Przymierzam się do uniwersalnego roweru do wielu zastosowań na ramie przełajowej. Na razie robię eksperyment na kumplu któremu złożymy taki właśnie rower. Mam to jakoś skoordynowac i w związku z tym parę pytań.
Rama została zakupiona. Jest to powystawowy frameset z widelcem Focus Mares CX full carbon z 2013 roku kupiony z niemieckiego sklepu za 700 Euro. Z grubsza taki:
http://www.cxmagazin...-interbike-2013
Rama jest pod hamulce tarczowe z którymi nigdy nie miałem do czynienia. Wstępna idea była taka żeby przełożyć osprzęt kumpla z innego roweru szosowego który jest na osprzęcie Campagnolo Mirage.
Pierwsza sprawa to support. W tej ramie jest to BB30. W rowerze kolegi jest BSA. O ile mi wiadomo są jakieś przejściówki do Campy z BB30 na BSA. Czy ktoś może to potwierdzić? Korba kolegi to Truvativ Elita 50-39-30.
Druga sprawa to hamulce i koła. Kolega nie chce się pakować w zbyt duże koszty i hamulce mają być niezłe ale niedrogie. Co możecie polecić? Koła też mu nie podejdą więc trzeba kupić jakiś zestaw kół które najlepiej żeby umożliwiły jazdę na oponach od 25 albo ewentualnie 28 do 38. Czy koła tarczowe pod Campę w ogóle wystepują? Czy istnieje coś takiego jak koło dual pod tarczówki i hamulce obręczowe jednocześnie?
Gdyby miała zostać Campa to z ma w komplecie kasetę 13-29 Campy, przerzutkę tylną Mirage z długim wózkiem i przednią przerzutkę Race Triple.
Czy tez może nie bawić się w przekładki tylko sprzedać ten rower na Mirage'u (warto ok 1500 zł) i kupić osprzęt od podstaw?
Idea roweru jest taka żeby był on komfortowym, uniwersalnym rowerem szosowym na szerszych oponach, do jazdy zimą, do jazdy po górach więc przełożenie nie gorsze niż 1:1 i do eksploracji nieznanych dróg. Jeśli napęd od podstaw to albo triple i potrójna korba szosowa z najmniejsza koronką 30 albo ewentualnie korba trekkingowa 48x36x26 i może np. przerzutka mtb z tyłu. Kaseta z dużymi koronkami albo np. 12-32 SRAMa albo coś podobnego Shimano jeśli istnieje. Klamki raczej szosowe. Jeśli nie Campa to Shimano 105 albo SRAM Apex.
Wszelkie porady mile widziane.