Skocz do zawartości

Zdjęcie

Rower Szosowy, Rama Endurance, Max 4600Zł.

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 rmk83

rmk83
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 13 październik 2015 - 16:26

Cześć smile.png

Chcę kupić rower szosowy z geometrią endurance, budżet jakim dysponuję to maksymalnie 4600zł. Uwielbiam jeździć w długie trasy i z takim przeznaczeniem chcę kupić właśnie tego typu szosówkę. 

Budżet jest jaki jest i na pewno go nie przeskoczę, więc muszę się w nim zmieścić. Dokładać już do tego nie będę smile.png Proszę Was o pomoc w doborze tego typu roweru w podanej kwocie. Z tego co się zorientowałem to jeśli chodzi o nowe rowery to raczej bezkonkurencyjny w stosunku jakość/cena jest Canyon Endurace AL 6.0, mam rację?

Rower mogę kupić zarówno nowy jak i używany. Proszę Was o propozycje i ew. porady abym miał z czego wybrać. Będzie to moja pierwsza szosówka, mój wzrost 183cm.

Mój typ: Canyon | ENDURACE | Endurace AL 6.0

#2 rmk83

rmk83
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 14 październik 2015 - 11:52

Wykonałem dzisiaj pomiary swojego ciała wg strony http://www.competiti...vecyclist.com/�

Your Measurements: 

Inseam: 87
Trunk: 62
Forearm: 37
Arm: 71
Thigh: 63
Lower Leg: 62,5
Sternal Notch: 152
Total Body Height: 183

The Eddy Fit (cm): 

Seat Tube Range c–c: 57.6 - 58.1 cm
Seat Tube Range c–t: 59.3 - 59.8 cm
Top Tube Length: 57.6 - 58 cm
Stem Length: 10.6 - 11.2 cm
BB–Saddle Position: 83.8 - 85.8 cm
Saddle Handlebar: 56.3 - 56.9 cm
Saddle Setback: 5.2 - 5.6 cm

Ciężko to teraz dopasować do rozmiaru ramy proponowanej przez Canyona. L czy XL? Ktoś może doradzić?

Cały czas przeglądam aukcje w poszukiwaniu używanych ale jak na razie nic ciekawego nie znalazłem. 

#3 laszlo20

laszlo20
  • Użytkownik
  • 26 postów

Napisano 14 październik 2015 - 22:21

Jesli chodzi o rozmiar to najlepiej jest się przejechać na 56 i na 58. Ja miałem podobny dylemat bo mam 181 cm wzrostu ale dość długą noge. Na ramie 56 jeździ mi się o wiele lepiej. Trzeba sprobować.

Co sie tyczy samego wyboru roweru to musisz sam wybrać. Canyonów nie znam, nigdy nie jeździłem. Ja bym Ci jednak radził przed zakupem się przejechać choć chwilę, to nie jest wydatek kilkuset złotych tlko o wiele większy wiec wg mnie jazda próbna wskazana. Kupić w internecie to można skarpety...

Fajnie że sxukasz czegoś w grometrii endurance. Ja w tym roku kupiłem też coś takiego i jestem nieprawdopodobnie zadowolony:)

#4 rmk83

rmk83
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 16 październik 2015 - 17:23

Nie liczyłem ew. przesyłki do Polski, więc budżet wynosi 4600zł - jest to cena nowego Canyona, który jest dla mnie punktem wyjścia.

RADON R1 105 - R1 105 – RADON Bikes    ~4300pln

ROSE PRO SL-2000 ROSE PRO SL-2000 BIKE NOW! w niskich cenach w internetowym sklepie rowerowym   ~4500pln

CANYON ENDURACE AL 6.0 - Canyon | ENDURACE | Endurace AL 6.0  ~4600pln

Czy może ktoś rzetelnie mi porównać te trzy rowery? Geometria, sprzęt, stosunek jakość/cena. W dobrym kierunku idę jeśli chodzi o poszukiwania? smile.png Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc 

#5 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 16 październik 2015 - 17:52

Ten Radon R1 to według opisu na stronie Canyona ( stosunek Stack to Reach) nie za bardzo jest  ,,Endurance'' .

Sam szukam czegoś takiego ( mam właśnie Radona tylko innego ale rama podobna geometria ) ale wybór taki sobie .

może to http://www.bike-disc...60837/wg_id-657  tu stack/reach ponad 1,5 czyli powinno być teoretycznie ,,Endurance'' .Osprzętowo  te niemiecke lepsze ale ten może zgrabniejszy .

(Rose właśnie ten model z linku powyżej od 4 chyba już lat ma brat i jest zadowolony )

#6 rmk83

rmk83
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 16 październik 2015 - 18:11

Dzięki za wpis.

Jako, że to będzie moja pierwsza szosa to pojęcie Stack to Reach jest mi nieznane ale zaraz szybko nadrobię zaległości ;)

Ten Fuji jest świetny pod względem wizualnym ale ma Tiagrę zamiast 105-tki, na której chciałbym jeździć. Cenowo wypada za to mocno konkurencyjnie na tej stronie, w Polsce wychodzi dobrze ponad 5000zł a tu 4000zł. Ciekawe :)

Ten Rose podchodzi pod "Endurance"?

#7 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 16 październik 2015 - 19:31

Ten Rose podchodzi pod "Endurance"?

Tam na stronie  jest geometria   http://www.rosebikes.de/bike/rose-pro-sl-2000-bike-now-821326/aid:821365 .W zależności od rozmiaru wychodzi jakaś wartość Stack/Reach .Endurance teoretycznie ponad 1,55 więc Rose chyba się jednak nie łapie.W praktyce to nie wiem - nie jeździłem na ...szosowym Endurance, na pewno ktoś tu się lepiej orientuje. 

Dodaj odpowiedź