Skocz do zawartości

[Rower Przełajowy] Cannondale Caadx Sora Disc 2016

50 odpowiedzi w tym temacie

#21 100lar3k

100lar3k
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądCzapury

Napisano 07 styczeń 2016 - 08:23

Jeździłem na canti w przełaju (Tektro 520) i już dziękuję, bo o ile hamowały w miarę, to była to udręka regulowac je na nowo co 2 tygodnie. Używałem klocków Koolstop Salmon oraz Clarks Aqua i jakoś dawałem radę, ale w deszczu na ulicach było ciężko i trzeba było na maxa uważać.

A mechaniczne tarczowe zawsze można wymienić na TRP HY/RD bez zmieniania klamek i kabli.

Niestety ale w ramie nie mam mocowania pod tarcze dlatego są canti. Zobaczę w tym sezonie czy na tych klockach, które podałeś będzie lepiej.

Kończę OT

Ale żeby nie było to ja na miejscu kupującego przyjrzałbym się ofercie na rowery giant anyroad

z tego co kojarzę na tym rowerze powinieneś mieć dosyć prostą pozycję.

#22 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 07 styczeń 2016 - 08:37

Mogę odradzić Canyona, widziałem na żywo i osoba, która go kupiła odesłala z powrotem. Powód? Pod supportem jest otwarta rura i z niech wychodzą linki, jest to około pół centymetra szczelina. Brud tam się dostawał bardzo łatwo. Rama aluminiowa, więc znajomy nie chciał ryzykować. Tym bardziej, że to rower za kupę kasy. Powiedział, że to fuszerka i nigdzie nie ma tego na zdjeciach czy też w informacji.

No to Ridleya X-Ride też odrzuć, bo ma tak samo :P

#23 lukeuszlfc

lukeuszlfc
  • Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 09:40

Podejrzewam,że w ramach z wewnętrznym prowadzeniem linek będzie ta szczelina pod suportem...

Ale chyba nie aż taka :)

http://zapodaj.net/1...2895da.jpg.html

To zdjecie z neta, u znajomego widziałem na żywo, suwmiarką wyszło troszkę ponad pół centymetra.

EDIT: Gocu tak jak ten zalinkowany screen z canyonem? Jeżeli tak to dobrze wiedzieć, bo też myślałem nad X-Ridem...

#24 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 07 styczeń 2016 - 09:48

X-Ride ma dokładnie taki sam otwór.

#25 lukeuszlfc

lukeuszlfc
  • Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 09:55

X-Ride ma dokładnie taki sam otwór.

Ja tam sie nie znam na rowerach, wiem na pewno, że będzie się tam brud i syf dostawał. Nie jest to też osłabienie węzła rur w tamtym miejscu?

#26 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 07 styczeń 2016 - 09:58

Ale dlaczego mnie pytasz? Zapytaj producenta albo sam przeprowadź badania ;)

Ja tylko cię informuję że X-Ride ma taki sam otwór.

#27 lukeuszlfc

lukeuszlfc
  • Użytkownik
  • 127 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 10:21

Ale dlaczego mnie pytasz? Zapytaj producenta albo sam przeprowadź badania ;)

Ja tylko cię informuję że X-Ride ma taki sam otwór.

Myślałem, że masz doświadczenie z X-Ride'em i wiesz ile syfu tam się dostaje :) W Canyonie piasek latał po ramie, był efekt grzechotki.

#28 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 07 styczeń 2016 - 10:23

Nie mam pojęcia, nie zaglądam tam, dla mnie ten problem nie istnieje. W ramie to grzechoczą czasami tylko przewody.

#29 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 07 styczeń 2016 - 12:30

To dodam, że Focus też ma w tym miejscu otwór, którym wychodzą linki i przewód hamulcowy z ramy. Nagromadzenia syfu nie stwierdzam.

Pozdrawiam

#30 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 styczeń 2016 - 12:54

Jakim niby cudem błoto ma się zbierać w tej szczelinie, kiedy nie znajduje się ona w linii prostej od koła, przynajmniej w Ridleyach?

Jeżdżę na X-Ride i z zapychaniem się tego otworu czy przenikaniem błota nie ma absolutnie żadnego problemu!

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#31 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 07 styczeń 2016 - 13:00

Jakim niby cudem błoto ma się zbierać w tej szczelinie, kiedy nie znajduje się ona w linii prostej od koła

Co to znaczy "[szczelina] nie znajduje się w linii prostej od koła"?

