Jump to content

Photo

Budowa ciała u kolarza

264 replies to this topic

#181 karolm92

karolm92
  • Użytkownik
  • 94 posts
  • SkądWola

Posted 25 July 2012 - 12:27

http://en.wikipedia....an_Van_Summeren No prawie :-D

edit: http://en.wikipedia....llermo_Brunetta :o 204 cm... za takim się schować i bajka :-D

http://en.wikipedia....ijn_Vandenbergh

#182 Creative

Creative
  • Użytkownik
  • 34 posts
  • SkądPL

Posted 25 July 2012 - 12:41

Napiszę coś o sobie, może się czegoś dowiem ciekawego. Wiek 18, waga 65, wzrost 179cm, BF 5%. Wymiary wydawało by się góralskie, tylko jedna rzecz mi nie daje spokoju. Mogę się śmiało podpiąć pod stwierdzenie kolegi narzekającego na zbyt grube udo, z tym, że ja mam powody ;). Właściwie nie tyle grube udo, co chuda łydka- 35cm zestawiona z 56cm uda. Ktoś wie od czego to zależy, do czego predysponuje czy coś :lol:? . Bo rzeczywiście rozmiarem łydka odbiega od uda, nie wygląda to proporcjonalnie...

#183 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Posted 25 July 2012 - 12:53

Napiszę coś o sobie, może się czegoś dowiem ciekawego. Wiek 18, waga 65, wzrost 179cm, BF 5%. Wymiary wydawało by się góralskie, tylko jedna rzecz mi nie daje spokoju. Mogę się śmiało podpiąć pod stwierdzenie kolegi narzekającego na zbyt grube udo, z tym, że ja mam powody ;). Właściwie nie tyle grube udo, co chuda łydka- 35cm zestawiona z 56cm uda. Ktoś wie od czego to zależy, do czego predysponuje czy coś :lol:? . Bo rzeczywiście rozmiarem łydka odbiega od uda, nie wygląda to proporcjonalnie...

5%?! byłeś z tym u lekarza?:D co do łydek to genetyka

#184 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 25 July 2012 - 14:08

Uśmiałem się czytając wasze posty ;-) . Dzięki za radę, ale już wszystko wiem. Ja mam podobny problem jak kolega wyżej. Udo potężne w porównaniu do łydki. Przynajmniej ja tak to widzę, że jest rozbudowane. Prozor, kadencję liczę na płaskich odcinkach w dośc luźnej jeździe. Jak się spinam to wiadomo, że jest większa, ale tu chodzi o średnią ilość obrotów na minutę. na podjazdach poważnie nadrabiam, to mój jedyny ratunek był na wyścigach. chyba tylko wtedy mogłem na 'luzie' wyjść na czoło grupy. Porzucam rozmyślania na jakimiś dietami itd. anoreksja w moim wypadku to jakiś żart :lol: . Po prostu nie chcę przytyć. Skupiam się na wysokiej kadencji i długich treningach. Może to wyrówna trochę proporcje. Jeszcze raz dzięki za rady. Temat odchudzania nóżek uważam za zamknięty!

#185 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1,982 posts
  • SkądWwa

Posted 25 July 2012 - 14:16

kudlaty_00, wrzuc to zdjecie, dobije sie tymi swoimi 80kg przy 176cm.

#186 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,626 posts
  • SkądSulęcin

Posted 26 July 2012 - 08:25

kudlaty_00 dobrze, że z humorem traktujesz - o to chodzi i na prawdę nie ma co się tym przejmować.

A tak przypadkiem dotarłem do 8 strony tego wątku i czytam post umieszczony 20 maja 2012:

wzrost: 180cm
waga:56kg
udo:52 cm
łyda:35cm
i tu moje pytanie. jak odchudzić uda? w tamtym roku byłem rasowym góralem i czułem się chudszy. później zacząłem się skupiać na płaskich odcinkach i mi przybyło w udzie. można się tego jakoś pozbyć? mam zamiar trenowac znowu jazdę pod górę, ale nie wiem czy to jeszcze bardziej nie powiększy mi uda. hmm co myślicie?
myślałem też o triathlonie żeby wyszczuplić bardziej nogi.

masz grube uda. jak ja. ktoś pomoże?

