witam - dzięki uprzejmości jednego z forowiczów udało mi się kupić piękną ramę szosową (http://1drv.ms/1OhinMJ - pozdrowienia dla nick'a), teraz będę potrzebował widelca - wiem że ma mieć 1 i 1/8 cala. I w tym miejscu kończy się moja wiedza.
Próbuje znaleźć coś w sieci i z tego co wyczytałem:
- widelce stalowe i karbonowe amortyzują lepiej niż aluminium
- jeszcze przy szukaniu ramy zostały mi odradzone używki z karbonu - nie wiem czy ta sama zasada dotyczy widelców - zakładam że tak
- karbon dobrze amortyzuje i jest lekki - ale drogi, na allegro są używane i nowe karbony od 250 zł w górę. Są też widelce po 1.5k. Te po 250-300 byłyby dla mnie do przełknięcia - ale nowe nie wiem czy są coś warte, a używane nie wiem czy nie są zniszczone albo zużyte
- na allegro dużo ludzi kupuje widelce aluminiowe w cenie 250-300zł - i nie wiem co o tym myśleć, skoro w tej cenie można kupić już karbon - czy to aluminium jest takie dobre, czy ten karbon taki zły
- wniosek dla mnie: kupić widelec stalowy - powinien być tani, wytrzymały, nawet używany powinien jeszcze długo jeździć, ale że są tanie - to chciałbym kupić nowy. 500g dodatkowej wagi mogę przeżyć
Ale nigdzie nie mogę znaleźć widelca stalowego na 1 1/8 cala, a przynajmniej nowego, same starodawne kształty, odrapana farba, albo rdza. Marzy mi się chromowany - taki jak ten:
bo pasowałoby mi idealnie do ramy. Niestety ma rurę sterową na 1 cal z gwintem na końcu. Szukam już kilka godzin po sieci, ale wszystkie ładne stalowe widelce są na 1 cal. Czy już nikt nie robi i nie będzie robił widełek na mój rozmiar?
Poradźcie co kupić, albo gdzie szukać takiego ładnego stalowego
Pozdrawiam, Arek