Jeździ się bazę w strefie tlenowej/tlenowo mieszanej z tętnem 130-155 ud/min (to zależy od organizmu) metodą ciągłą oraz zmienną. Jak najprościej ocenić czy się jedzie w tlenie? Po prostu jeżeli się pedałuje i można swobodnie rozmawiać bez zadyszki to się jedzie w tlenie.
Jak korzystać z pulsometru
Napisano 27 luty 2010 - 10:57
Gosc_kobrys_*
Napisano 04 marzec 2010 - 00:13
W takich tętnach to tylko treningi regeneracyjno-odpoczynkowe o ile na takie mamy czas.Jazda poniżej 65% HR max to i tak jazda w tlenie
Jeździ się, a przynajmniej powinno między interwałami - a na to czas powinien mieć każdy z nas, który chce zaliczyć jakikolwiek postęp treningowy.
Napisano 04 marzec 2010 - 00:57
Dodać należy, że między interwałami intensywnymi. Natomiast w przerwach podczas interwałów ekstensywnych należy generować stosunkowo wysoką moc.W takich tętnach to tylko treningi regeneracyjno-odpoczynkowe o ile na takie mamy czas.Jazda poniżej 65% HR max to i tak jazda w tlenie
Jeździ się, a przynajmniej powinno między interwałami - a na to czas powinien mieć każdy z nas, który chce zaliczyć jakikolwiek postęp treningowy.
Gosc_kobrys_*
Napisano 04 marzec 2010 - 12:01
Ten wzór na HRmax to o kant d... potłuc.dla mnie z tego wzoru wynoci 155 ,a ja jeżdżę ze śrenią 156-157 a max osiągam około190-195
Hej, hej hola hola! Ten wzór nie dotyczy sportowców - w większości KSIĄŻEK, w których się z nim spotkałem był poprzedzony zdaniem 'Jeśli twoja przygoda ze sportem dopiero się rozpoczyna....', a po wzorze następowało zdanie 'jeśli jednak jesteś osobą wytrenowaną powinieneś przeprowadzić pod okiem lekarza test max'
Napisano 04 marzec 2010 - 16:57
Ja planuję na długim podjeździe jechanym na maksa, lub po długim sprincie zobaczyć, co pokaże pulsomert. Do maksymalnego wskazania dodam 5 i będę miał swoje Hrmax. Przecież coś do pulsometru wpisać trzeba (kupionym miesiąc temu).
Napisano 09 lipiec 2010 - 11:24
Mam 22 lata, 187 cm wzrostu i ważę 79kg. Zacząłem trenować też niedawno bo rok temu w sierpniu.
Widziałem różne wzory na wyznaczenie orientacyjnej wartości HRmax, ale za nic nie mogę zmusić mojego organizmu żeby z takim pulsem pracował.
Dzisiaj przeprowadziłem test na trenażerze tak jak w książce Armstronga "program mistrza w siedem tygodni". 15 min rozgrzewki, po której co 2 min zwiększałem obciążenie, a gdy nogi nie miały już siły kręcić zwiększyłem jeszcze obciążenie i pedałowałem z całej siły..Tętno maksymalne = 175 :-/
Nie wiem o co chodzi.. przy takim przełożeniu do jakiego doszedłem powinna być generowana moc ok 800W. Może to trochę na wyrost, ale gdyby to było 700W to i tak dużo.
No i nie wiem zupełnie jak to potraktować skoro nie mogłem dociągnąć nawet do 180 :-/
trenażer Tacx Satori
przebieg pomiaru
Napisano 17 lipiec 2010 - 17:13
Ten puls miałem na początku roku po prawie bezczynnie spędzonej zimie i przybraniu 8 kg, ale teraz rzadku udaje mi się wyciągnąć 190 - zresztą nie staram się tego zazwyczaj robić
Napisano 17 lipiec 2010 - 18:17
Robiąc 2 sprint pod górę 5.2 % odnotowałem "zaledwie" 193.
Pozdrawiam.
BTW. Podczas zwykłej rozgrzewki pulsometr zanotował 212 !!! Uważam to za błąd pomiaru
Napisano 31 lipiec 2010 - 17:51
Maksymalne tętno jakie odnotowałem na pulsometrze to 206, pamiętam długi podjazd, akurat byłem na czele grupy i uciekałem przed kolegami.
Ogółem mam jakoś tak, że zawsze wysokie tętno. Ostatnio nawet chciałem sprawdzić jakie mogę mieć minimalne na rowerze, to dobry kawał czasu jechałem z prędkością poniżej 10 km/h, wcześniej też niezbyt forsowna jazda i maksymalnie udało mi się zejść do 103. Poniżej 100 nie ma szans żebym na rowerze zszedł. Nawet jak zjeżdżam już windą z rowerem to mam powyżej 100. Pewnie tak moje serce reaguje na bliskość roweru :->
Dobrze to czy źle i mam się już martwić ?
Napisano 31 lipiec 2010 - 18:05
Wydaje mi się że do dobrego wytrenowania to mi dużo brakuje, tak więc to tłumaczy mój wysoki puls.
Ogółem to dziwna sprawa jest, bo jak mierzę ciśnienie w spoczynku to wychodzi 140-150/80-90 no i puls 65-80.
Ale gdy wrócę z dosyć intensywnego treningu to mam niemalże idealne 120-130/ ~80, tylko wtedy puls wyższy już jest.
Wychodzi więc, że muszę ostro dawać wtedy będę miał dobre ciśnienie, a jak serducho szybciej i mocniej pompuje to przynajmniej się żyły nie zatkają :mrgreen: