Skocz do zawartości

Zdjęcie

Specialized Wymiana Ramy, Rękojmia, Naprawa

rama rękojmia

30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rrr16

Rrr16
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 23 grudzień 2015 - 11:29

Witam

Chciałem się zapytać i poradzić jak Specialized realizuje temat rękojmi/towaru niezgodnego z umową (czy to sprawa głównie sklepu) - czy może ktoś z Was miał doświadczenie.

Zakupiłem rower Spec Venge. W dniu zakupu, już w domu, po zdjęciu koła, okazało się, że nie ma blaszki tylnego haka trójkąta/osi (koło nawet było lekko przesunięte w płaszczyźnie roweru).

Nazajutrz złożyłem reklamację na zasadzie rękojmii do sklepu - sklep najpierw wysłał rower do naprawy - niby do centrali Holandia.

Rower "naprawiony" przyszedł, ale okazało się, że nie wkleili/wgrzali blaszki, tylko nadlali tworzywa.

Już teraz widać, że jest miękkie i ośka zostawiła wgłębienia - co dopiero będzie po użytkowaniu (tam są przecież siły) i wielokrotnym wypinaniu i skręcaniu koła. Nie bez powodu wszędzie w osiach jest wzmocnienie, a nie tworzywo

Poza tym rower nie jest tani, marka wypas, a tu taki badziew i prowizorka.

Odmówiłem przyjęcia, domagając się wymiany ramy (zależy mi na rowerze) - sklep znany, od razu powiedział, że może zwrócić mi kasę (jako ostateczność, dla mnie również - chciałbym mieć ten rower, a i sklep zarobi).

Czy Spec wymieni ramę czy będzie rzeźbił, czyli frezował, wklejał itd. (ja już tej ramy rzeźbionej nie chcę).

Słyszałem o Trek'u i jego słynnej obsłudze (mam ich MTB, była jedna z nim kwestia i współpraca była wzorowa), a jak to jest ze Specem?

#2 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 23 grudzień 2015 - 11:50

Odpiszę tylko na pierwszą część bo reszty nie czytam. Temat rękojmi dotyczy wyłącznie sprzedawcy. Wystarczy poczytać w internecie.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#3 Rrr16

Rrr16
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 23 grudzień 2015 - 11:57

No to trzeba czytać "resztę", albo przynajmniej tytuł. min. jeszcze wymiana ramy, naprawa itd.

Może trochę chaotycznie rozkładam akcenty, ale głównie chodzi mi o to czy:

...Czy Spec wymieni ramę czy będzie rzeźbił?...

#4 RAFA.S

RAFA.S
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądGolub - Dobrzyń

Napisano 23 grudzień 2015 - 12:43

Powiem tak. Sklep zachowuje się wzorowo, że chce Ci zwrócić od ręki kasę. Czy producent będzie naprawiał, czy ramę wymieni tego podejrzewam na forum nikt Ci nie powie, bo skąd ma wiedzieć jakie stanowisko podejmie Specialized. Każda sprawa rozpatrywana jest indywidualnie. W wielu innych sklepach, i u innych producentów dostałbyś zrobione tak jak teraz i by powiedzieli, że rower został naprawiony zgodnie z zaleceniami producenta i jest całkowicie sprawny i nie ma mowy o jakiejkolwiek wymianie, a o zwrocie pieniędzy nie wspominając. Takie jest moje zdanie, choć poparte wyłącznie znanymi mi przypadkami, ale niestety nie z branży rowerowej. 

#5 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 23 grudzień 2015 - 14:25

Z tym nadlaniem tworzywa to troche tak jak wymiana wkladki na nowa w zagrzybialych butach :)

To tak jakby pekniete miejsce na ramie okleili mocna tasma izolacyjna.

Nie widze problemu - chca oddac pieniadze to niech oddadza. A Ty jesli bardzo chcesz miec ten rower to zamow kolejny :)

#6 palli

palli
  • Użytkownik
  • 580 postów

Napisano 23 grudzień 2015 - 14:31

A masz 100% pewności, że powinna tam być jakakolwiek blaszka? Na moje oko to są zwykłe karbonowe haki ze stalowym wkładem dla zwiększonej wytrzymałości (tyle, że wkład jest w środku). Na hakach mogą pojawić się ubytki lakieru, ale samym hakom nie powinno nic się stać. Taki urok drogich wylajtowanych ram :)

Podobny patent ma Cervelo. Pinarello też to stosuje np. w Dogmie2 (zbliżenie na haki masz na jednym ze zdjęć w tym artykule).

#7 Rrr16

Rrr16
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 23 grudzień 2015 - 15:02

Tak, blaszka w ksztalcie podkowy, 1,5-2mm grubosc. Wszystkie rowery alu i carbon tak maja- mam kilka. Zdejmijcie sobie kolo przednie lub tylne to zobaczycie. Z czasem widac na nich minimalny slad obtarcia od ryflowanej koncowki piasty. Zadne tworzywo/zywica takiego scierania i zgniatania z czasem nie wytrzyma, dlatego zdziwilem sie taka prowizorka.
Odpowiadajac na sugestie kupna nastepnego: to byl model 2015, nowe ze wzgledu min. na dolara sa znacznie drozsze, a specyfikacja ta sama.