#32 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 styczeń 2016 - 13:03

Fakt, nieprecyzyjnie napisałem.

To znaczy, że jest zasłonięta przez mufę suportu. A to oznacza, że jest rzeczą fizycznie niemożliwą, aby błoto wystrzelone z powierzchni koła trafiło do tej szczeliny.

rowerplus-logo-2.png

#33 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 07 styczeń 2016 - 13:14

Żeby syf w ogóle miał szansę trafić z tylnego koła w tę dziurę musiałbyś do tyłu jeździć.

#34 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 styczeń 2016 - 13:28

I o tym właśnie mówię. Nie ma takiej możliwości, aby brud tam trafił podczas jazdy, chyba że ktoś brodziłby w błocie po suport.

rowerplus-logo-2.png

#35 Gosc_gocu_*

Gosc_gocu_*
  • Gość

Napisano 07 styczeń 2016 - 13:37

Nie, ty pisałeś że brud (z koła) się tam nie dostanie, bo otwór zasłaniany jest mufą suportu. A mufa nie ma nic do rzeczy, bo brud z koła i tak leci w drugą stronę...

A co do "Nie ma takiej możliwości, aby brud tam trafił podczas jazdy, chyba że ktoś brodziłby w błocie po suport." - halooo, pobudka, to jest _przełajówka_ - nurzanie jej w błocie po suport to nic niespotykanego :)

No, chyba że ktoś kupił żeby dla lansu po parku czy do pracy dojeżdżać... ale to jak strzelanie do muchy z armaty :)

Podsumowując - błoto czy woda się tam dostaje, ale mniej niż się pytającemu wydaje - ale ja i tak się tym nie przejmuję. A jeśli ktoś się boi - niech sobie go zatka byle czym...

#36 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8618 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 07 styczeń 2016 - 14:07

Możliwość by była, gdyby ta szczelina znajdowała się bliżej tylnego koła i zawijała się wokół mufy - ale nie znajduje się.

Taplanie się w błocie jak najbardziej, ale akurat po mufę to mało realne - nieco niżej są jeszcze tarcze mechkorbu i cały dolny odcinek łańcucha, więc mało realna byłaby jazda rowerem zanurzonym tak głęboko ;) oczywiście co innego wywrotki, ale w takiej sytuacji ciężko mówić o "łatwym dostawaniu się błota", jak to ktoś powyżej wspomniał.

Inna sprawa, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby po założeniu linek otwór po prostu zakleić silikonem. Linki i tak idą w koszulkach, więc im to nie zaszkodzi, a otwór zostanie całkowicie zaklejony (z naciskiem na "całkowicie", czyli odpływ wody również zostanie zablokowany ;) ).

rowerplus-logo-2.png

#37 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 styczeń 2016 - 15:28

Do takiej jazdy to bardziej coś w stylu anyroad gianta niż typowy przełaj.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#38 Gosc_Diablo_94_*

Gosc_Diablo_94_*
  • Gość

Napisano 07 styczeń 2016 - 16:11

Mam jeszcze takie pytanko.

Czy kupując taki rower Cannondale zza granicy np. Anglii i otrzymuje na niego wszystkie papiery, na ramę jest dożywotnia gwarancja a na osprzęt bodajże rok. Czy gdyby coś się stało z jakąś częścią roweru, czy to z ramą czy osprzętem, to czy ja mogę udać się do dowolnego sklepu rowerowego, który jest tzw. pośrednikiem i sprowadza do swojego sklepu rowery marki Cannondale i za ich pośrednictwem będę mógł dokonać reklamacji, czy będę musiał wysyłać/odsyłać do Anglii aby tam rozpatrzyli reklamacje ? Chyba że jest jeszcze jakiś inny sposób ? 

#39 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 07 styczeń 2016 - 16:39

Chyba nie chcesz kupić tego Cannondale'a w tej cenie? Z tak poprowadzonymi kablami.

#40 Gosc_Diablo_94_*

Gosc_Diablo_94_*
  • Gość

Napisano 07 styczeń 2016 - 16:40

Chyba nie chcesz kupić tego Cannondale'a w tej cenie? Z tak poprowadzonymi kablami.

A w czym przeszkadzają kable ? Mam możliwość kupienia tego CAADXa nówki z obecnej kolekcji 2016 za równe 4000 zł. To chyba jest dobra kwota ?

Dodaj odpowiedź