Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomocy - Nowy Rower - Problem Z Ramą - Nie Mogę Włożyć Tylnego Koła

24 odpowiedzi w tym temacie

#1 agend

agend
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 18 grudzień 2015 - 18:53

witam - mam problem 

kupiłem nowy rower przez internet, ale nie mogę wcisnąć tylnego koła, co widać na zdjęciach:

http://1drv.ms/1lWR7a8

oś koła nie chce wejść ani do ramy, ani do haka przerzutki

ze sprzedawcą umówiłem się że pójdę do sklepu/serwisu w moim mieście - i może oni coś poradzą, a sklep pokryje koszty. Ewentualnie mogę zwrócić rower do sklepu i czekać na wymianę

na mój rozum trzeba użyć pilnika żeby powiększyć otwór w rami i w haku

czy takie rzeczy się zdarzają? rama jest firmy 2danger

czy rozpiłowanie ramy nie spowoduje że straci ona swoje właściwości - czyli pęknie podczas jazdy?

pomocy

Arek

#2 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 18 grudzień 2015 - 20:32

Hak ma za wąskie gniazdo, więc materiału jest za dużo. Nie ma możliwości żeby podpiłowanie aluminiowego haka wpłynęło na coś negatywnie. 

Może hak jest ok za to za dużo jest farby?

#3 agend

agend
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 18 grudzień 2015 - 20:37

odkręciłem hak - oś koła nie wchodzi ani do ramy, ani do odkręconego haka przerzutki - trzebaby rozpiłować i to i to

mam 2 inne haki przerzutki w domu - w oba oś koła wchodzi

farby za dużo tam nie widzę - to jest ponad 1mm nadmiaru - poza tym nie chcę drapać nowego roweru bo boję się że stracę prawo do gwarancji/zwrotu

zadałem pytanie też na forumrowerowe.org - w odpowiedzi dostałem:

'''. na pewno poszerzenie haków nie spowoduje żadnych negatywnych skutków. '''

'''Pod warunkiem że zrobi się to dokładnie w osi. Milimetr w jedną albo drugą stronę i koło będzie krzywo'''

#4 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 18 grudzień 2015 - 20:47

piłowanie nowego roweru ... chyba jakaś pomyłka ...

#5 agend

agend
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 18 grudzień 2015 - 21:03

piłowanie nowego roweru ... chyba jakaś pomyłka ...

zgadzam się - ale co robić - dać do warszatatu żeby piłowali - czy odesłać do sklepu - i tam nie wiem co zrobią

#6 sts

sts
  • Użytkownik
  • 292 postów
  • SkądMazowsze

Napisano 18 grudzień 2015 - 22:34

Miałem cos podobnego w nowej ramie tylko że z 1 strony, podpiłowanie lakieru i koło weszło bez problemu.

Tutaj jeśli naprawdę masz działać pilnikiem w nowym rowerze to bez sensu, to samo oddawanie do jakiegoś serwisu/sklepu zrobią dokładnie to samo co Ty.

Ja bym odesłał do sklepu, do sezonu jeszcze daleko (jeśli to szosa). 

Znając Polskie realia zwrócisz rower, oni to podpiłują i odeślą ten sam sprzęt  :-(

Nie liczy się sprzęt tylko serce.

#7 agend

agend
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 18 grudzień 2015 - 22:40

Miałem cos podobnego w nowej ramie tylko że z 1 strony, podpiłowanie lakieru i koło weszło bez problemu.

Tutaj jeśli naprawdę masz działać pilnikiem w nowym rowerze to bez sensu, to samo oddawanie do jakiegoś serwisu/sklepu zrobią dokładnie to samo co Ty.

Ja bym odesłał do sklepu, do sezonu jeszcze daleko (jeśli to szosa). 

Znając Polskie realia zwrócisz rower, oni to podpiłują i odeślą ten sam sprzęt  :-(

umówiłem się tak, że zaniosę ramę z kołem do lokalnego serwisu, zobaczę co powiedzą, zadzwonię do sprzedawcy, jak serwis się podejmie 'piłowania' i sprzedawca się zgodzi na cenę to będą działać

oczywiście ważny jest stosunek ceny naprawy do ceny dwóch przesyłek roweru

z drugiej strony rozmawiałem dzisiaj ze sprzedawcą i zarzekał się że koło siedziało w ramie i robił regulację - i już nie wiem kto tu jest głupi

zobaczę co serwis jutro powie, ale ktoś tu zakrzywia prawa fizyki

#8 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 18 grudzień 2015 - 23:36

Ze zdjęcia oceniam że aby koło weszło trzeba sporooo spiłować poprostu rama nie jest przystosowana to takiego rozmiaru osi. Ja bym nic nie kombinował z piłowaniem itp. tylko rower zwrócił bo to nowy przecierz. Daj link do sklepu. Sprzedawca kłamie w żywe oczy hak jest węższy o kilka mm a to bardzo dużo zwróć i odzyskaj kase radze ci. Nie idz do żadnego serwisu bo nie ma sensu...

