Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jak korzystać z pulsometru

50 odpowiedzi w tym temacie

#21 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 27 luty 2010 - 10:57

Zły przykład dałem.

Jeździ się bazę w strefie tlenowej/tlenowo mieszanej z tętnem 130-155 ud/min (to zależy od organizmu) metodą ciągłą oraz zmienną. Jak najprościej ocenić czy się jedzie w tlenie? Po prostu jeżeli się pedałuje i można swobodnie rozmawiać bez zadyszki to się jedzie w tlenie.

#22 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 postów
  • Skądopolskie

Napisano 04 marzec 2010 - 00:06

Jazda poniżej 65% HR max to i tak jazda w tlenie

tylko że trening w tej strefie już nie wywołuje żadnych zmian adaptacyjnych a spalanie tłuszczyku bardzo małe.
W takich tętnach to tylko treningi regeneracyjno-odpoczynkowe o ile na takie mamy czas.

#23 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 04 marzec 2010 - 00:13

W takich tętnach to tylko treningi regeneracyjno-odpoczynkowe o ile na takie mamy czas.

Jeździ się, a przynajmniej powinno między interwałami - a na to czas powinien mieć każdy z nas, który chce zaliczyć jakikolwiek postęp treningowy.

#24 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 04 marzec 2010 - 00:32

tomacias i kobrys dokładnie o to mi chodziło. :-)

#25 Rudas

Rudas
  • Użytkownik
  • 51 postów
  • SkądDębica/Warszawa

Napisano 04 marzec 2010 - 00:57

Jeździ się, a przynajmniej powinno między interwałami - a na to czas powinien mieć każdy z nas, który chce zaliczyć jakikolwiek postęp treningowy.

Dodać należy, że między interwałami intensywnymi. Natomiast w przerwach podczas interwałów ekstensywnych należy generować stosunkowo wysoką moc.

#26 zawadkaj

zawadkaj
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • Skądwarszawa

Napisano 04 marzec 2010 - 10:14

Ten wzór na HRmax to o kant d... potłuc.dla mnie z tego wzoru wynoci 155 ,a ja jeżdżę ze śrenią 156-157 a max osiągam około190-195

#27 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 04 marzec 2010 - 12:01

Ten wzór na HRmax to o kant d... potłuc.dla mnie z tego wzoru wynoci 155 ,a ja jeżdżę ze śrenią 156-157 a max osiągam około190-195

Hej, hej hola hola! Ten wzór nie dotyczy sportowców - w większości KSIĄŻEK, w których się z nim spotkałem był poprzedzony zdaniem 'Jeśli twoja przygoda ze sportem dopiero się rozpoczyna....', a po wzorze następowało zdanie 'jeśli jednak jesteś osobą wytrenowaną powinieneś przeprowadzić pod okiem lekarza test max'

#28 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 04 marzec 2010 - 16:57

Każdy wzór na Hrmax, to tylko jakaś próba jego wyznaczenia - co teoria, to inny wzór. O wzorach i testach praktycznych można poczytać np. tu: http://www.bieganie....1&cat=15&id=411
Ja planuję na długim podjeździe jechanym na maksa, lub po długim sprincie zobaczyć, co pokaże pulsomert. Do maksymalnego wskazania dodam 5 i będę miał swoje Hrmax. Przecież coś do pulsometru wpisać trzeba (kupionym miesiąc temu).

#29 doniu

doniu
  • Użytkownik
  • 49 postów
  • SkądWarszawa Wawer

Napisano 09 lipiec 2010 - 11:24

Witam, mam pulsometr od niedawna i nie wiem jaką przyjąć wartość za HRmax.

Mam 22 lata, 187 cm wzrostu i ważę 79kg. Zacząłem trenować też niedawno bo rok temu w sierpniu.
Widziałem różne wzory na wyznaczenie orientacyjnej wartości HRmax, ale za nic nie mogę zmusić mojego organizmu żeby z takim pulsem pracował.

Dzisiaj przeprowadziłem test na trenażerze tak jak w książce Armstronga "program mistrza w siedem tygodni". 15 min rozgrzewki, po której co 2 min zwiększałem obciążenie, a gdy nogi nie miały już siły kręcić zwiększyłem jeszcze obciążenie i pedałowałem z całej siły..Tętno maksymalne = 175 :-/
Nie wiem o co chodzi.. przy takim przełożeniu do jakiego doszedłem powinna być generowana moc ok 800W. Może to trochę na wyrost, ale gdyby to było 700W to i tak dużo.
No i nie wiem zupełnie jak to potraktować skoro nie mogłem dociągnąć nawet do 180 :-/
trenażer Tacx Satori
przebieg pomiaru

#30 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 17 lipiec 2010 - 17:13

doniu, ja tam zrobiłem sobie rozgrzewkę, a później dwie ostre górki jadąc ile wlezie i nabiłem 195, a 197 mam max wg najrpstszego wzoru. Ale wpisałem sobie w pulsometr wcześniej wynik z tego też wzoru, bo nie chciało mi się przeprowadzać testu tak, jak to zrobiłeś ;)

