W tym, że to jest przełaj i nieco będą się brudziły linki poprowadzone rurą ukośną. Nie bez powodu w większości przełajów są one poprowadzone górną rurą tudzież wewnątrz ramy.
Za 4 tys. zł (+200 zł) da radę kupić znacznie lepszy rower.
Napisano 07 styczeń 2016 - 16:50
A czy brudzenie się linek prowadzonych rurą ukośną ma jakiś wpływ na pracę roweru ? Ja tym rowerem nie będę jeździć w jakichś nieprzyjaznych warunkach typu błoto. Przede wszystkim ma być to rower na miasto, na ścieżki rowerowe, na szybki dojazd do pracy/szkoły/domu. Wiele rowerów przełajowych które oglądałem mają linki prowadzone zewnątrz a nie wewnątrz. Dla mnie to nie jest problem że akurat w taki sposób są one prowadzone.
Napisano 07 styczeń 2016 - 16:57
Nie histeryzujmy, prowadzenie dołem pod osłoną dolnej rury w ogóle nie stanowi problemu. Może i jest "nieklasyczne", więc purystów może razić, ale w praktyce nie jest najmniejszym problemem.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 07 styczeń 2016 - 17:03
Wystarczy regularna jazda w deszczu, bo rozumiem, że ma to być rower na dojazdy całoroczne. Przede wszystkim polecałbym wybierać z grona graveli, a nie cx'ów.,
Również z Evansa:
http://www.evanscycl...ec072576#select
rama stalowa, 105 5800
http://www.evanscycl...d-bike-ec122202
rama również stalowa, ale z lepszego stopu niż w Norco, nowa Tiagra, główka 44mm, wiedelec tapered + full karbon
@mikroos - mi by się nie chciało co rusz tego czyścić, ew. można puścić linki w rurce teflonowej.
Napisano 07 styczeń 2016 - 17:07
Akurat Ridley prowadzi linki zawsze w rurce. Choć uczciwie mówiąc, nie mam pewności (bo nie testowałem), czy nie lepiej poprowadzić gołą linkę i mieć odrobinę tarcia tylko na ślizgu pod suportem, zamiast mieć mniejsze tarcie, za to na całej długości linki.
Jakieś 5 lat temu robiłem podobny eksperyment w mojej pierwszej przełajowce, ale użyłem wówczas rurki polietylenowej - tarcie spowodowane przez rurkę było wielokrotnie gorsze niż przez najbardziej zagnojony ślizg.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 07 styczeń 2016 - 18:57
Napisano 07 styczeń 2016 - 19:04
Hmmm... a ja tam widze
PRICE 4899 PLN