Jump to content

Photo

Pękające Szprychy

9 replies to this topic

#1 D88

D88
  • Użytkownik
  • 52 posts

Posted 24 August 2015 - 09:15

Witam,

Jakiś czas temu złożyłem sobie nowe kółeczka. Niestety notorycznie, mniej więcej raz na 3 tys. km strzela mi szprycha w tylnym kole. Koło zbudowane na obręczy Dt R460 i 32 szprychach Cn spoke std14. Od strony kasety są 3 krzyże, z drugiej słoneczko. Wszystko ładnie poskładane przy użyciu tensometru przez dobrego fachowca. Ważę 84 kg i katuję siebie i rower w górach. Gdzie szukać przyczyny problemu? 

Pozdrawiam

#2 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2,523 posts
  • SkądZielona Góra

Posted 24 August 2015 - 12:43

W badziewnych szprychach :) 

#3 D88

D88
  • Użytkownik
  • 52 posts

Posted 24 August 2015 - 13:29

Poważnie to aż taki badziew?:) Co założyć w zamian? Co proponujecie? 

#4 zuczek222

zuczek222
  • Użytkownik
  • 431 posts

Posted 24 August 2015 - 17:52

Ważne 100 kg. W przełaju mam CN spoke,rower jezdzi w terenie, koła składam sam, napięcie na dotyk i nigdy mi nie pękła ta szprycha.

#5 scar

scar
  • Użytkownik
  • 125 posts
  • SkądWU

Posted 24 August 2015 - 19:48

na nyplu czy przy piaście?

#6 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 24 August 2015 - 20:22

I z której strony koła bardziej?

A ten fachowiec dobry bo dobry, czy dobry bo ma tensometr?

#7 D88

D88
  • Użytkownik
  • 52 posts

Posted 25 August 2015 - 07:36

Pękają przy pieście, raczej na słoneczku. Fachowiec dobry. Zajmuje się budową kół i z tego co się orientuje nie ma raczej reklamacji. Obiecał że jeżeli znowu pęknie to wymieni na swój koszt szprychy na DT Champion. Czy taka podmiana ma sens? Czy Cn jest faktycznie badziewiem w porównaniu do DT? 

#8 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 25 August 2015 - 07:44

Niepokoi mnie trochę słoneczko z tyłu. To w połączeniu z 84 kg wagi może powodować problemy.

O STD14 byłbym spokojny. Wiem, że czasami trzeba się pozachwycać markowymi częściami i z definicji zgnoić sprzęt bez dobrej etykietki, ale akurat szprychy CN są bardzo solidne i trudno się do czegokolwiek przyczepić - przez wiele lat jeździłem na nich po mieście, gdzie rower ma znacznie cięższe życie, i zrywałem je bardzo rzadko.

Jeżeli miałbyś się przesiadać na markowe szprychy, to moim zdaniem wyłącznie na cieniowane - wtedy taka zamiana miałaby sens (szprycha cieniowana bardziej pracuje, więc jest mniej podatna na zerwanie), a nie ze względu na markę. Ale nad tym sam będziesz się już potrzebował zastanowić, czy warto dopłacać, bo różnica w cenie w stosunku np. do Sapim Race też jest dość spora.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#9 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 25 August 2015 - 20:11

Polecam DT Alpine 3. Zrobiłem na nich jakieś 10 tys. po podłych drogach i ani jedna nie poszła. Ważę koło 92kg i wożę do pracy z 7kg sprzętu w torbach. Pancerne szprychy. Tyle, że ciężkie.

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#10 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Posted 25 August 2015 - 20:34

Alpine 3 (2.34-1.8-2) są nawet minimalnie lżejsze od zwykłych 2 mm.

http://www.dtswiss.c...s/DT-alpine-III

I mają wszystkie zalety cieniowanych szprych. W dodatku ciaśniejsze pasowanie z otworami w piaście rozkładają naprężenia na dużą powierzchnię i jest bardzo mała szansa, że taka szprycha pęknie przy główce. 

Reply to this topic