No i później jeszcze parę Twoich postów, a w lipcu znowu to samo... Masz proporcje 52/35 = 1,49 czyli niemalże po środku wyników średniej! Czyli tak łydki jak i uda masz proporcjonalnie zbudowane (choć imho przy Twoim wzroście to trochę mało mięcha na nich jest, no ale to mho ;-))

Creative - masę łydek czasami naprawdę ciężko nabić i niektórzy mają z tym problem nie do przeskoczenia. Twoje 35/56 to żadna dysproporcja - mój kolega z czasów ostrego dźwigania na siłowni obojętnie ile i jak ćwiczył łydki to za żadne skarby nie chciały mu rosnąć. Plecy szerokie jak drzwi stodoły (grubo ponad 130 w klacie), łapy też całkiem całkiem, a nogi jak u bociana (uda, a zwłaszcza łydki jak u panienki). I nie było sposobu (legalnego rzecz jasna) żeby coś z tą dysproporcją zrobić. Po prostu ten typ tak ma. Tak jak napisał Pegos - genetyka. I raczej nic z tym nie zrobisz, gęstość włókien w łydkach jest bardzo duża, łydki są "zaprogramowane" do dużej ilości powtórzeń (chodzenie) i pomimo że u Ciebie obwód do imponujących nie należy, to wcale takim być nie musi! No i popatrz na stosunek: 56/35 = 1,6, u mnie 64/42 (proporcjonalnie łydka/kark/biceps, choć w łapie już mi spadło poniżej 40...) = 1,52. Prawie stosunek prawie taki sam, więc w czym problem? Więcej, licząc stosunek wymiarów Moly (kobieta) to 48/30 = 1,6. czyli masz kobiece proporcje nóg ;-).

Zresztą tak na szybko przeliczyłem stosunek udo/łydka wg wpisów które tu zostały umieszczone - większość chłopaków (po dwudziestce, bo u nastolatków może być dysproporcja, która się z wiekiem wyrównuje) ma średnio stosunek udo/łydka ok. 1,4 - 1,6. Są oczywiście odchyłki w górę i dół (np. radek_3131 łydka 47 - chyba nie jeden kulturycha chciałby taką łydą dysponować), ale biorąc medianę aktywnej sportowo populacji występujących na tym forum i tym wątku ;-) to jest to właśnie 1,45 do 1,6. Gdybyś miał gdzieś w okolicy 2 (czyli np. 70/35), no to wtedy faktycznie można byłoby się niepokoić brakiem proporcji.

204 cm... za takim się schować i bajka :-D

- no masz Brunetta nie dość że potężny kawał chłopa, to jeszcze nie wieszak (prawie stówa wagi?), faktycznie mógłby jako osłona aerodynamiczna robić, zwłaszcza że był jednym z lepszych argentyńskich czasowców... Przy jego oporze areo, jego nogi musiały dysponować potężną mocą...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#187 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,626 posts
  • SkądSulęcin

Posted 26 July 2012 - 09:38

Trochę za późno na dopisek do poprzedniego postu, ale coś znalazłem:

dodam, że mam 18lat.

- a w profilu jest, że 21!? Ładnie to tak kłamać? Wstyd mieć 18? Młodsi zadają pytania i nie wstydzą się. Tak się nie robi!

No to ja mam w takim razie 60 skończone i +20 punktów do lansu wiekowego :lol:

A 3 lata różnicy w tym wieku to sporo - zwłaszcza jeśli chodzi o pytania na temat masy nóg. No to mogę Ciebie pocieszyć, że jeszcze trochę masy nabierzesz.

