Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ból Stóp Podczas Jazdy.

34 odpowiedzi w tym temacie

#1 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 31 sierpień 2015 - 13:33

Witam ! od miesiąca męcze się z problemem który myślałem że po czasie przejdzie jednak jest tylko gorzej :( kupiłem buty crono perla nylon rozm 43 (każde obuwie noszę 43) mierzyłem 44 zostaje 2 cm luzu więc odpadają, 42 są za małe uwierają więc kupiłem 43 nie są ciasne jest troche luzu. Podczas jazdy po ok 3-5 km zaczynają mnie boleć stopy a dokłanie przednia część dużego palca i małego, raz lewa później prawa a po 10 km bolą obydwie wczoraj ledwo się doczołgałem po 50 km z bólu do domu nie mam pojęcia jaka jest przyczyna czytałem wiele poradników jak ustawić bloki ale to na nic robiłem wczoraj testy dałem na maxa w strone palców bloki ale dalej występuje ból a dając w tył jest jeszcze większy, luzowałem rzepy nic nie daje to, nawet kupiłem inne wkładki miękkie też nie pomagają, kombinowałem z siodełkiem by wykluczyc wszystko ale to na nic. Rotacja w prawo i lewu bloku jest ok.

• Grzesiekkry lubi to

#2 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 31 sierpień 2015 - 13:57

Może masz siodełko ustawione zbyt wysoko?
Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#3 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 31 sierpień 2015 - 13:58

Nowe buty muszą się "rozbić" to raz.

Dwa to upał i gorąco, stopa puchnie, trzeba popuszczać zapięcia. 

Trzy to czy nie masz gdzieś wrastających paznokci, odcisków? To mocno daje popalić, szczególnie na upale.

www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna

"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."

#4 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 31 sierpień 2015 - 14:13

Upał nie ma znaczenia bo testowałem w nocy było 14 stopni a jeżdże 1 miesiąc codziennie więc buty raczej się nie rozbiją, nie mam wrastających paznokci czy odcisków, w zwykłych butach cywinlych na platformach moge jeździć 70 km bez bólu. Kombinowałem z siodełkem raz w góre raz w dół oraz pochyleniem ale nie ma to żadnego pokrycia z bólem stóp.

#5 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 31 sierpień 2015 - 14:16

Nowe buty muszą się "rozbić" to raz.

Tia, jasne.

#6 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 31 sierpień 2015 - 14:20

Tia, jasne.

No chyba że stać Cię na prywatnego szewca, to nie ;) Nigdy nie dobierzesz seryjnych idealnie do swojej stopy. 

Moje buty Shimano R132 "formowały się" na stopie przez jakieś 4000 km... Korzystam z nich 7-my sezon, mają prawie 52tyś km, od zeszłego sezonu są coraz bardziej rozczłapane ale jeszcze dają radę.

"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."

#7 FOBOS

FOBOS
  • Użytkownik
  • 399 postów
  • SkądReykjavík

Napisano 31 sierpień 2015 - 18:36

__Jeżdżąc w noskach też miałem problem z bólem stopy, ale przeszło, kwesta przyzwyczajenia mięśni stopy do nowego rodzaju pracy, ruchu. Z kolei w mocno ściągniętym pasku, tracę czucie w stopie, w zimie mi przeszkadza trochę bo stopa szybciej marźnie i krążenia nie ma, w lato problem znika, ale to trochę głupie uczucie jak bym palców nie miał. Radze sobie tak, że wypinam nogę z noska, rozluźniam nogę wstając z siodła i wpinam dopiero jak wszystko wraca do normy, z reguły minuta dwie wystarczy.    

#8 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 31 sierpień 2015 - 19:58

Mam w bucie około 0,4 mm luzu bloki powinienem ustawić w góre czy dół ?

#9 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 01 wrzesień 2015 - 21:43

Na załączonym zdjęciu zaznaczyłem punkty gdzie mnie stopy bardzo bolą. http://www33.zippysh...NkNNt/file.html

#10 budka

budka
  • Użytkownik
  • 142 postów
  • Skądz Internetu

Napisano 01 wrzesień 2015 - 21:51

Jesli Cie bola dwa palce, maly i duzy to buty sa po prostu  za waskie.Moga byc dobre na dlugosc, ale szerokosc tez trzeba wziac pod uwage. Jesli jezdziles wczesniej w innych butach to pewnie masz nie przyzwyczajone stopy.

