Witam! Szukam rękawiczek rowerowych do szosy na zimę. Może nie skrajną (-20 stopni) ale na teraz, gdzie gwoździem w trumnie jest wiatr. Co polecacie?
Widziałem kilka tematów niżej podobny post, ale tam ktoś szukał pod MTB... Ja szukam wyłącznie na szosę
Pozdrawiam!
PS: Cena? Ok.70zł?
Rękawiczki Zimowe Do Szosy.
Napisano 08 grudzień 2015 - 23:04
Napisano 08 grudzień 2015 - 23:32
Jeśli mówisz o takich temp. jak teraz, to kupiłem rękawiczki Touch Point w sklepie internetowym Five Sport. Nie są to jak stoi w opisie zimowe, ale mają przyzwoity windstoper, i przy temp. + 4-5 stopni są bardzo dobre. Wada dla mnie to za krótki kciuk. Poniżej Twojego budżetu. Jak wpiszesz w koszyku hasło Sport, dostaniesz jeszcze 20% rabatu. pozdr
Gosc_Bullet_*
Napisano 09 grudzień 2015 - 10:59
W rower górski można zabrać nieco grubsze rękawiczki, które jednak nie dają takiego ,,czucia'' manetek - nie jest to w tym wypadku aż tak ważne,
bo w góralu inaczej przecież ( łatwiej ) się je łapie.
Gosc_Bullet_*
Napisano 09 grudzień 2015 - 18:14
Porównujesz Shimano mtb z Sh szosowym? Ja mam dokładnie przeciwne doświadczenia.
Na mtb zdecydowanie częściej używa się hamulców i zmienia biegi. Do tego cyngle są nieporównywalnie mniejsze od dual controli.
Tak porównuję sh Ultegrę z manetkami slx i klamkami hamulcowymi Avida ( ,,na dwa palce'' ). Mamy widac odmienne doświadczenia
Jeżeli mam na rękach trochę grubsze ręawice, w których jest więce materiału na palcach, to manipulowanie zmianą biegów plastikowej, dośc wąskiej łapki zmiany biegów Ultegry- jak dla mnie - jest utrudnione. Natomiast w góralu dzwignie zmieniarki biegów są na tyle oddalone od siebie ( pomijając już w ogóle dzwignie hamulców ) że na góralu mogę miec i narciarskie rękawiczki. Poza tym na goralu jeżdze też zwykle gdy jest bardzo zimno, a takze gdy lezy już trochę śniegu, więc grubsze rękawiczki są naprawdę przydatne )
Napisano 09 grudzień 2015 - 22:43
Jeżeli zaakceptujesz cenę to mogę polecić:
http://www.decathlon...id_8315318.html
Warto przymierzyć i wziąć ciut bardziej opięte, ponieważ troszkę się "rozbijają".
Małymi krokami uparcie do celu...
Dd 7 lutego 2017r szczęśliwy tatuś
Gosc_Bullet_*
Napisano 09 grudzień 2015 - 23:07
Mam rękawice narciarskie od ,,roziniola"
jakoś nie widzę się w rękawicach narciarskich i softshall'u
Napisałem - że mogę jeździć na góralu choćby i w narciarskich rękawiczkach - ale oczywiście tego nie robię. Przecież
na rower nie weźmiesz też spodni ,,rozigniola'' nie?
Napisano 11 grudzień 2015 - 09:01
Z mojego nie wielkiego doświadczenia wynika, że podstawowym warunkiem jest aby rękawiczki nigdzie nie uciskały. Podobnie jest zresztą z zimowymi butami. Mam szerokie dłonie i przykrótkawe palce. Nie pasują mi żadne zimowe rękawiczki rowerowe. Ale choć jestem zmarzluchem i ubieram się pewnie grubiej od większości z Was do jazdy to przy temp. 5 do 15 st jeżdżę w najtańszych rękawiczkach polarowych z Decathlonu za 7.99 zł. Jak jest zimniej to zakładam drugą parę i do - 5 st daję radę. Oczywiście jak jest temp. ok zera to nie jeżdżę po 100 km tylko 1,5 do 2,5 godz.