Skocz do zawartości

Zdjęcie

Specialized Wymiana Ramy, Rękojmia, Naprawa

rama rękojmia

30 odpowiedzi w tym temacie

#21 zuczek222

zuczek222
  • Użytkownik
  • 431 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 18:02

Przynajmniej koszty są kilkukrotnie mniejsze jak coś się stanie.

#22 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 08 styczeń 2016 - 19:31

Co oznacza dekapitalizacja ramy?

Też chciałbym wiedzieć :) 

#23 kaloo

kaloo
  • Użytkownik
  • 614 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 22:10

Najprościej mówiąc jest to utrata wartości

#24 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2016 - 22:22

Ok tylko w jakim przypadku obowiązuje wieczysta gwarancja (jaki ma być wg producenta sposób użytkowania)? Skoro po kilku latach jednak nie obowiązuje to.... 

"Wieczysta gwarancja na rower nieuzywany"? :)

I w jaki sposób kalkuluje się utratę wartości? Stopień zużycia? Stopień obicia? Napęd czy koła ulegają zużyciu, klocki hamulcowe też, linki się wymienia podobnie jak łożyska. Można jeździć wiele lat a rama może wyglądać bardzo dobrze, nawet eksploatowana.

#25 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 08 styczeń 2016 - 22:36

Wiem co znaczy słowo dekapitalizacja ;) O ile inne komponenty można naprawiać poprzez wymianę zużytych części, to ramy nie da się "serwisować" bo nie ma takiej możliwości z technicznego punktu widzenia. 

#26 kaloo

kaloo
  • Użytkownik
  • 614 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 22:39

W przypadku Speca "dożywotnia" gwarancja dotyczy ramy. Oprócz zapisu o dekapitalizacji jest jeszcze inna miła informacja, jeśli bierzesz udział w wyścigach to również tracisz gwarancję. Nie mam pojecia jak się liczy dekapitalizację, sam długo nie wiedziałem jak się odnieść do tego zapisu. Kiedys ze znajomym się zgadałem na temat dekapitalizacji i właśnie mowil o okresie trwania. Wnioskuje ze co kraj to inny okres dekapitalizacji. A odnośnie użytkowania ramy to wszystko jest zawarte w instrukcji :) ogólnie to mam wrażenie, że gdybym miał problem z ramą jeszcze przed całkowitą utratą wartości to Spec by się wypiął.

#27 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 22:41

Problem wieczystej gwarancji rozwiązuje się sam, bowiem dotyczy  z reguły tylko pierwszego właściciela, a sprzęt, zwłaszcza z górnej półki często zmienia właściciela .

#28 kaloo

kaloo
  • Użytkownik
  • 614 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 22:44

Mnie ten problem dotyczy, bo jestem pierwszym właścicielem

#29 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 23:12

Sam użytkuję  chyba już "zdekapitalizowanego" Speca. Nie jestem pierwszym właścicielem, ale żadnej usterki ramy nie dostrzegłem.

Oby tak dalej... :)

#30 kaloo

kaloo
  • Użytkownik
  • 614 postów

Napisano 08 styczeń 2016 - 23:47

Oby :)

#31 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 09 styczeń 2016 - 00:09

Problem wieczystej gwarancji rozwiązuje się sam, bowiem dotyczy  z reguły tylko pierwszego właściciela, a sprzęt, zwłaszcza z górnej półki często zmienia właściciela .

Z moich obserwacji wynika że dotyczy każdego sprzętu.

Dodaj odpowiedź