Geometria roweru to bardzo indywidualna sprawa i to co pasuje jednemu może nie pasować innej osobie. Ale jeśli chcesz mieć bardziej wyprostowaną pozycję to szukałbym ramy w stylu 'endurance' [nie wiem czy to pojęcie mogę tu zastosować]. Sprawdź kilka rowerów i popatrz też jakie mają ramy, porównaj przy tych samych rozmiarach długość górnej rury i długość [wysokość] główki ramy. Zawsze możesz dać krótszy mostek co też powinno wyprostować pozycję. W rowerze, który chcesz kupić cannondale nie podaje jego długości.
Ja posiadam oponki schwalbe cxcomp w rozmiarze 32C, są to jedne z najtańszych opon schwalbe. Na 1600 km jakie w tym roku zrobiłem tym rowerem, złapałem kapcia tylko dwa razy. Pierwszy raz przez to, że opona była za słabo napompowana i jadąc przez pola na dużych wybojach i dziurach złapałem 'snejka'. Moim zdaniem opony dobrze trzymają się podłoża. Jedyna moim zdaniem wada to bardzo szybko się ścierają.
Jazda po kostce czy też ubitych leśnych drogach nie sprawiała mi żadnego problemu. Po prostu trzeba wybierać optymalny tor jazdy i tyle.
Z moich doświadczeń najgorsza dla mnie była jazdo po polnych drogach gdzie były ślady od opon ciągnika, pomimo widelca cr-mo moje dłonie dostały wtedy ostry wycisk. Druga konkretna jazda to było jak jeździłem po sobótce [niedaleko Wrocławia], nie wiedziałem, że tam jest taki teren. Po kilku minutach zjazdu nie czułem kompletnie kończyn tak mnie wytrzepało.
Zmierzam swoim wywodem do tego, że jeśli nie będziesz jeździł w takim terenie, który pokazałeś na zdjęciach to nawet opony 32C wystarczą w zupełności.
Jeśli chodzi o hamulce to tak mi się przypomniało, że 'ten kto hamuje przegrywa'. Skoro to nie wyścigi to nie pchałbym się w hamulce szczękowe.
Nie wiem jak inni ale jakbym miał w ramie mocowanie pod tarcze i pivoty pod hamulce szczękowe to bez wahania założyłbym Hamulce Tarczowe.
Moje canti bardzo kiepsko hamują i jestem z nich kompletnie niezadowolony.
Odradzam przełaj na tarczach, dobre klocki i canti w zupełności wystarczą.
Przepraszam za ot ale masz namiar na jakieś dobre klocki do canti. Posiadam hamulce cx50 i uważam,je za bardzo kiepskie. Hamują bardzo słabo ustawione są najlepiej jak tylko mogłem to zrobić i niestety ale dalej kiepsko hamują.
Poniżej mój składak, którym poruszam się po różnych wertepach. Rama i widelec stalowy. Pozycja bardzo 'niska'.
Od czasu zrobienia zdjęcia zmieniły się tylko koła na trochę lepsze.