#11 Grzesiekkry

Grzesiekkry
  • Użytkownik
  • 200 postów
  • SkądSułkowice/Chynów

Napisano 01 wrzesień 2015 - 22:09

Mam ból dokładnie w tym samym miejscu, takie pieczenie. Pojawia się u mnie tak po 2.5-3h jazdy i w moim przypadku duży wpływ ma temperatura. W obu stopach.
Buty to mam już o 2 nry za duże.
Moim zdaniem noga jakby puchła, może jest to spowodowane jednostajnym, długotrwałym naciskiem.
Nie rozwiązałem tego problemu. Trochę kiedyś drążyłem temat i były opisywane przypadki tzw. gorącej stopy czy coś w tym stylu.

#12 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 01 wrzesień 2015 - 22:14

Nie jest to czasami ból przypominający pieczenie?

#13 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 01 wrzesień 2015 - 22:19

Edycja postów w Tapatalk nie działa od dłuższego czasu.

Jeśli to jest uczucie pieczenia, o którym pisze również Grzesiekkry, to oznacza, że śródstopie ma słabe podparcie. Trzeba wymienić wkładki.

#14 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 01 wrzesień 2015 - 22:23

Ja tak właśnie miałem: nowe buty były o pół numera za długie, ale wąskie. Dokładnie w tym miejscu jak Ty miałem nieco upierdliwy ucisk na stopę. Dało się jednak wytrzymać i po 270 km. Po niecałym sezonie (wtedy 4000-5000 km) boki butów rozciągły się i ucisk minął. Fakt, ja mam szerokie stopy.

#15 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 wrzesień 2015 - 23:57

Cofnij blok. Zapinaj lekko buty i kręć miękko.
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#16 Grzesiekkry

Grzesiekkry
  • Użytkownik
  • 200 postów
  • SkądSułkowice/Chynów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 06:02

W moim przypadku mam także szeroką stopę i wysokie podbicie. Nie wiem jak jest z rozciąganiem butów innych firm ale Sh 088 ani te co mam teraz Sh 170 nie rozciągnęły się praktycznie nic. Wyjeżdżam z wyluzowanym kapciem a on powoli się wypełnia. Na koniec pasek trzyma dosłownie na przedostatnim ząbku. Nie bardzo wiem na jaką wkładkę mógłbym zmienić ? Bloki teraz będę zmieniał to cofnę ze 2mm, rozumiem że w kierunku pięty. Moja kadencja to +-95, jestem gruby może to ma jakiś wpływ.

#17 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 02 wrzesień 2015 - 12:19

Podczas jazdy po ok 3-5 km zaczynają mnie boleć stopy a dokłanie przednia część dużego palca i małego, raz lewa później prawa a po 10 km bolą obydwie wczoraj ledwo się doczołgałem po 50 km z bólu do domu nie mam pojęcia jaka jest przyczyna czytałem wiele poradników jak ustawić bloki ale to na nic robiłem wczoraj testy dałem na maxa w strone palców bloki ale dalej występuje ból

W takiej sytuacji jeżeli już przesuwać bloki to w zupełnie odwrotną stronę na max w kierunku pięty. Prawidłowo środek powinien być w miejscu gdzie kość klinowata ma wyczuwalną a nawet widoczną wypukłość gdy stopa jest ustawiona w pozycji do jazdy (korba w linii prostej do rury podsiodłowej).

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#18 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 12:31

Spróbuj zmienić wkładki w butach. Mogą nie być odpowiednie do budowy Twojej stopy i uciskają na jakiś nerw. Na początek mogą być ze starych, wygodnych adidasów.

#19 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 12:56

Wracam właśnie z testów bloki na maxa w tył (w strone pięty) + 2 wkładki w jednym bucie bardzo miękkie piankowe ale żadnej poprawy mój model butów jest szeroki buty shimano są o wiele węższe. Jeszcze jest w blokach ustawienie przesuwając blok w stronę wewnętrzna i zewnętrzną jest to jakieś 0,3 mm ma to jakieś znaczenie ?

#20 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 02 wrzesień 2015 - 15:05

Może jakieś inne bloki kupić ? mam podstawowe shimano te żółte.

Dodaj odpowiedź