Rozważałem:
Orbea M20 2015 za 11300 zł (najładniejszy z wymienionych)
Gianta Tcr Advanced 2016 na Ultegrze, można kupić za ok. 7000-7500 zł (nie podoba mi się wersja z tym zielonym, na 2015 był ładniejszy)
Treka SL6 poniżej 10000 zł, ja miałem ofertę na potestowego w sklepie Treka za 7600 zł (nie podoba mi się ten czerwony z czarnym)
Lapierra Xelius Efi 100 z wymianą osprzętu na Ultegrę 6800, bez kół bo miałem swoje, za 7600 zł nówka.
Wybrałem ostatnią ofertę.
Podaję ceny realne w sklepach, za ile rzeczywiście można kupić te rowery, a nie ceny "katalogowe"
Mała popularność na drogach, design Orbei i gwarancja były kuszące, ale jednak zdrowy rozsądek zwyciężył i uznałem, że tyle dopłacać za te "szczegóły" to przegięcie. Ma dobrą gwarancję, ale na pewno nie lepszą od Treka.
Lapierre 5 lat gwarancji na ramę, raczej bezproblemowej, znajomy miał "okazję" sprawdzić
Giant, tu nigdy nie wiadomo, bo opinie są różne.
Rozważałem jeszcze Canyona Ultimate CF 9.0 ok.9500 (przed podwyżką), przymierzać nie muszę, bo wiem czego potrzebuję, ale tu ewentualne wysyłki gwarancyjne mnie zniechęciły. Wolę załatwiać takie sprawy na miejscu i w "ojczystym" języku