Sportowcy na przestrzeni historii zawsze uważali
białko za kluczową substancję odżywczą niezbędną
do osiągania sukcesów w sporcie. Podczas gdy
starożytni olimpijczycy podobno zjadali mięso w
niezwykle dużych ilościach, dzisiejsi sportowcy - aby
zwiększyć swoje spożycie białka w diecie - otrzymują
szeroki wachlarz suplementów białkowych i
aminokwasowych.
Białko odgrywa ważną rolę w reakcji organizmu
na trening. Aminokwasy z białek stanowią budulec
do wytwarzania nowych tkanek, w tym między
innymi mięśni, oraz do regeneracji starych tkanek.
Stanowią również budulec dla hormonów i enzymów
regulujących przemianę materii oraz inne czynności
życiowe. Białko zapewnia niewielkie źródło energii
dla mięśni w trakcie ćwiczeń.
Debata na temat zapotrzebowania sportowców na
białko jest w dużej mierze niepotrzebna. Sondaże
na temat stosowanej diety wykazują, że większość
sportowców już stosuje dietę , która dostarcza białko
powyżej 1,2-1,6 g/kg dziennie, nawet bez stosowania
białkowych suplementów diety. W związku z tym,
większości sportowców nie trzeba zachęcać ani
edukować w zakresie zwiększenia spożycia białka.
Niektórzy sportowcy podlegający treningowi
oporowemu oraz kulturyści spożywają powyżej 2-3
g białka/kg BM, jednak nie ma dowodów na to, aby
spożycie powyżej ok. 1,7 g/kg dziennie było w ogóle
konieczne w celu wzmocnienia reakcji organizmu na
trening lub zwiększenia przyrostu tkanki mięśniowej
oraz siły. Chociaż dieta taka jest niekoniecznie
szkodliwa, jest kosztowna i może nie zrealizować
innych celów odżywczych, takich jak zapewnienie
energii niezbędnej do optymalizacji treningu
i uzyskiwanych wyników.
Źródło - Praktyczny poradnik zdrowia
i odżywiania sprzyjającego
wysokiej formie
opracowany przez
Grupę Roboczą ds. Żywienia
przy Międzynarodowym Komitecie Olimpijskim
w oparciu o ustalenia zawarte podczas Międzynarodowej
Konferencji Uzgodnieniowej zorganizowanej w siedzibie
MKOl w Lozannie w czerwcu 2003 r.
Opracowanie poprawione z października 2007r.
Nie podniecalbym sie bialkiem i jego cudownymi wlasciwosciami - o efektach prozdrowotnych nie wspominajac. Lepiej zrec Omega3 jesli ktos chce sie oprzec przeziebieniu. Oczywiscie bez diety bogatej w witaminy mozna zapomniec i nie mam tu na mysli spozywania witamin w tabletkach, tylko tych w warzywach i owocach.
Pokarmy bogate w białka:
10 g białka dostarczają2 małe jajka
300 ml krowiego mleka
20 g odtłuszczonego mleka w proszku
30 g sera
200 g jogurtu
35-50 g mięsa, ryby lub kurczaka
4 kromki chleba
90 g płatków śniadaniowych
2 szklanki gotowanego makaronu lub
3 szklanki ryżu
400 ml mleka sojowego
60 g orzechów lub ziaren
120 g tofu lub mięsa sojowego
150 g roślin strączkowych lub soczewicy
200 g pieczonej fasoli
150 ml koktajlu owocowego lub suplementu
w płynie