Kraków-Wiedeń. Planowanie trasy
Napisano 31 styczeń 2010 - 09:01
Napisano 31 styczeń 2010 - 09:15
Napisano 31 styczeń 2010 - 10:35
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru
Napisano 31 styczeń 2010 - 15:18
http://pl.wikipedia....Morawy_–_Wiedeń
Zawsze można skorzystać z niektórych fragmentów szlaku. ;-)
Napisano 31 styczeń 2010 - 18:11
Mowisz zreszta ze zabierasz namiot wiec mysle, ze i on moglby ci ciazyc. Tak czy siak ja polecam hostele. W zeszlym roku przebywalem troche zagranica i robilem sobie wlasnie takie wycieczki 3-4 dniowe wypady 150-180km/dzien z malym plecakim i nocowalem korzystajac z sieci Hihostels (www.hihostels.com). Cena to max 13euro za nocleg ze sniadaniem typu szwedzki stol, wiec mozna porzadnie sie wyspac i naprawde najesc sie na caly dzien ciezkiego pedalowania. Ludzie sa bardzo w porzadku, nowe znajomosci mozna zawrzec, itd. Widze, ze na Slowacji akurat maja baaaardzo malo hosteli no ale podrzucam pomysl.
A jak chcesz wrocic? Pociagiem?
Napisano 31 styczeń 2010 - 18:28
Co do noclegów to podsunąłeś bardzo dobry pomysł z tymi hostelami, choć na Słowacji faktycznie ich mało. W dużej mierze odciążyło by to rower i mnie. Mógłbym się ograniczyć do bagażnika na sztycę i plecaka. Co prawda koszt wzrasta, ale rośnie i komfort jazdy. Powrót planuję pociągiem. Z tego co się orientowałem z Wiednia jest połączenie z Krakowem i można przewozić rower. Dziękuje za porady i czekam na dalsze.
Napisano 01 luty 2010 - 10:41
do zywca nie bede ci podpowiadal jak, bo mozna dojechac na wiele sposobow. najprosciej przez zator, kety. caly czas plasko.
w zwardoniu przekroczyl granice i pojechal do cadcy. potem przez wielke rowne. w zadnym razie przez makow. ewentualnie przez zline ale tam jest spory ruch samochodowy.
z cadcy do torzowki masz dosc spory podjazd, ale tylko w koncowce max 12% przez chwile. w sumie to ze 400m przewyzszenia, moze mniej. potem az do kotesowej zjazd od 12% do 3% ale szybki na dobrym asfalcie. od kotesowej droga jest praktycznie plaska lub z lekkim 0,5-1% spadkiem przez nastepne 200km.
kolejne miejscowosci: puchov, nemesowa, trencin, nwe miasto nad vahom, trnava. caly czas 61, caly czas palski i z gorki. DK61 ma zakaz ruchu ciezarowek powyzej 12t przez caly dzien. poza tym praktycznie na calej dlugosci okolo 2,5m pobocze, z doskonalym asfaltem. ruch samochodowy jest mizerny. moze kilkadziesiat samochodow na godzine, przez miasteczka przelatuje sie szybko. jedzie sie caly czas w otwartej przestrzeni ale na poboczach posadzone sa drzewa wiec jest gdzie w razie potrzeby odpoczac.
Napisano 01 luty 2010 - 22:00
Ja Ci podam sprawdzona (przejechana) trase z Sosnowca do Wiednia (po drodze do Turynu)
Może i mało na wrpost ale najpierw zaklepywane były noclegi a potem rysowana trasa:
Katowice-Wodzisław-Ostrawa (tu był nocleg)
Ostrawa-Prostejov
Prostejow-Brno (wbrew pozorom spore górki
Brno-Horn (jakies 10 km od granicy z Austria - od granicy 10 km zjazdu
Horn-Wiedeń
z Horn do Wiednia jest jakies 60 km wiec mozna cos pokombinowac
z podanych miejscowosci Ostrawa i brno to miasta gdzie spokojnie znajdziesz hotel, Prostejov to miasteczko okolo 30 tysieczne (nie wykluczam ze tez jakis nocleg mozna w intenecie namierzyc)
Co do Horn to jak sie zaprzesz to z Brna do WIednia przecisniesz w jeden dzien wyjdzie pod 180-190 km
Drogi calyc zas asfaltowe... miejscami (Prostejov-Brno) troche dziurawe na zjazdach (13% !)
i wjazd do Brna droga ekspresowa (jakies 5 km droga z ooogromnym poboczem) reszta to drogi lokalne z bardzo fajna nawierzchnia.
Pozdrawiam
Gosc_michaelk_*
Napisano 05 luty 2010 - 23:37
a powrót też rowerem, masz dokładny plan?
może też bym się wybrał, chociaż nie wiem czy zdołam bo przez ostatnie pół roku moje zdrowie podupadło przez ciężki semestr na uczelni.
na pk studiujesz coś?
należałeś/ysz do sekcji? może się znamy :-)
pozdrawiam i daj znać o jakiś szczegółach, z resztą chętnie przyłączyłbym się do planowania, uwielbiam planować i realizować plany rzecz jasna :-)
Napisano 06 luty 2010 - 08:51
Napisano 06 luty 2010 - 10:33
Zresztą udziela się tam i 'nasz' forowicz.
Pozdrawiam
Napisano 06 luty 2010 - 20:51
Napisano 06 luty 2010 - 23:18
Przejechałem 5 lat temu na szosie trasę z Tarnowa do Wiednia. Było tego 3 dni, ale ten trzeci wynikł tylko z faktu, że jechałem sam i musiałem wcześniej szukać noclegu. Trasę miałem tylko po asfalcie, wyznaczoną jeszcze bez nawigacji i z Tarnowa wyszło mi równe 496 km do celu. Jechałem samymi mało ruchliwymi drogami, ale z dobrym asfaltem. Jeden nocleg w Polsce, drugi w Czechach. Jeśli jesteś zainteresowany, to daj znać na priv, opiszę dokładnie trasę i noclegi.
Hmmm, może sam bym się jeszcze raz z tobą wybrał, wtedy możnaby to w 2 dni zrobić :-D
Pozdrawiam,
Gosc_intel action_*
Napisano 25 kwiecień 2010 - 19:46
Napisano 25 kwiecień 2010 - 20:12
Z tym, że rondo ofiar katynia rozkopane i zakopianka również ale nie stracisz dużo.
Nie ma co kombinować z innymi trasami jeśli nie chcesz wjeżdzać do centrum.