Karbonowa Kolarzówka. Koła Aero A Opony Przelajowe
Posted 15 September 2015 - 08:44
Tak więc mam 3 letnia kolarke z karbonu.
Waga 7,8 kg . Rower ma lekko slopingowa geometrie. Ultegre 6800 itp. Do roweru zamówiłem już torby Apidura (pod siodlo, pod rame i kierownicę )
Tak więc planuje długą podróż przeroznymi drogami - oczywiście będę skupiał sie na szosie ale nie chce być ograniczony do asfaltu oraz samochodów. Jakiś las byłby mile widziany. Dlatego chce dobrze przemyśleć kwestię tylnego koła i opon do nich.
Przednie koło jest ok tak więc zostawię je w spokoju. Do tyłu chce dać Dt swiss tricon 1450. I na to oponę przelajowa shwable - szerokość 35. O ile to wszystko wejdzie bez problemów. Nie mam pojęcia.
Mam 80kg. Bagaż trzeba liczyć kolo 10kg. Koło wg producenta jest do wagi 90kg. Powinno być ok.
Napiszcie proszę co o tym myślicie. Podsuncie jakieś swoje ewentualne pomysły i rozwiązania.
Błagam tylko nie piszcie że kolazowka sie nie nadaje i że mam kupić trekkinga.
Główny mój cel:
Mocna opona z tyłu aby nie martwić się o przeciążenie. Rzadka wymiana detek (i tu pytanie może tubeless? ). W miarę komfotrowa jazda po leśnych drogach. (na tyle aby nie martwić się o centrowanie koła.) ogólny zmysł to kolazowka i podróż na tysiące kilometrów.
Może to brzmi śmiesznie ale pytam zupełnie poważnie.
Dzięki za uwagę!
Gosc_tobo_*
Posted 15 September 2015 - 09:02
Myślimy że opona 35c nie wejdzie do ramy i hamulca szosowego. Można przewidywać kompatybilność z oponami 28c, pytanie czy łyknie takowe rama i widelec.
Koło tricon 1450 na bezstresową podróż przez wiele tysięcy km - to kiepski pomysł. Musisz się na takowym poruszać w bardzo cywilizowanych rejonach żeby w razie problemu dostać do niego szprychę. Nawet w cywilizacji może nie być to łatwe, proste szprychy nadal nie są zbyt popularne, by dorwać takie w większości sklepów. Większość ludzi na takie wyprawy bierze sprzęt maksymalnie bezproblemowy i naprawialny w możliwie trudnych warunkach.
Co do toreb które wymieniłeś - uważasz że ogarniesz spakowanie się w nie "na tysiące km"?
- nolimts likes this
Posted 15 September 2015 - 10:02
Powiedz co dokładnie muszę zmierzyć aby dowiedzieć się jaka oponę zmieszczę.
Odnośnie kół dt swiss to sprawa nie jest przesadzona. Problem szprych nie występuje gdy wezmę od razu dwie ze sobą. Bardziej zastanawia mnie aspekt czy grubsze opony nadają się tego typu koła.
Mówisz o sprzęcie bezproblemowym. Ja jestem otwarty na propozycje i porady.
Odnośnie bagażu to myślę że 30 litrów powinno wystarczyć spokojnie. Zawsze można ew dorzucić plecak. Pozdrawiam
Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka
Posted 15 September 2015 - 11:14
Absolutnie nie bierz ze sobą plecaka - tylko odparzysz i poranisz plecy. Po stokroć lepiej wyposażyć się w torbę na kierownicę (dlaczego tak mało ludzi z nich korzysta?!) albo różnego rodzaju saszetki.
Prześwit ramy ciężko określić jednoznacznie. Ale możesz zrobić tak: jeżeli teraz np. masz oponę o szerokości rzeczywistej (a nie deklarowanej!) 23 mm, sprawdź (np. wciskając klucze imbusowe o różnych rozmiarach między oponę a ramę), ile masz prześwitu pomiędzy ramą a oponą. Jeżeli np. masz 5 mm, odejmij od tego 2 milimetry (rozsądne minimum na wypadek bicia koła, wbicia się jakiegoś kamyka itd.) i wyjdzie Ci po 3 mm luzu na stronę, więc oponę o realnej szerokości 29 mm jeszcze tam zmieścisz.
30 litrów to ogromna pojemność. Z łatwością zmieściłem się do sakwy o tej wielkości na tygodniowy wyjazd (bez śpiwora i namiotu), a spokojnie mogłem jeszcze zredukować ten bagaż o 5-7 litrów. Dodatkowo większe rzeczy, jak np. bluzę, możesz przewozić poza sakwą. Problemem pozostaje waga, ale limit 90 kg jest moim zdaniem bardzo ostrożny - realnie większość kół znosi znacznie więcej. Za to jeżeli planujesz wyprawę, na pewno warto pomyśleć nad kołami łatwymi w serwisowaniu - z giętymi szprychami i standardowymi nyplami.
- nolimts likes this

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 15 September 2015 - 19:50
Ok w tak razie jakaś odpowiednia opona 23? Najlepiej by nie była łysa...
Sprawa kol. Czy mając szprychy i nyple do tych dt swiss jestem w stanie sam naprawić koło ? Abstrahując już od tego koła to może jest jakieś naprawdę solidne kolo dla moich wymagań ale np z 36 szprychami?
A może wystarczające będą fulcrumy racing 7 i od d razu wezmę przednie i tylne koło?
Posted 20 September 2015 - 20:11
w domane myślę, że 28 wejdzie bez problemu zobacz ile jest miejsca z tyłu pod hamulcem i oceń sam to zazwyczaj najbardziej newralgiczne miejsce
p.s. łatwiej założyć koło gdy jest spuszczone powietrze
Gosc_gocu_*
Posted 21 September 2015 - 13:05
Ok w tak razie jakaś odpowiednia opona 23? Najlepiej by nie była łysa...
Skoro się upierasz, to Schwalbe robi wąskie Marathony, zarówno 25, jak i 28mm. 25mm - myślę że wejdzie na 99%.
http://www.schwalbe....athon-plus.html
Posted 22 September 2015 - 08:30
Co o ty myślicie.
Btw pomożecie mi znaleźć zestaw naprawczy do tych kol ( szprychy) bo nie wiem co będzie kompatybilne z 2015 rocznikiem a widzę że coś ciężko z tym
Posted 24 September 2015 - 06:36
brawo , wy to jednak dalej lubicie kupować debilne wynalazki zamiast po prostu szybko zrobić standardowe koła na standardowych komponentach , wrzucic tył na 32 lub 36 h dobrze zaszprychowany i śpi sie spokojnie , potem takie koło będzie doskonałe mna trenażer .
Jak ktoś nie jest serwisantem, nie na pojęcia o centrowaniu i o wymianie nwet szprychy to po co sie pcha w cos do czego cześci są osiągalne na zamówienie i to z długim czasem oczekiwania ???
a limity wagowe na koła firmowe liczy sie nie do 90 kg tylko 90 - 10-30 kg ( zależy od frimy ) dla użytkowania bezpiecznego
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo