Witam ! od miesiąca męcze się z problemem który myślałem że po czasie przejdzie jednak jest tylko gorzej
kupiłem buty crono perla nylon rozm 43 (każde obuwie noszę 43) mierzyłem 44 zostaje 2 cm luzu więc odpadają, 42 są za małe uwierają więc kupiłem 43 nie są ciasne jest troche luzu. Podczas jazdy po ok 3-5 km zaczynają mnie boleć stopy a dokłanie przednia część dużego palca i małego, raz lewa później prawa a po 10 km bolą obydwie wczoraj ledwo się doczołgałem po 50 km z bólu do domu nie mam pojęcia jaka jest przyczyna czytałem wiele poradników jak ustawić bloki ale to na nic robiłem wczoraj testy dałem na maxa w strone palców bloki ale dalej występuje ból a dając w tył jest jeszcze większy, luzowałem rzepy nic nie daje to, nawet kupiłem inne wkładki miękkie też nie pomagają, kombinowałem z siodełkiem by wykluczyc wszystko ale to na nic. Rotacja w prawo i lewu bloku jest ok.
Ból Stóp Podczas Jazdy.
Napisano 31 sierpień 2015 - 13:33
- Grzesiekkry lubi to
Napisano 31 sierpień 2015 - 13:57
Napisano 31 sierpień 2015 - 13:58
Nowe buty muszą się "rozbić" to raz.
Dwa to upał i gorąco, stopa puchnie, trzeba popuszczać zapięcia.
Trzy to czy nie masz gdzieś wrastających paznokci, odcisków? To mocno daje popalić, szczególnie na upale.
www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna
"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."
Napisano 31 sierpień 2015 - 14:13
Upał nie ma znaczenia bo testowałem w nocy było 14 stopni a jeżdże 1 miesiąc codziennie więc buty raczej się nie rozbiją, nie mam wrastających paznokci czy odcisków, w zwykłych butach cywinlych na platformach moge jeździć 70 km bez bólu. Kombinowałem z siodełkem raz w góre raz w dół oraz pochyleniem ale nie ma to żadnego pokrycia z bólem stóp.
Napisano 31 sierpień 2015 - 14:20
Tia, jasne.
No chyba że stać Cię na prywatnego szewca, to nie
Nigdy nie dobierzesz seryjnych idealnie do swojej stopy.
Moje buty Shimano R132 "formowały się" na stopie przez jakieś 4000 km... Korzystam z nich 7-my sezon, mają prawie 52tyś km, od zeszłego sezonu są coraz bardziej rozczłapane ale jeszcze dają radę.
"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."
Napisano 31 sierpień 2015 - 18:36
__Jeżdżąc w noskach też miałem problem z bólem stopy, ale przeszło, kwesta przyzwyczajenia mięśni stopy do nowego rodzaju pracy, ruchu. Z kolei w mocno ściągniętym pasku, tracę czucie w stopie, w zimie mi przeszkadza trochę bo stopa szybciej marźnie i krążenia nie ma, w lato problem znika, ale to trochę głupie uczucie jak bym palców nie miał. Radze sobie tak, że wypinam nogę z noska, rozluźniam nogę wstając z siodła i wpinam dopiero jak wszystko wraca do normy, z reguły minuta dwie wystarczy.
Napisano 01 wrzesień 2015 - 21:43
Na załączonym zdjęciu zaznaczyłem punkty gdzie mnie stopy bardzo bolą. http://www33.zippysh...NkNNt/file.html
Napisano 01 wrzesień 2015 - 22:09
Buty to mam już o 2 nry za duże.
Moim zdaniem noga jakby puchła, może jest to spowodowane jednostajnym, długotrwałym naciskiem.
Nie rozwiązałem tego problemu. Trochę kiedyś drążyłem temat i były opisywane przypadki tzw. gorącej stopy czy coś w tym stylu.
Napisano 01 wrzesień 2015 - 22:14
Napisano 01 wrzesień 2015 - 22:19
Jeśli to jest uczucie pieczenia, o którym pisze również Grzesiekkry, to oznacza, że śródstopie ma słabe podparcie. Trzeba wymienić wkładki.
Napisano 01 wrzesień 2015 - 22:23
Ja tak właśnie miałem: nowe buty były o pół numera za długie, ale wąskie. Dokładnie w tym miejscu jak Ty miałem nieco upierdliwy ucisk na stopę. Dało się jednak wytrzymać i po 270 km. Po niecałym sezonie (wtedy 4000-5000 km) boki butów rozciągły się i ucisk minął. Fakt, ja mam szerokie stopy.
Napisano 02 wrzesień 2015 - 06:02
W moim przypadku mam także szeroką stopę i wysokie podbicie. Nie wiem jak jest z rozciąganiem butów innych firm ale Sh 088 ani te co mam teraz Sh 170 nie rozciągnęły się praktycznie nic. Wyjeżdżam z wyluzowanym kapciem a on powoli się wypełnia. Na koniec pasek trzyma dosłownie na przedostatnim ząbku. Nie bardzo wiem na jaką wkładkę mógłbym zmienić ? Bloki teraz będę zmieniał to cofnę ze 2mm, rozumiem że w kierunku pięty. Moja kadencja to +-95, jestem gruby może to ma jakiś wpływ.
Napisano 02 wrzesień 2015 - 12:19
Podczas jazdy po ok 3-5 km zaczynają mnie boleć stopy a dokłanie przednia część dużego palca i małego, raz lewa później prawa a po 10 km bolą obydwie wczoraj ledwo się doczołgałem po 50 km z bólu do domu nie mam pojęcia jaka jest przyczyna czytałem wiele poradników jak ustawić bloki ale to na nic robiłem wczoraj testy dałem na maxa w strone palców bloki ale dalej występuje ból
W takiej sytuacji jeżeli już przesuwać bloki to w zupełnie odwrotną stronę na max w kierunku pięty. Prawidłowo środek powinien być w miejscu gdzie kość klinowata ma wyczuwalną a nawet widoczną wypukłość gdy stopa jest ustawiona w pozycji do jazdy (korba w linii prostej do rury podsiodłowej).
Napisano 02 wrzesień 2015 - 12:56
Wracam właśnie z testów bloki na maxa w tył (w strone pięty) + 2 wkładki w jednym bucie bardzo miękkie piankowe ale żadnej poprawy mój model butów jest szeroki buty shimano są o wiele węższe. Jeszcze jest w blokach ustawienie przesuwając blok w stronę wewnętrzna i zewnętrzną jest to jakieś 0,3 mm ma to jakieś znaczenie ?