Skocz do zawartości

Spodenki kolarskie na lato z "szelkami" czy bez?

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Napisano 16 styczeń 2010 - 12:57

Cześć,

Mam takie lamerskie pytanie i proszę mi wybaczyć... ;-)

Szykuję się na nowy sezon z formą i zakupami i mam do Was pytanie dla mnie zasadnicze.

Jakie wybrać sobie spodenki na nowy sezon z "szelkami" czy bez szelek?

Zaznaczam, że nigdy nie jeździłem w spodenkach z szelkami z uwagi na "niewygodę" jak dla mnie tych szelek ale moje pytanie wiąże się raczej z pytaniem technicznym, o funkcję tych szelek. Jakie jest ich zasadnicze zadanie? Odprowadzają lepiej pot? Podtrzymują spodenki, żeby "nie spadały"?

Planuję zakup oryginalnego kompletu teamu Saxo Bank z oficjalnej strony, a tam są spodenki właśnie tylko z szelkami i z tąd moja prośba, o pomoc.

Z góry dziękuję i jeszcze raz przepraszam za takie, może wydawać się komuś, dziwne pytanie ale kto pyta nie błądzi. :->

#2 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 16 styczeń 2010 - 12:59

Bierz z szelkami, wszyscy jeżdżą w takiej wersji, po prostu spodnie Ci z tyłka nie zlecą ;)

#3 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 styczeń 2010 - 13:05

Do tego w tych bez szelek guma uciska w brzuch.

#4 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 16 styczeń 2010 - 13:53

Trudno mi to także określić ale faktycznie jest lepiej - no i jak podczas jazdy wypniesz dupę to ani spodnie nie zjadą z ciebie ani nikt za tobą nic nie zobaczy ;)

#5 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 16 styczeń 2010 - 14:10

Na początku jeździłem w takich zwykłych spodenkach bez szelek z decathlona. Oczywiście w porównaniu ze zwykłymi gaciami to było niebo a ziemia. Ale potrafiły zjeżdzać z pleców. Jestem chudy, więc nie odczuwałem efektu cisnącej gumki. Tylko to zsuwanie z pleców.
Z tego względu następne jakie kupiłem były z szelkami. I to jest to. Zatem zdecydowanie polecam z szelkami!

Planuję zakup oryginalnego kompletu teamu Saxo Bank z oficjalnej strony, a tam są spodenki właśnie tylko z szelkami i z tąd moja prośba, o pomoc.

:-) Wczoraj właśnie takowe tam zakupiłem (te droższe, nie replikę). Mam nadzieję, że trafiłem z rozmiarem. Polecam zajrzeć na stronę www.alwaysriding.co.uk, tam mają tabelkę z rozmiarówką ciuchów Craft'a. Kupowałem tam wzorując się na niej i było ok (chociaż moje wymiary są w zależności od części ciała od S do XL). Szkoda, że się pospieszyłem, bo widzę, że jesteś z Wrocka, a ja też tu właśnie siedzę przez najbliższy czas, więc trochę byśmy na wysyłce mogli przyoszczędzić. Ale znowu nie była tak wysoka.

#6 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Napisano 16 styczeń 2010 - 14:38

Cześć,

Dzięki wszystkim za pomoc. :-D

Vortac, no szkoda, że nie zapytałeś na forum przed zakupem bo byśmy razem zamówili i faktycznie zaoszczędzili na wysyłce, a to było nie było 11 euro pocztą albo 17 kurierem. Ja też biorę te droższe spodenki, koszulkę letnią i rękawiczki. Szkoda, że nie mają już skarpetek... :-/ Dzięki za linka z wymiarami. :-)

#7 vortac

vortac
  • Użytkownik
  • 291 postów
  • SkądPruszków

Napisano 16 styczeń 2010 - 14:44

Hehe, koszulki już miałem, więc tym razem rękawiczki (tu mam nadzieję, że tabelka z always... się przyda), spodenki i... zapas bidonów, bo mi stary już zarósł. :-)
Trzeba korzystać, w końcu to ich ostatni sezon ekipy pod tym szyldem.
Skarpetki brałem z always... przy okazji innych zakupów, ale nie dość że teraz drogo, to już większość wyszła.

#8 kalkhoff

kalkhoff
  • Użytkownik
  • 91 postów
  • SkądKutno

Napisano 17 styczeń 2010 - 00:40

Moje pierwsze typowe spodenki kolarskie kupiłem z szelkami, że niby takie "pro". Ze dwa pierwsze wyjazdy szelki mnie wkurzały, potem się przyzwyczaiłem. Pierwsze, że nic się nie ściąga, drugie, że nawet jak jest zimno a koszulka się ściągnie, to nie wieje po nerkach. I jeszcze bonus, fajnie się wygląda, jak się koszulkę zdejmie 8-)

#9 Von Munchhausen

Von Munchhausen
  • Użytkownik
  • 273 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 styczeń 2010 - 01:43

Jak dla mnie sensowne są jedynie spodenki z szelkami, przynajmniej na dłuższych trasach gdy to, czy jakaś dodatkowa gumka ociera się o brzuch ma naprawdę duże znaczenie ;-)

#10 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 17 styczeń 2010 - 13:39

Kiedyś jak spodenki z szelkami były rzadkością to Szurkowski zalecał przecięcie gumy i zakładanie zwykłych szelek. Gumka uciska przeponę i na długiej trasie to problem .

#11 Gosc_Castor Troy_*

Gosc_Castor Troy_*
  • Gość

Napisano 17 styczeń 2010 - 15:45

Cześć,

Chłopaki, zaufałem Wam i dziś zamówiłem sobie zestaw Saxo Bank, a w nim spodenki z "szelkami". Info w tym wątku:

http://forumszosowe....p?p=78152#78152

Dzięki Wam za pomoc raz jeszcze. :-)

Dodaj odpowiedź