Witam ! Posiadam rower Scott Speedster 40 i mam dość dziwny problem a chodzi o jazde bez trzymania rąk na kierownicy w tym rowerze jest to niemożliwe nawet na 1 sekunde bo mnie spycha na boki w swoim życiu miałem już X rowerow i jazda "bez rąk" nigdy mi nie sprawiała problemu dziwie się bo nie jet to marketowy rower sprawdzałem stery i jest wszystko wporządku miał ktoś taki problem ?
Problem Z Jazdą Bez Rąk Na Kierownicy.
Napisano 27 sierpień 2015 - 12:39
Powodów tak naprawdę może być cała masa, ale te wymienione to chyba najczęstsze.

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 27 sierpień 2015 - 13:08
Ja też mam problem z utrzymaniem równowagi w jeździe bez trzymanki (a może to wina wieku ?
), ale ją utrzymuję jednak. Jednakże moje siodełko opada ku kierownicy i podejrzewam, że stąd moje problemy. A jak siodło jest u Ciebie?
PS. A przyszło mi jeszcze do głowy, że może to waga, moja to 88kg.
Napisano 27 sierpień 2015 - 13:08

Napisano 27 sierpień 2015 - 14:13
Ja tak miałem w pierwszym, stalowym góralu. Wywaliłem się na mokrym skrzyżowaniu i rower wjechał pod żuka jadącego znaprzeciwka. Na szczęście, ja zostałem na swoim pasie ruchu. Gdy go wyciągnęliśmy, to choć wyglądał dobrze, robił bokami i nie dało się jechać bez trzymanki. Może i Twój miał jakieś zdarzenia w historii, które zdeformowały mu deczko geometrię? Karbon, wprawdzie nie powinien się zwichrować, ale nie trzeba dużo, żeby koło nie trzymało osi.
Napisano 27 sierpień 2015 - 14:18
Problem może być tylko jeden, za mocno skręciłeś śrubę trzymającą widelec, tą w mostku od góry, która jest wkręcona do gwiazdki.
Poluzuj a nie będziesz miał kłopotów z jazdą bez trzymanki.
Potwierdzam, po wymianie podkładki pod mostek miałem przez chwilę ten sam problem, szybko jednak odnalazłem związek przyczyna-skutek i po poluzowaniu śruby przy kapslu wszystko jest ok
Bianchi Oltre XR3 Disc
Accent Freak
Bulls Copperhead 3
Napisano 27 sierpień 2015 - 20:57
......................i w swoim życiu miałem już X rowerow i jazda "bez rąk" nigdy mi nie sprawiała problemu .....................
Ale czy to były szosówki, czy mówisz o "innych rowerach" ? - bo szosówka z racji ostrzejszych kątów i mniejszego wyprzedzenia widelca, mniej stabilnie utrzymuje kierunek, więc gorzej jeździ się bez trzymanki - w porównaniu z "innymi rowerami" oczywiście.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 28 sierpień 2015 - 11:01
No więc rama nie jest po żadnym wypadku nawet szlifu nigdy nie miałem, poluzowałem śrube przy kapslu i dalej to samo ![]()
* robo jeździłem na innej szosówce karbonowej, rowerach górskich i nawet na marketowcu który leży w piwnicy i jazda bez trzymanki to żaden problem.
Napisano 28 sierpień 2015 - 12:32