Jump to content

Photo

[Ust W Przełaju] System Bezdętkowy W Przełajówce, Problem Z Doborem Opon

6 replies to this topic

#1 pablo102425

pablo102425
  • Użytkownik
  • 46 posts
  • SkądOpava

Posted 21 September 2015 - 19:49

Witam,

kilka dni temu przesiadłem się z MTB na przełajówkę. Rower jest na kołach Fulcrum Racing Sport, a więc takie Fulcrum koła Racing Sport DB CX Disc HG11 Cykloman (5624675641) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.. Koła na oponach Grifo Challenge a więc takich Opona przełajowa Challenge GRIFO 28" 32mm Pro (5647999273) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. no i zwykła dętka.

Mam teraz dylemat nad zmianą na mleko. na pewno powędrował by zestaw TREZADO, taśma na obręcz i mleko. Jednak czy moje obręcze się do tego nadadzą? Jakie ewentualnie opony szukać? Muszą być specjalne UST lub Tubless Ready? Czy zwykła jaką mam też da radę? Oczywiście  myślałem nad kupnem innych, lżejszych. Ma ktoś jakieś doświadczenie w tej dziedzinie? Może ktoś coś doradzić?

#2 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,664 posts
  • SkądSzczecin

Posted 21 September 2015 - 20:14

Ogromna większość obręczy będzie kompatybilna z TLR, nawet jeżeli "oficjalnie" nie ma o tym wzmianki. Będziesz po prostu potrzebował zestawu uszczelniającego z (oprócz zwykłej taśmy zaklejającej otwory na nyple) dodatkową gumową taśmą podnoszącą krawędź opony i ułatwiającą jej zakleszczenie się o obręcz. Takie taśmy robi m.in. Joe's, Stan's czy Rubena.

Co do opon: zdecydowanie Tubeless Ready albo UST (choć te ostatnie są dość ciężkie i sztywne, a w przełaju elastyczność opony jest bezcenna; zresztą opon przełajowych "w pełni UST" chyba nie ma). Zwykłe opony nie mają odpowiedniego rantu i przeważnie się nie uszczelnią albo zjadą Ci z obręczy przy byle okazji, czego skutki mogą być opłakane. Dlatego ze względów bezpieczeństwa zdecydowanie TLR.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#3 pablo102425

pablo102425
  • Użytkownik
  • 46 posts
  • SkądOpava

Posted 21 September 2015 - 20:27

Mikroos dzięki za pomoc.

Więc tak, z tą oponą mam dobre doświadczenia z MTB http://allegro.pl/op...5680110438.htmlwięc powinna dać radę na mój poczatkujący przełaj. Do tego ta taśma z mlekiem http://allegro.pl/op...5680110438.html

kwestia teraz tej taśmy co ma pomóc zakleszczyć oponę. Podeślesz jakieś zdjęcie lub link do sklepu? Bo nie mogę zlokalizować tego.

#4 xscx

xscx
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 26 September 2015 - 00:36

pablo102425

Przymierzam się do zakupu tych kół, czy możesz potwierdzić czy tylna oś ma 135mm czy jednak 130mm? Wg katalogu powinna mieć 135, sprzedawcy twierdzą 130. Jak to w końcu jest?

Dzięki

#5 pablo102425

pablo102425
  • Użytkownik
  • 46 posts
  • SkądOpava

Posted 26 September 2015 - 14:32

Cześć, wiesz co, mierzyłem i mi wychodzi 135mm. Ale powiem Ci szczerze słabe są te koła, moje z przodu już złapało luzy, tył poleciała szprycha. Fakt faktem że nie oszczędzam tego roweru i tam gdzie jeździłe na MTB tam jeżdżę i na tym to mimo wszystko słabe.

#6 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 28 September 2015 - 06:29

jesli nie ma opisu ze obecze są Tubeless readyu nie zrobisz dobrze systemu bezdętkowego  bo felga nie bedzie dobrze trzymać opony .

System polega na niższym ciśnieniu i może zerwać na zakręcie opone  co zakończy sie glebą w krzakach na ryju .

Pod Tublesa należy stosować obręcze do tego systemu  oraz oponki , całość systemu działa wyśmienicie .

Co do samych kół to najciekawsza opcją to obręcze Dt 460 robie na nich spooro kół do szosy i mtb pod tublesa , stosuje sie tam system opaska, wentylek, mleczko i opona , system działą na tych felgach znakomicie .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#7 pablo102425

pablo102425
  • Użytkownik
  • 46 posts
  • SkądOpava

Posted 28 September 2015 - 06:54

Właśnie wgłębiłem się już w temat i kupiłem Reynoldsy pod Tubuless typowo. Te Fulcrumy pozostaną na dęte jako zapas.

Reply to this topic