Skocz do zawartości

Zdjęcie

Napęd 1X8 W Przełaju

8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 wrzesień 2015 - 22:12

Czołem!

Zastanawiam się nad zastosowaniem napędu 1x8 w przełaju. Dręczy mnie tylko fakt, czy łańcuch nie będzie spadać z blatu. Jak tak, to czym zaradzić? Czytałem już pare tematów ale wszystko tyczy się bardziej wyczynowych ram, tam stosują napinacze i jakieś inne cuda. Co mogę wykombinować przy starej, stalowej przełajowej ramie?

#2 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 27 wrzesień 2015 - 22:37

Czy sądzisz, że łańcuch na wertepach nie spada z blatu, bo uniemożliwia mu to przerzutka przednia ? Jak tak, to ją zamontuj i ustaw śrubkami od ograniczenia wychylenia tak, aby była nad tą jedną tarczą na stałe. Albo zamontuj, połącz z manetką, ale ogranicz wychylenie śrubkami tak, żeby była możliwa korekta, jak łańcuch będzie maił ochotę ocierać o wózek, przy skrajnych przełożeniach.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#3 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 wrzesień 2015 - 06:12

są dostepne blaty na przod do systemów 1 rzędowych specjalne gdzie łańcuch nie spada .

Balat taki kosztuje od ok 110 - 190 zł  

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#4 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 wrzesień 2015 - 07:30

Przerabiałem ten temat w jednym z rowerów miejskich. Nawet w tak łagodnych warunkach bez przerzutki albo specjalnej tarczy "narrow-wide" ani rusz. W przełaju oczywiście będzie jeszcze gorzej.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#5 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8638 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 wrzesień 2015 - 07:40

Jeśli spada tylko do wewnątrz (taki problem miałem w rowerku dziecka, od zewnątrz mała osłona na zębatkę), to można zastosować "łapacz" łańcucha, albo ogranicznik możliwości spadku poza zębatkę - jak zwał tak zwał: obejma z "paluchem", albo typowy łapacz łańcucha, choć zamontowany nieco powyżej, tak aby łańcuch nie miał możliwości spadku do wewnątrz. 

Choć szczerze mówiąc faktycznie tarcza n-w będzie najlepszym rozwiązaniem.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#6 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 wrzesień 2015 - 09:46

Dzięki Panowie za informacje, niestety do tej zębatki narrow wide musiałbym wymienić korbe i suport. Przetestuje z przednia przerzutka, jak w ogóle mi się system spodoba to wtedy się w te wymiany pobawie.

#7 h/k

h/k
  • Użytkownik
  • 1389 postów
  • SkądRumia

Napisano 28 wrzesień 2015 - 09:59

Jak dobrze wyregulujesz to zadziała. Długość osi suportu też ma znaczenie, za duży przekos spowoduje spadanie. Tak czysto teoretyzując myślę, że powinieneś zastosować suport z osią nieco szerszą niż w analogicznym napędzie z korbą 2-rzędową, ale to nie jest powiedzianę, że bez wymiany nie ma prawa dobrze pracować.
A tak z ciekawości co to za rama? Jeszcze da się gdzieś dostać stalową stricte do przełaju?

#8 Monowiec

Monowiec
  • Użytkownik
  • 835 postów
  • SkądKraków

Napisano 28 wrzesień 2015 - 10:27

Bianchi meadow. Wrzuciłem tu nawet na forum. Chociaż nie wiem czy to bardziej turystyczna rama nie jest.
Sprawdziłem patent z blatem jednorzedowym. Łańcuch wchodzi ciasno ale do narrow wide brakuje my tylko tego ze co drugi ząbek jest węższy bo łańcuch do końca nie siada. Może po prostu zeszlifuje pilnikiem co drugi ząb.

#9 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 28 wrzesień 2015 - 10:31

Możesz spróbować z pilnikiem, byle nie za głęboko, bo wtedy z kolei tarcza będzie haczyła o rolkę i łańcuch się nie zazębi.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

Dodaj odpowiedź