#188 Creative

Creative
  • Użytkownik
  • 34 posts
  • SkądPL

Posted 26 July 2012 - 11:44

Trochę z tymi proporcjami mnie pocieszyłeś ale jakoś tak nie do końca... No ale na geny nic nie poradzisz- chociaż może przyjdzie z wiekiem? A i żeby nie było zdjęcia do oceny...

http://imageshack.us...dsc00155rv.jpg/

http://imageshack.us.../dsc00152p.jpg/

No proporcjonalne to to nie jest IMO :-P

#189 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 26 July 2012 - 11:53

Trochę z tymi proporcjami mnie pocieszyłeś ale jakoś tak nie do końca... No ale na geny nic nie poradzisz- chociaż może przyjdzie z wiekiem? A i żeby nie było zdjęcia do oceny...

Pokatuj łydkę trenigiem siłowym w zimę to coś pewnie skoczy ale ja też mam chudziutkie łydki w porównaniu z udami. Poza tym tak samo miał mój ojciec więc nie robię z tego tragedii a wg mnie przesadnie klocowate łydy wyglądają śmieszniej u kolarzy ;-)

#190 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 26 July 2012 - 15:15

:-o Ja to mam jednak chude uda.

#191 Mister46

Mister46
  • Użytkownik
  • 91 posts
  • SkądKielce

Posted 29 July 2012 - 20:00

Nie wiem czy dobrze mierzę ale mi wyszło 60cm w udzie :shock: i 38cm w łydce, a ważę 75kg przy 190cm. Przekłada to się jedynie na moc taką chwilową, np. sprint pod górę. Ale jest to uwarunkowane tym, że dawniej grałem sporo w kosza i siatkówkę. Jak mi się uda dołożyć do tego wydolność, (bo na razie czasem nie potrafię dotlenić tych wielkich nóg) to wtedy myślę, że będzie dobrze.

#192 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 29 July 2012 - 21:05

Mierzy się w najgrubszym miejscu.

#193 Gosc_Lukash_*

Gosc_Lukash_*
  • Gość

Posted 31 July 2012 - 22:20

Mam identyczny problem, nawet kuple się śmieli jak w dolkach byliśmy że moje uda to jakies koksiarskie są, a łydki bardzo chude. I rzeczywiście tak jest że jak mocno się zajade to najhpierw te chude łydy padają. To co w mięsniach moge zmagazynować to ucieka łydek odrazu.

dodam 166 cm wzrostu, waga 54, łyda 36cm, udo 57 cm.

Wygladam dość komicznie :)

#194 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,626 posts
  • SkądSulęcin

Posted 10 August 2012 - 10:42

Panowie, jaja sobie robicie - 60 cm i muskularne uda?
No to rzut oka na udka torowców:
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Co niektórzy to widać, że ewidentnie po większych dawkach teścia są...

No i ciekawe co teraz powiedzą ci z "masywnymi" udami?
:mrgreen:

#195 Gosc_Spalacz_*

Gosc_Spalacz_*
  • Gość

Posted 10 August 2012 - 11:20

Przesada w drugą stronę, większe nie znaczy lepsze co widać po odbywających się teraz Igrzyskach (Jason Kenny). Może i taki 75cm udziec ma mnóstwo siły, ale nic poza tym, no chyba że wliczymy komiczny wygląd :-P
Era "typowych" górali powoli mija, wystarczy spojrzeć na wyniki ostatnich Tour'ów - przodują kolarze wszechstronni. Ważyłem kiedyś 58kg przy 172cm i faktycznie w górach czułem się świetnie, ale na zjazdach i podczas sprintów traciłem całą pewność siebie, za mało siły i za słabe ręce (czuć podczas podjeżdżania, długiego utrzymywania pozycji aero). Od mniej więcej 5 miesięcy katuję siłownię, kładę nacisk na interwały siłowe, przybrałem na wadze ~10kg - trochę za dużo, nie przykładałem się do diety. Mimo wszystko nie zalało mnie bardzo, do zrzucenia mam jakieś 3-4kg bo boli na podjazdach (3 miesiące) i zostanie sucha masa. Pewność siebie na rowerze wzrosła nieporównywalnie, mam mnóstwo siły by rwać rower na podjazdach, uciekać na płaskim, przepychać się pod wiatr, teraz muszę tylko wytopić to 4kg tłuszczu i będzie mega ;-)

