Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trek Madone 4.7 H2 Compact Model 2014

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 zienio11

zienio11
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 17 wrzesień 2015 - 13:55

Planuje zakup pierwszej szoski, dostaem wydaje mi sie dobra oferte na treka madone.

Rowerek rocznikowo 2014 ale kupiony w 2015 w - dozywotnia gwarancja na rame przez wlasciciela 1.

Stan jak dla mnie igla naped w super stanie, nakrecone moze jakies 2-3 tyski. km

Rama 58, pod moje 190 wydaje mi sie byc niemal idealna :D

ten o to model:

http://www.trekbikes..._4_7_h2_compact

Cena kolo 6K, moze cos jeszcze utarguje na nowe butki :)

Tu potrzebuje porady to dobra cena za ten sprzet czy szukac dalej ?????

Dzieki z gory za pomoc.

#2 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 17 wrzesień 2015 - 14:53

Sprawdź stan łożysk i gniazd suportu. Ile km i w jakich warunkach pogodowych będziesz jeździł?
Sprawdź w jakim stanie są stery i główki linek przerzutkowych. Sprawdź jak cicho kręci się"na luzie" bębenek.

#3 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 17 wrzesień 2015 - 14:54

Sprawdź jeszcze prostotę haka przerzutka.

#4 zienio11

zienio11
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 17 wrzesień 2015 - 15:30

Co do jazdy ile da rade ale pewnie koło 5k w sezonie chyba dam radę, tylko suche warunki, nie lubie po piasku ewe po deszczu

Reszta czasu ęduro ile się da w góry na góralu

#5 Gosc_wojtek10611_*

Gosc_wojtek10611_*
  • Gość

Napisano 17 wrzesień 2015 - 18:29

Czy aby u treka nie jest tak, że gwarancja dożywotnia na ramę jest ale tylko dla 1 właściciela ? czyli przy sprzedaży traci się gwarancję chyba ? 

#6 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 17 wrzesień 2015 - 21:49

Oficjalnie tak.
Przy przebiegu 5000 km liczyłbym wymianę dwa razy łożysk suportu. Oferuje je sam trek (ceny nie znam, gdybam 150-200 zł) ewentualnie zamienniki np BBB.

#7 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 18 wrzesień 2015 - 09:13

Oficjalnie tak.
Przy przebiegu 5000 km liczyłbym wymianę dwa razy łożysk suportu. Oferuje je sam trek (ceny nie znam, gdybam 150-200 zł) ewentualnie zamienniki np BBB.

Czyli co 2500km wymiana łożysk?

#8 zienio11

zienio11
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 18 wrzesień 2015 - 10:00

Właśnie o co kaman z tymi łożyskami, tak się strasznie sypią czy co ?

#9 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 18 wrzesień 2015 - 20:01

Są słabo zabezpieczone przed dostępem wody. Są beznadziejnie posmarowane specyficznym smarem, który skleja się w grudki, są ogólnie dennej jakości - mowa o łożyskach jakie są tam fabrycznie zamontowane czyli produkt Enduro.

Żywotność większa jeśli jeździ się "na sucho", w mokrych warunkach trzeba albo czyścić i smarować je albo nie czyścić i nie smarować i wymieniać częściej :)

Zamienniki można dostać np BBB, FSA (wydłubując je z suportów press fit), te ostatnie nawet zaniedbane działają dłużej. 

W dolnej misce sterów też jest zamontowane łożysko Enduro, 51 mm średnicy - u sprzedawcy Treków do dostania z pewnością też za niemałe pieniądze, czy tu można dorwać zamiennik nie wiem. Zalecam częste otwieranie sterów i serwis łożysk, co znacząco przedłuża ich życie. 

Uważam jednak że to niekoniecznie musi być znaczący koszt - zakup takiego roweru to nie jest tania przyjemność i warto móc ją utrzymać.

Dodaj odpowiedź