#8 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 30 grudzień 2015 - 17:29

Nie wszystkie ramy mają takie wstawki. Jeżeli koło jest prawidłowo zapięte to nie ma to wpływu na trwałość ramy.

#9 Rrr16

Rrr16
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 04 styczeń 2016 - 19:49

IMG_0810.JPG

Ale chyba nie mają te "inne" haków z tworzywa?

Jak widelec pracuje to sa też siły osiowe i dlatego obawiam się czy nie będzie wgnieceń większych i dalszych problemów włącznie ze skosem i zmianą płaszczyzny roweru.

Na zdjęciu wgnioty jakie już teraz są, jeszcze bez jeżdżenia.

#10 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 04 styczeń 2016 - 20:27

Zastanawia mnie skąd masz pewność że tam fabrycznie powinna być wklejona wstawka? 

#11 Rrr16

Rrr16
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 04 styczeń 2016 - 22:31

Po drugiej stronie widełek, nie kasetowej, blaszka jest. Tak jak i 4szt. po każdej ze stron widelca na przodzie.

W innej szosie mam identycznie.

Przy wykryciu awarii było tylko zagłębienie w kształcie właśnie "U", które po reklamacji uzupełniono tworzywem - jasny szary kolor to właśnie to nowe tworzywo, wklejone/nadlane w czarny korpus haka,

Na zdjęciu widać właśnie jak to nowe tworzywo jest już teraz nadgniecione - stąd moje obawy jak będzie później, po jazdach i wielu wypięciach koła itd.

Już pisałem, że przy wykryciu usterki, tylne koło było przesunięte względem osi roweru i przedniego koła mw 2mm (w przesadzie można powiedzieć, że jeżdżąc zostawiałbym dwa ślady  :-(

#12 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 05 styczeń 2016 - 22:39

No to widać że bardzo profesjonalna naprawa przy użyciu poxipolu ;) Według mnie serwis producenta nie ma technicznych możliwości naprawy takiej wady.

#13 .Kamil

.Kamil
  • Użytkownik
  • 354 postów

Napisano 06 styczeń 2016 - 12:37

Takie przeróbki w takiej drogiej ramie ? ja na twoim miejscu bym zażądał zwrotu pieniędzy, po czym kupił nowy rower...a nie bawić się w odsyłanie, strasznie to wygląda i jeszcze te ubytki lakieru...

#14 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 07 styczeń 2016 - 07:26

Niestety - taka rzeczywistość. Nie wszystkie ramy z kompozytowymi hakami mają takie wkładki - zabezpieczenia.

Dziś tylko w części stawia się na krótkotrwałą jakość a 80 % na zyski finansowe.

Po półtora roku czy dwóch latach gniazdo na tyle się wyrobi, że trzeba będzie szukać pomocy lub kupić nową ramę - taka polityka.

Tylko wytrwali i za każdym razem sprawdzający swój sprzęt dotrą do 5 lat użytkowania.

Jarek-LT

LUXTECH

#15 z wiatrem we włosach

z wiatrem we włosach
  • Użytkownik
  • 85 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 20:37

A co z dożywotnią gwarancją?

#16 kaloo

kaloo
  • Użytkownik
  • 614 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 20:49

Nią to się można podetrzeć. W instrukcji jest napisane, że obowiązuje do momentu dekapitalizacji, z tego co wiem to ten okres w Polsce wynosi 5 czy 6 lat

#17 Rrr16

Rrr16
  • Użytkownik
  • 65 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 21:02

Na moje watpliwosci Spec zapewnil, ze to bedzie dzialac (ze tak robi niby zawsze), a w razie dalszej usterki wymieni na nowa rame (mam to na mailu z posrednictwem sklepu-dobrego niby). Ciekawe...zaryzykowalem i wzialem, zobaczymy ile wytrzyma. Mam nadzieje, ze jak sie bedzie cos dziac to szybciej niz rok, czy dwa. Mam to zapewnienie i mam nadzieje, ze pojecie "dekapitalizacji" nie bedzie funkcjonowac, hehe.
W odpowiedzi na post o kupnie nastepnego roweru, juz pisalem: nie kupilbym w takiej cenie Venge 2016 (2015 juz nie ma) nawet jakbym poczekal rok, z racji wysokiego dolara.

#18 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2016 - 17:35

Co oznacza dekapitalizacja ramy?

#19 zuczek222

zuczek222
  • Użytkownik
  • 431 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 17:42

Czytając ten temat odnoszę wrażenie, że lepiej kupić topowe aluminium albo zamówić stalową ramkę.

#20 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 08 styczeń 2016 - 17:55

Myślisz, że Spec bardziej przykłada się do produkcji ram aluminiowych? ;)

Dodaj odpowiedź