Ten puls miałem na początku roku po prawie bezczynnie spędzonej zimie i przybraniu 8 kg, ale teraz rzadku udaje mi się wyciągnąć 190 - zresztą nie staram się tego zazwyczaj robić ;)

#31 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 17 lipiec 2010 - 18:17

Ja swoją 200 HRmax odnotowałem podczas sprintów na płaskim. Były to 2 serie po 3 sprinty. Robiłem to ze startu zatrzymanego na maxa na dystansie 300m. Przede mną kolega, jakieś 15 metrów. Wynik uzyskałem w przedostatnim sprincie, gdzie wreszcie kolegę dogoniłem. Wtedy też kolega pojechał w trupa i poczuł się niedobrze ;) Mi nic nie było. Jakież było moje zdziwienie gdy spojrzałem na pulsometr :D

Robiąc 2 sprint pod górę 5.2 % odnotowałem "zaledwie" 193.

Pozdrawiam.

BTW. Podczas zwykłej rozgrzewki pulsometr zanotował 212 !!! Uważam to za błąd pomiaru ;)

#32 axfjmk

axfjmk
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądTychy

Napisano 24 lipiec 2010 - 13:53

Mój pulsometr pokazuje również średnią prędkość. Zauważyłem, że kiedy jadę do 70% hrmax wynik zgadza się z pokazywanym przez licznik, ale w 90% jest znacznie zaniżona. Dlaczego? W jaki sposób pulsometr oblicza średnią prędkość?

#33 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 25 lipiec 2010 - 09:32

Nie zwróciłeś uwagi, że podczas rozgrzewki itp. tętno spada. To samo się dzieje ze średnią prędkością. Gdy zakręcasz, gdy podjeżdżasz, gdy zwalniasz przed skrzyżowaniami, to zawsze maleje twoja prędkość. To samo się dzieje z sercem.

#34 Gosc_omoto5_*

Gosc_omoto5_*
  • Gość

Napisano 31 lipiec 2010 - 14:58

Aby dobze zrobic trening musisz jechac z min 160-170 tetno wtedy dobiero beda rezulaty po treningu

#35 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 31 lipiec 2010 - 17:30

omoto5, bez przesady. Nie będziesz przecież każdego treningu takiego mocnego robił. Zresztą powinieneś podać jak już
%hrm bo każdy z wiekiem ma inne tętna

u2250y2014v3.gif

#36 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 31 lipiec 2010 - 17:51

Hmm mi średnia pulsu z treningów wychodzi w granicach 160 (jazda ze średnią 29-31 km/h, zależy od warunków).
Maksymalne tętno jakie odnotowałem na pulsometrze to 206, pamiętam długi podjazd, akurat byłem na czele grupy i uciekałem przed kolegami.
Ogółem mam jakoś tak, że zawsze wysokie tętno. Ostatnio nawet chciałem sprawdzić jakie mogę mieć minimalne na rowerze, to dobry kawał czasu jechałem z prędkością poniżej 10 km/h, wcześniej też niezbyt forsowna jazda i maksymalnie udało mi się zejść do 103. Poniżej 100 nie ma szans żebym na rowerze zszedł. Nawet jak zjeżdżam już windą z rowerem to mam powyżej 100. Pewnie tak moje serce reaguje na bliskość roweru :->

Dobrze to czy źle i mam się już martwić ?

#37 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 31 lipiec 2010 - 17:55

Pewnie się już nakręcasz an rower i dlatego taki puls. Mi przed startem na martonie w Istebnej pulsometr pokazał 120 jak stałem :mrgreen:

u2250y2014v3.gif

#38 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 31 lipiec 2010 - 17:59

No z tym niech będzie ;)
Ale czy mój średni puls z treningów jest w porządku ?
No i widzę, że mi maksymalny ze wzoru wychodził 202, a osiągnąłem 206. Natomiast koledzy tutaj widziałem mają problem z osiągnięciem 180-190.

Czy wszystko z tym mam w porządku ?

#39 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 31 lipiec 2010 - 18:01

Młody jesteś to raz więc puls będziesz miał większy. Zależy też od tego czy jesteś wytrenowany dobrzę , bo jak nie to też będzie wyższy.

u2250y2014v3.gif

#40 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 31 lipiec 2010 - 18:05

Ok, dzięki ;-)
Wydaje mi się że do dobrego wytrenowania to mi dużo brakuje, tak więc to tłumaczy mój wysoki puls.
Ogółem to dziwna sprawa jest, bo jak mierzę ciśnienie w spoczynku to wychodzi 140-150/80-90 no i puls 65-80.
Ale gdy wrócę z dosyć intensywnego treningu to mam niemalże idealne 120-130/ ~80, tylko wtedy puls wyższy już jest.
Wychodzi więc, że muszę ostro dawać wtedy będę miał dobre ciśnienie, a jak serducho szybciej i mocniej pompuje to przynajmniej się żyły nie zatkają :mrgreen:

Dodaj odpowiedź