#196 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,626 posts
  • SkądSulęcin

Posted 10 August 2012 - 11:52

Spalacz - takie udo może się przydać sprincie klasycznym bo np. w eliminacjach w wyścigu na 200 m ze startu lotnego to jest to dosłownie parę sekund pracy nóg. Na dodatek trzeba pamiętać, że w kolarstwie torowym przerzutek nie ma - tylko ostre koło, a do napędzania tego potrzeba nieco siły.
Inna sprawa, że tak jak napisałem - ten środkowy facio z pierwszego zdjęcia i ten z ostatniego (Robert Förstemann), to na pewno niezłe dawki teścia (tudzież innych sterydów anabolicznych) musiał zażyć. :evil:

No i masz rację - najlepsze jest zrównoważenie: duża masa nóg co prawda generuje dużą moc, ale przez bardzo krótki czas, później jest duży problem bo tego nie sposób utrzymać przez dłużej niż kilka - kilkanaście sekund. Następnie wychodzą braki, bo wytrenowane i wyrośnięte są inne włókna mięśniowe, niż potrzebne do pracy przez dłuższy czas.
Albo właśnie niska waga może i pomaga przy podjazdach, ale jak każdy kij ma dwa końce, co chyba właśnie uświadomiłeś tym, którzy o tym nie wiedzą.

/Edit: Bury ;)

#197 Gosc_Dziegiel_*

Gosc_Dziegiel_*
  • Gość

Posted 11 August 2012 - 17:11

To ja też się pochwalę swoimi gabarytami, co sądzicie?
190cm
80kg
łydka 41cm
udo 52cm trochę nad kolanem, 60cm bliżej pachwin
18 lat

Dosyć specyficznie wyglądam, od pasa w górę chudzinka, od pasa w dół całkiem treściwie, chociaż 2tyg. temu zapisałem się na siłownie z kumplem, dla którego to codzienność, może mnie trochę wyrówna... Dołączona grafika
Takie mocno podglądowe zdjęcia z fejsa znalazłem, na których widać mniej więcej jak to wygląda u mnie, nie chciało mi się robić teraz zdjęć na nieogolonych nogach, niedługo zrobię i zedytuje post, na razie:
Udo
Łydka

#198 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Posted 11 August 2012 - 18:40

To ja też się pochwalę swoimi gabarytami, co sądzicie?
190cm
80kg
łydka 41cm
udo 52cm trochę nad kolanem, 60cm bliżej pachwin
18 lat

Dosyć specyficznie wyglądam, od pasa w górę chudzinka, od pasa w dół całkiem treściwie, chociaż 2tyg. temu zapisałem się na siłownie z kumplem, dla którego to codzienność, może mnie trochę wyrówna... Obrazek
Takie mocno podglądowe zdjęcia z fejsa znalazłem, na których widać mniej więcej jak to wygląda u mnie, nie chciało mi się robić teraz zdjęć na nieogolonych nogach, niedługo zrobię i zedytuje post, na razie:
Udo
Łydka

80kg?
do redukcji!!! :P

#199 Alex2310

Alex2310
  • Użytkownik
  • 170 posts
  • SkądCzarne/Szczecinek

Posted 15 August 2012 - 14:16

Nie ma się czym chwalić:

182 cm wzrostu
66,5 kg wagi
50 cm obwodu uda
37 cm obwodu łydki
15 lat

#200 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 posts
  • SkądPTB

Posted 16 August 2012 - 10:54

Jak już podajecie wymiary do oceny to zacznijcie dodawać zdjęcia i na koniec roku zrobimy głosowanie na "MISS I MISTERA FORUM SZOSOWEGO" :mrgreen: ;-)

Reply to this topic