#9 agend

agend
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 18 grudzień 2015 - 23:42

Ze zdjęcia oceniam że aby koło weszło trzeba sporooo spiłować poprostu rama nie jest przystosowana to takiego rozmiaru osi. Ja bym nic nie kombinował z piłowaniem itp. tylko rower zwrócił bo to nowy przecierz. Daj link do sklepu. Sprzedawca kłamie w żywe oczy hak jest węższy o kilka mm a to bardzo dużo zwróć i odzyskaj kase radze ci.

proszę bardzo: http://bike-house.net/

zwrócić mogę - ale ciągle myślę że kupiłem rower za przyzwoite pieniądze - wolałbym usunąć usterkę niż rezygnować z zakupu

#10 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 18 grudzień 2015 - 23:45

proszę bardzo: http://bike-house.net/

zwrócić mogę - ale ciągle myślę że kupiłem rower za przyzwoite pieniądze - wolałbym usunąć usterkę niż rezygnować z zakupu

W takim razie będziesz mieć rower "krojony" bo pilnik nie wystarczy a konsekwencją będzie nierówne trzymanie koła względem ramy ale rób jak chcesz :)

#11 Paput

Paput
  • Użytkownik
  • 594 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 18 grudzień 2015 - 23:47

Masz prawo odstąpić od umowy zawartej na odległość.  Nic nie piłuj,bo nie przyjmą Ci roweru. Nie musisz nawet podawać powodu, choć ten w tym przypadku jest oczywisty.

#12 agend

agend
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 18 grudzień 2015 - 23:47

ahhhhh, życie

zobaczę co w serwisie powiedzą, do wiosny daleko :)

#13 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 18 grudzień 2015 - 23:59

Dziwnie to wygląda. Oś koła wygląda na standardową, więc co - jakaś wada fabryczna haków koła (bo na za gruby lakier to nie wygląda), a może uszkodzenie mechaniczne? Może rower spadł z wysokości na beton na tylne widełki (bez koła) i haki uległy zgięciu na końcach, stąd oś nie wchodzi? Widać jakieś ślady obicia lakieru na tylnej stronie haków?

• radomir82 lubi to

#14 agend

agend
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 19 grudzień 2015 - 00:02

Dziwnie to wygląda. Oś koła wygląda na standardową, więc co - jakaś wada fabryczna haków koła (bo na za gruby lakier to nie wygląda), a może uszkodzenie mechaniczne? Może rower spadł z wysokości na beton na tylne widełki (bez koła) i haki uległy zgięciu na końcach, stąd oś nie wchodzi? Widać jakieś ślady obicia lakieru na tylnej stronie haków?

jak na moje oko (niedoświadczone) nie widać śladów uderzenia - sprzedawca zarzeka się że regulował ten rower - czyli koła były wkręcone - szczerze mówiąc to mam nadzieję wyjść na głupka i jutro fachowiec w serwisie pokaże mi jak się wkłada koło, strzelę 'karpia' i będę musiał wszystkich przepraszać :)

#15 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 19 grudzień 2015 - 00:31

Uszkodzenie w transporcie.

#16 agend

agend
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 19 grudzień 2015 - 00:37

Uszkodzenie w transporcie.

nie widze tego - co musiałoby spotkać ramę i hak żeby się skurczyły bez widocznych oznak uderzenia z zewnątrz?

#17 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 19 grudzień 2015 - 00:50

Przy tej klasie ramy wystarczy stosunkowo lekkie uderzenie / dociśnięcie haka przerzutki czy samej przerzutki jeżeli była zamontowana, żeby stało się coś takiego, oczywiście taki "wypadek" mógł się zdarzyć już w chińskiej fabryce. Swoją drogą dziwny sposób transportu roweru, w większości przypadków do transportu demontowane jest tylko przednie koło a tylne pozostaje zamontowane.

#18 agend

agend
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 19 grudzień 2015 - 00:55

Przy tej klasie ramy wystarczy stosunkowo lekkie uderzenie / dociśnięcie haka przerzutki czy samej przerzutki jeżeli była zamontowana, żeby stało się coś takiego, oczywiście taki "wypadek" mógł się zdarzyć już w chińskiej fabryce. Swoją drogą dziwny sposób transportu roweru, w większości przypadków do transportu demontowane jest tylko przednie koło a tylne pozostaje zamontowane.

z całym szacunkiem ale ta rama nie jest z plasteliny - chyba 

jutro rano idę do serwisu i jestem sam ciekaw co powiedzą

obiecuję napisać to co powiedzieli

ps. ale możesz masz rację - jutro będę wiedział więcej

pozdrawiam

#19 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 19 grudzień 2015 - 01:19

Z plasteliny nie jest, z taniego aluminium. Uszkodzenie jest na 10000% mechaniczne, czy powstało w transporcie czy w fabryce, nie wiem. Ktoś musiał ten rower złożyć, wstępnie ustawić hamulec i biegi, a tego bez założonego koła nie da się zrobić. Dlatego jestem pewien że uszkodzenie to powstało w transporcie, na wskutek niewłaściwego zabezpieczenia roweru na czas transportu, no chyba że są jakieś ślady na kartonie, wtedy winę trzeba by było zrzucić na firmę przewozową.

#20 agend

agend
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 19 grudzień 2015 - 01:24

ok, jutro będę mądrzejszy, obiecuje napisać

Dodaj odpowiedź