Jump to content

Photo

Problem Z Jazdą Bez Rąk Na Kierownicy.

33 replies to this topic

#1 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 posts

Posted 27 August 2015 - 11:44

Witam ! Posiadam rower Scott Speedster 40 i mam dość dziwny problem a chodzi o jazde bez trzymania rąk na kierownicy w tym rowerze jest to niemożliwe nawet na 1 sekunde bo mnie spycha na boki w swoim życiu miałem już X rowerow i jazda "bez rąk" nigdy mi nie sprawiała problemu dziwie się bo nie jet to marketowy rower sprawdzałem stery i jest wszystko wporządku miał ktoś taki problem ?

#2 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3,088 posts
  • SkądWLKP

Posted 27 August 2015 - 12:00

Może widły są krzywe? Sprawdź czy wszystko jest w linii, czy koła są dobrze założone itd.

#3 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 August 2015 - 12:39

Może to być krzywy widelec albo rama, mogą być luzy na osi piasty, może być krzywo zaplecione koło albo źle (asymetrycznie) osadzone w ramie/widelcu, sztyca obrócona w jedną albo drugą stronę...

Powodów tak naprawdę może być cała masa, ale te wymienione to chyba najczęstsze.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#4 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 posts

Posted 27 August 2015 - 13:04

Wymieniłem koło z innego roweru problem występuje nadal nie ma luzów na piastach widelec raczej jest prosty to karbon sam już nie wiem co mam robić rozkładałem już rower na czynniki pierwsze i nic niepokojącego nie zauważyłem :(

#5 Coriner

Coriner
  • Użytkownik
  • 165 posts
  • SkądSwinoujscie

Posted 27 August 2015 - 13:08

Ja też mam problem z utrzymaniem równowagi w jeździe bez trzymanki (a może to wina wieku ? :) ), ale ją utrzymuję jednak. Jednakże moje siodełko opada ku kierownicy i podejrzewam, że stąd moje problemy. A jak siodło jest u Ciebie?

PS. A przyszło mi jeszcze do głowy, że może to waga, moja to 88kg.

#6 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 27 August 2015 - 13:08

A nie masz po prostu zbyt mocno pochylonego / zbyt wysoko ustawionego siodełka albo innych problemów z pozycją?

rowerplus-logo-2.png

#7 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 posts

Posted 27 August 2015 - 13:47

Siodeło mam idealnej wysokośći doszedłem do tego po 1 roku wypoziomowane według uznania ale na oko nie jest pochylone ani do góry czy w dół jest wypoziomowane a co do wieku mam 20 lat i 73-75 kg wagi :)

#8 marcin.

marcin.
  • Użytkownik
  • 327 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 27 August 2015 - 13:50

Problem może być tylko jeden, za mocno skręciłeś śrubę trzymającą widelec, tą w mostku od góry, która jest wkręcona do gwiazdki.

Poluzuj a nie będziesz miał kłopotów z jazdą bez trzymanki.

#9 Coriner

Coriner
  • Użytkownik
  • 165 posts
  • SkądSwinoujscie

Posted 27 August 2015 - 14:06

eddy może mieć rację, zawsze dociskałem mostek ręką i dokręcałem śrubę slolidnie, sprawdzę to u siebie.

PS. Kamil, używaj przecinków, łatwiej się czyta ze zrozumieniem :).

#10 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1,695 posts

Posted 27 August 2015 - 14:13

Ja tak miałem w pierwszym, stalowym góralu. Wywaliłem się na mokrym skrzyżowaniu i rower wjechał pod żuka jadącego znaprzeciwka. Na szczęście, ja zostałem na swoim pasie ruchu. Gdy go wyciągnęliśmy, to choć wyglądał dobrze, robił bokami i nie dało się jechać bez trzymanki. Może i Twój miał jakieś zdarzenia w historii, które zdeformowały mu deczko geometrię? Karbon, wprawdzie nie powinien się zwichrować, ale nie trzeba dużo, żeby koło nie trzymało osi.

#11 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 posts
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Posted 27 August 2015 - 14:18

Problem może być tylko jeden, za mocno skręciłeś śrubę trzymającą widelec, tą w mostku od góry, która jest wkręcona do gwiazdki.

Poluzuj a nie będziesz miał kłopotów z jazdą bez trzymanki.

Potwierdzam, po wymianie podkładki pod mostek miałem przez chwilę ten sam problem, szybko jednak odnalazłem związek przyczyna-skutek i po poluzowaniu śruby przy kapslu wszystko jest ok

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#12 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,254 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 August 2015 - 14:27

No trudno będziesz mógł podnieść tylko jedna rękę w geście zwycięstwa na mecie ;)

• astronom and patolog like this
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#13 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2,263 posts
  • SkądSheffield

Posted 27 August 2015 - 20:43

Ja się na stare lata postanowiłem nauczyć. Narazie dość koślawo i nosi mnie z prawa na lewo ;)
  • mburs likes this

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#14 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 27 August 2015 - 20:57

......................i w swoim życiu miałem już X rowerow i jazda "bez rąk" nigdy mi nie sprawiała problemu .....................

Ale czy to były szosówki, czy mówisz o "innych rowerach" ? - bo szosówka z racji ostrzejszych kątów i mniejszego wyprzedzenia widelca, mniej stabilnie utrzymuje kierunek, więc gorzej jeździ się bez trzymanki - w porównaniu z "innymi rowerami" oczywiście.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#15 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 posts

Posted 28 August 2015 - 11:01

No więc rama nie jest po żadnym wypadku nawet szlifu nigdy nie miałem, poluzowałem śrube przy kapslu i dalej to samo :(

* robo jeździłem na innej szosówce karbonowej, rowerach górskich i nawet na marketowcu który leży w piwnicy i jazda bez trzymanki to żaden problem.

#16 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 28 August 2015 - 12:32

a czy po poluzowaniu śruby przy kapslu poluzowałeś też śruby mocujące mostek do sterówki? Bez tego mostek nadal będzie kontrował cały układ.

rowerplus-logo-2.png

#17 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 posts

Posted 28 August 2015 - 14:18

Tak tak nawet wybiłembiłem z ramy widelec gumowym młotkiem wsadziłem ponownie najpierw lekko skręciłem śrube od kapsla dopiero później 2 śruby od mostka kierownica luźno chodzi na boki.

#18 mdrag11

mdrag11
  • Użytkownik
  • 56 posts

Posted 28 August 2015 - 14:25

Może po prostu za wysokie stożki :] ?

#19 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2,254 posts
  • Skądkrakow

Posted 28 August 2015 - 14:29

Może to być sprawa geometrii ramy. Są ramy na których bardzo trudno jechać bez trzymanki.  pozdr

#20 Grzesiekkry

Grzesiekkry
  • Użytkownik
  • 200 posts
  • SkądSułkowice/Chynów

Posted 28 August 2015 - 17:06

Dzisiaj to na koniec test jazdy bez trzymanki zrobiłem. Dało radę ale łatwiej szło na małej kadencji i twardym przełożeniu, ale powiem szczerze że nie myślałem ze aż tak trzeba się do tyłu odchylić żeby pion złapać.

Reply to this topic