzi dobrze - nie ruszaj go. Z tyłu najpierw wymień pancerz przy przerzutce, jeśli nie pomoże, wymień pancerz przy manetce, jeśli też nie pomoże - wymień linkę. Pancerze np Shimano są sprzedawane w gotowych odcinkach plus linka to koszt rzędu maksymalnie 15  zł, taniej niż jakikolwiek zestaw.

Sprawdź czy hak ma dokręconą śrubę mocującą.

#7 tozeur

tozeur
  • Użytkownik
  • 114 postów

Napisano 23 sierpień 2015 - 11:07

Zdemontowalem raz jeszcze wszystko..hak nie wykazuje oznak wygiecia....w sumie musialby sie wygiac sam od siebie .

PAncerze i linki jak juz bede wymienial to wszytsko razem....poki co zloze to raz jeszcze i zobacze co bedzie.

Sruba dokrecona.

#8 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 23 sierpień 2015 - 11:16

Hak może się wygiąć sam z siebie, a raczej w czasie pracy przerzutki bo wiele z nich zrobionych jest z lekko utwardzanej plasteliny.

#9 tozeur

tozeur
  • Użytkownik
  • 114 postów

Napisano 23 sierpień 2015 - 12:32

no i znalazlem przyczyne ..nie byl to ani hak ani pancerze....winowajca okazala sie przerzutka...a dokladnie luz ktory powstal w miejscu laczenie wozka z przerzutka ok 1mm.

http://www.fotosik.p...bf2ba92334beb7b

Na stojaku tradycyjnie wszytsko  pracuje ok...podczas jazdy probnej problem zaczyna sie jak zaczne zmieniac przelozenia..ten luz powoduje lekkie odchylenie sie wozka przez co lancuch zaczyna o niego ocierac w okolicy kolka prowadzcego.

I pytanko..idzie to naprawic czy trzeba kupic nowa przerzutke?

#10 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 23 sierpień 2015 - 13:20

Mam podobny problem z 105 (5700) i mam pytanie jak stara jest twoja przerzutka? u mnie 8 tysięcy przebiegu.

Nie liczy się sprzęt tylko serce.

#11 tozeur

tozeur
  • Użytkownik
  • 114 postów

Napisano 23 sierpień 2015 - 14:11

Mam podobny problem z 105 (5700) i mam pytanie jak stara jest twoja przerzutka? u mnie 8 tysięcy przebiegu.

Moja ma bodajze 6 lat ... przebiegu dokladnego nie znam...ale srednio rocznie robie ok 3 -3,5 tys , glownie po plaskim, ewen lekko pofaldowanym terenie

#12 tozeur

tozeur
  • Użytkownik
  • 114 postów

Napisano 25 sierpień 2015 - 16:13

Mam pytanie w razie gdyby nie dalo sie napawic tej przerzutki...a trzeba  zakupic nowa. Obecnie mam manetki 8 rz sora st3300, przerzutka sora rd3400  ( chyba z krotkim wozkiem ale pewnosci nie mam),kaseta 12-25 ,  korba 52-42.

Generalnie to zakupilbym przerzutke taka co mam...ale z tego co widze moze byc z tym pewien klopot...chyba ze jakos zle szukam...no i pytanie...co mogloby byc ewentualnie alternatywa dla tej przerzutki tak zeby nie trzeba bylo zmieniac manetek zmiany biegow.?

Bo z tego co widze  z sory obecnie dostepny  model  to rd-3500 ...z tym ze ona ma zakres 11-32t a rd3400 miala 11-27 ..czy to moze miec jakis wplyw na prace czy to bez znaczenia?

#13 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 25 sierpień 2015 - 20:13

Możesz kupić przerzutki Shimano mające w opisie "obsługuje 8, 9, 10 biegów", oznacza to że poza najnowszymi 105tką serii 5800, ultegrą serii 6800 i dura ace serii 9000 masz duży wybór. 

Dobrej jakości są tiagry serii 4500 i 4600, 105tki serii 5700 - te dostaniesz najprawdopodobniej jako nowe. 

#14 tozeur

tozeur
  • Użytkownik
  • 114 postów

Napisano 26 sierpień 2015 - 15:51

Sory jesli pytanie wyda sie banalne...ale nie chcialbym kupic czegos co pozniej nie bedzie wspolgralo z tym co mam a moja wiedza w tym zakresie nie powoala ...tak wiec wg was najlepszym wyborem co bedzie:

http://www.rosebikes...werk/aid:592257

http://www.rosebikes...werk/aid:592273

http://www.rosebikes...werk/aid:592297

chodzi mi glownie o to czy nie bedzie problemow w zestawieniu moje archaiczne manetki z np przerzutka shimano105 rd 5701?

pozdrawiam

#15 mdrag11

mdrag11
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 26 sierpień 2015 - 16:02

A jakie masz manetki i ile rzędową kasetę ?

#16 tozeur

tozeur
  • Użytkownik
  • 114 postów

Napisano 26 sierpień 2015 - 16:22

kaseta  8rz 12-25, manetki  8 rz sora st3300.

#17 mdrag11

mdrag11
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 26 sierpień 2015 - 17:54

No to wybór należy do Ciebie. Wszystkie będą dobrze współpracować z manetką. Ja bym wybrał oczywiście 105 ale to już zależy od twojego budżetu.

#18 tozeur

tozeur
  • Użytkownik
  • 114 postów

Napisano 26 sierpień 2015 - 18:00

No to wybór należy do Ciebie. Wszystkie będą dobrze współpracować z manetką. Ja bym wybrał oczywiście 105 ale to już zależy od twojego budżetu.

W sumie tez sklanialem  sie najbardziej ku 105-ce...tylko musialem sie upewnic czy ona dogada sie z moja manetka... dzieki mdrag11 za zainteresowanie :)

a tak dopytam....lepiej kupic z wozkiem krotkim ..zgadza sie?

#19 mdrag11

mdrag11
  • Użytkownik
  • 56 postów

Napisano 26 sierpień 2015 - 18:16

A jaki masz teraz zamontowany?

#20 przmor

przmor
  • Użytkownik
  • 500 postów

Napisano 26 sierpień 2015 - 18:32

Panowie, prawda jest ze przerzutka tylna 105 5800 nie zagra z osmiorzedowymi manetkami i kaseta? Z kolei 5700 przyjmie lancuch osmiorzedowy?

Dodaj odpowiedź