Skocz do zawartości

Zdjęcie

Montaż Campagnolo Ultra Torque

UT

13 odpowiedzi w tym temacie

#1 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 21 styczeń 2016 - 10:42

Postanowiłem zmienić korby na UT. Przejrzałem filmy instruktażowe w necie i znalazłem min. dwa oficjalne:

prawidłowy montaż    i

alternatywny   . Te odpowiadają instrukcji załączonej do korby. 

Znalazłem jeszcze jeden film: https://www.youtube.com/watch?v=iFUN24ehy-k Na tym ostatnim mechanik używa jakiś podkładek, kilograma smaru i rozbiera korbe kilka razy bo inaczej korba będzie trzeszczeć, skrzypieć i nie da się w ogóle jezdzić. Mam pytanie czy Campagnolo zrobiła gdniota i wyrzuciłem worek pieniędzy  w błoto? Czy sprzedać korbe i zostać przy kwadracie skoro tyle problemów będzie z montażem a poźniej z używaniem? 

pozdrawiam serdecznie

Tomek

#2 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 21 styczeń 2016 - 12:11

Jedna falista podkladka do kasowaniu luzu na lozyskach, jeden klips i jedna sruba skrecajaca korbe, to tak duzo?

Bardzo proste w montazu i serwisie korby.

Jezdzilem na Recordzie i byla to jedna z lepszych korb.

• qzn lubi to

#3 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 21 styczeń 2016 - 12:47

Nie pisze o montażu zalecanym przez Campagnolo bo akurat to wygląda na proste ale mnie chodzi o ten trzeci ostatni film na którym jest więcej kombinowania bo inaczej to korba ponoć nie będzie prawidłowo działać. 

pozdrawiam serdecznie

Tomek

#4 qzn

qzn
  • Użytkownik
  • 534 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 styczeń 2016 - 21:04

Gość robi zasadniczo to co w instrukcji campy tylko porządnie. Pamiętam, że jak u siebnie instalowałem zrobiłem w skrócie to co pokazywał i jest ok. Jedyne problemy jakie miałem to z powodu ramy - puszka ITAL - wykręcała się prawa miska i trzeszczały łożyska. Wykręciłem, wkleiłem na klej, przesmarowałem łożyska (wiem, że serwisowo do wymiany, ale poleciałem po budżecie) - i jest ok. Sztywno, cicho, gładko. Oczywiście jak nie masz wprawy z tego typu zabawami to zalecam wizytę w serwisie który ogarnia. Z niestandardowego sprzętu który jest potrzebny: długi imbus pod klucz dynamometryczny żeby dokręcić z właściwą siłą.

#5 Doktor

Doktor
  • Użytkownik
  • 247 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 marzec 2016 - 09:34

Jest taki jedeń gość o ksywie "RogueMechanic", który robił duzo szumu i próbował zrobić interes życia na sprzedaży "niezbędnych podkładek". Przy prawidłowym montażu UT zakłada się banalnie prosto i bez kombinowania. Problem mógłby pojawić się, gdy jakaś domorosła gapa źle wymieni łożyska nabijając je na siłę za głęboko (trudno, ale jak sie weźmie ciężki młotek i nie ma za grosz czucia...).

#6 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 11 marzec 2016 - 19:26

Jak już jesteśmy przy temacie korb Campy - pasują łożyska od Shimano, te od HTII, mają identyczny rozmiar 37x25x6 i są albo do wydłubania nawet z najtańszego wkładu, albo do dostania na popularnym serwisie aukcyjnym za kilkanaście zł.

#7 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 11 marzec 2016 - 20:38

Jak już jesteśmy przy temacie korb Campy - pasują łożyska od Shimano, te od HTII, mają identyczny rozmiar 37x25x6 i są albo do wydłubania nawet z najtańszego wkładu, albo do dostania na popularnym serwisie aukcyjnym za kilkanaście zł.

Bardzo przydatna informacja z tym łożyskiem. Udało mi sie w końcu zrobić planowanie mufy suportowej. Większość serwisów do których dzwoniłem nie wiedziała o co chodzi a dwa najwieksze serwisy na południu kraju poinformowały mnie,ze to niepotrzebne. W końcu w jednym serwisie na około 20 do których dzwoniłem powiedzieli,ze nie ma problemu. Koszt niewielki a będę spokojniejszy tym bardziej,ze mufa jak się okazało nie była idealna.

pozdrawiam

Tomek

#8 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 28 marzec 2016 - 17:22

Ja mam korby UT od jakichś 5 lat i nie ma z nią problemów, demontaż/montaż prosty łatwe czyszczenie i mało kluczy potrzeba w zasadzie tylko 1 imbus :) Sztywna i warta polecenia konstrukcja.

#9 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 29 marzec 2016 - 05:37

Jakie przebiegi wytrzymują Wam łożyska w tych korbach? Jazda w 90 % w suchych warunkach.

#10 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 29 marzec 2016 - 08:26

Nie liczyłem jakoś dokładnie, ale coś ok. 15kkm chyba było jak wyczułem pierwszy, niewielki luz.

#11 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 29 marzec 2016 - 08:29

To troche mniej wytrzymałe od kwadratu.

#12 marcik

marcik
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 12 kwiecień 2016 - 10:50

stomek, gdzie robiłeś planowanie mufy :?:

#13 stomek

stomek
  • Użytkownik
  • 507 postów

Napisano 12 kwiecień 2016 - 11:57

W Siemianowicach Śl. Umówiłem sie na tel i zrobili mi na miejscu http://www.e-b.co/#

#14 marcik

marcik
  • Użytkownik
  • 67 postów
  • SkądRuda Śląska

Napisano 12 kwiecień 2016 - 17:35

Serdeczne dzięki :-)

Dodaj odpowiedź