Witam Wszystkich ! Mam mały kłopot odnośnie pracy manetek i klamek po zmianie pancerzy. Wymieniłem pancerze na jakieś zwykłe,5-6 zł za metr. W dodatku w stosunku do fabrycznej długośći troszke je skracałem,tak aby kokpit wyglądał estetyczniej,mnie było widać kable.Skróciłem tak,aby przy skrajnych położeniach kierownicy nic z pancerzami się nie działo ( nie łamały się ,nie były wyciągane spod owijki itd ) Kłopot w tym,że manetki zaczęły dużo gorzej pracować-ciężej. I teraz pytanie,wina jakości czy zbyt krótkiego przycięcia pancerzy ? Wcześniej miałem założone fabrycznie Jagwire Lex-Sl na przerzutki i Jagwire CGX-Sl na hamulce. Pracowały idealnie,lekko i precyzyjnie.Nie wiem czy kupić ten sam tani pancerz i przyciąć na dłuższe odcinki czy kupić poprostu lepszy jakościowo ? Linki z nierdzewki,szlifowane są założone. Z góry dziękuje za pomoc i odpowiedzi
Nieodpowiednia Długość Czy Jakość Pancerzy ?
Posted 08 December 2015 - 00:38
Z pancerzami nigdy nie wiadomo. Chyba nie ma bardziej kapryśnego elementu w rowerze niż pancerze i linki.
Mogą być niskiej jakości (choć większość pancerzy za 5-6 zł/m jakiejkolwiek rozpoznawalnej marki, nawet niech to nawet będzie niedroga Alhonga czy Saccon, powinny zapewnić dobrą pracę przerzutek, przynajmniej świeżo po montażu).
Mogą być zbyt mocno albo źle przycięte.
Mogą mieć źle wykończone końce pancerzy (przycięte nieprostopadle do osi pancerza, bez okrągłego przekroju, zmiażdżone lub złamane).
Mogą mieć niskiej jakości końcówki.
Możesz mieć linki źle przykręcone do przerzutek (np. po złej stronie śruby).
Możesz mieć końcówki krzywo osadzone w przelotkach.
itd., itd., itd.
Skoro zaczęło się od tego, że przyciąłeś pancerze mocniej niż były przycięte do tej pory, proponowałbym zacząć od tego tropu. Ale tak naprawdę możliwości jest całe mnóstwo, więc ciężko o jednoznaczną poradę.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 08 December 2015 - 11:43
i Jeszcze jedno,kupując zestaw np. taki jagwire-mamy od razu gotowe przycięte kawałki gotowe do montażu czy trzeba jakies korekty wprowadzać,docinać ? Pytanie może i głupie,ale biorąc pod uwage dwa skrajne rozmiary rowerów na małym rozmiarze może być jak na pajęczynie
Posted 08 December 2015 - 11:49
To zależy od zestawu. Wszystkie informacje powinny znajdować się w opisie konkretnego modelu w sklepie.
Posted 08 December 2015 - 12:03
Prawie nigdy nie jest tak, że fabrycznie przycięty pancerz jest od razu idealny, więc i tak nastawiaj się na cięcie.
Posted 08 December 2015 - 12:31
W zestawach Jagwire masz pancerz przerzutkowy jednej długości np. 2500mm i musisz sobie go docinać. Nie ma tam pancerza pociętego na kilka kawałków. Będzie trzeba ciąć.
- Chrono likes this
Posted 08 December 2015 - 12:52
I jeszcze jedno,ma znaczenie w którym miejscu jest umejscowiona śruba regulacyjna na pancerzu ? wydaje mi się że wybrałem miejsce jak najbardziej proste ( nie na łuku ) ale na stronie jagwire widziełem fotke,na której regulatory naprężenia były zaraz przy wyjsciu z owijki....Postaram się fotke wrzucić po powrocie z pracy.
P.S pancerze już zamówiłem,wziąłem takie jakie były fabrycznie w rowerze
Posted 08 December 2015 - 12:59
Regulator najlepiej jest zamontować w miejscu jak najmniej zgiętym - dobrze zrobiłeś.
Posted 08 December 2015 - 12:59
U siebie regulator naprężenia linki mam jakieś 2-3 cm przy wlocie pancerza do ramy. Sposobów umiejscowienia regulatora jest kilka, można po środku pancerza między owijką a ramą. Tak jak zamontowałeś też jest dobrze.
#13 Gosc_tobo_*
Posted 08 December 2015 - 13:54
Reply to this topic
Also tagged with one or more of these keywords: pancerze, jakość, długość
Warsztat →
Warsztat →
Funkcjonowanie Ultegra Rd-R8000 Z Niezbyt Typowym PrzełożeniemStarted by gnom , 28 Feb 2024 przeżutka, ultegra, łańcuch and 3 more... |
|
||
Rowery oraz części →
Osprzęt, podzespoły →
Klamkomanetki - przerzutki - hamulce - linki - pancerze →
Pancerze Z RegulacjąStarted by rafess , 30 Jun 2015 pancerze, regulacja, przerzutki |
|
||
Rowery oraz części →
Rowery oraz ramy →
Jaka Szosa I Za Ile - Podziel Się WiedząStarted by Roberts , 03 Jan 2015 rower, szosa, cena, osprzęt and 2 more... |
|