Witam
Chciałem się zapytać i poradzić jak Specialized realizuje temat rękojmi/towaru niezgodnego z umową (czy to sprawa głównie sklepu) - czy może ktoś z Was miał doświadczenie.
Zakupiłem rower Spec Venge. W dniu zakupu, już w domu, po zdjęciu koła, okazało się, że nie ma blaszki tylnego haka trójkąta/osi (koło nawet było lekko przesunięte w płaszczyźnie roweru).
Nazajutrz złożyłem reklamację na zasadzie rękojmii do sklepu - sklep najpierw wysłał rower do naprawy - niby do centrali Holandia.
Rower "naprawiony" przyszedł, ale okazało się, że nie wkleili/wgrzali blaszki, tylko nadlali tworzywa.
Już teraz widać, że jest miękkie i ośka zostawiła wgłębienia - co dopiero będzie po użytkowaniu (tam są przecież siły) i wielokrotnym wypinaniu i skręcaniu koła. Nie bez powodu wszędzie w osiach jest wzmocnienie, a nie tworzywo
Poza tym rower nie jest tani, marka wypas, a tu taki badziew i prowizorka.
Odmówiłem przyjęcia, domagając się wymiany ramy (zależy mi na rowerze) - sklep znany, od razu powiedział, że może zwrócić mi kasę (jako ostateczność, dla mnie również - chciałbym mieć ten rower, a i sklep zarobi).
Czy Spec wymieni ramę czy będzie rzeźbił, czyli frezował, wklejał itd. (ja już tej ramy rzeźbionej nie chcę).
Słyszałem o Trek'u i jego słynnej obsłudze (mam ich MTB, była jedna z nim kwestia i współpraca była wzorowa), a jak to jest ze Specem?