Skocz do zawartości

Zdjęcie

Problemy z przerzutką w klamkomanetkach Shimano 105

10 odpowiedzi w tym temacie

#1 mlodyellow

mlodyellow
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 marzec 2010 - 16:59

Witam, od jakiegoś czasu dłuższego borykam się z problemem przerzutki tylnej w klamkomanetce shimano 105. Otóż zakupiłem je używane z allegro, chodziły ładnie aż któregoś dnia zaczęły ciężko wchodzi biegi w górę. Trzeba było przytrzymywać dźwignie hamulca a drugą ręką trzeba było wrzucać bieg drugą dźwigenką. Wczoraj gdy wyjechałem na przejażdżkę już w ogóle nie mogłem wrzucić biegu w górę :( Swego czasu wystarczyło poruszać przy wrzucaniu dźwigienkę do przodu lub do tyłu i wtedy "trybik" zaskakiwał i łapał linkę. (nie wiem jak to wyjaśnić :P) Ale wczoraj szarpałem się z tym i nic nie dało rady. I tu pytanie do Was czy to może być od tego że linkę mam zrobioną na styk (http://img124.images...50/dscf7287.jpg tutaj widać.) ? Spróbuje w weekend odkręcić klamkę i sprawdzić ją na sucho, a jak nie to może spróbuje rozebrać mimo że słyszałem że jeszcze nikomu nie udało się tego złożyć do kupy :( Doradźcie coś :(

#2 Rowerex

Rowerex
  • Użytkownik
  • 230 postów

Napisano 01 marzec 2010 - 17:46

Spróbuje w weekend odkręcić klamkę i sprawdzić ją na sucho, a jak nie to może spróbuje rozebrać mimo że słyszałem że jeszcze nikomu nie udało się tego złożyć do kupy

A tam zaraz nikomu:

9-rzędowa Ultegra, 105 i temu podobne

10-rzędowa Ultegra

Język nieludzki, ale poradzono mi kiedyś zapuścić tłumaczenie z niemieckiego na angielski przez googlowego tłumacza - rzeczywiście tekst robi się przyjemniejszy w czytaniu. Tłumaczenia na polski nie polecam, bo kupa śmiechu będzie i niewielka przydatność.

Może Tobie lub komuś innemu przydadzą się te opisy. A może ktoś by się pokusił o tłumaczenie na polski?

W przypadku rozbierania klamkomanetek Shimano polecam robić na bieżąco zdjęcia. Składanie do kupy to rzeczywiście mordęga. 9-rzędową Ultegrę składałem 6-godzin bez żadnego opisu, zdjęć i na wyczucie, a większość czasu straciłem przez upierdliwą ostatnią sprężynkę, którą należało dość siłowo potraktować - w sumie jednak się udało :)

#3 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 01 marzec 2010 - 19:10

Zdejmij klamkomanetkę, zalej ją obficie WD-40 lub innym podobnym preparatem, wyleci z niej sporo syfu. Jak już wszystko ścieknie to użyj jakiegoś gęstszego oleju żeby ją nasmarować. Jeśli to nie pomoże pomyśl o rozbieraniu.

#4 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 01 marzec 2010 - 22:55

Nooo muszę przyznać, że hmm... ciekawie poprowadziłeś linkę do tylnej przerzutki ;-)

#5 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 01 marzec 2010 - 23:18

Prawdopodobnie masz przygietry pancerz przy przerzutce.

Tak zalewanie wd jest bardzo zdrowe, tyle ze nie wd ale wóde !!

Mechanizmy najlepeij czyści siebenzyna , jak są plastykowe czesci to na krótklo nic im nie zaszkodzi, potem psikamy oleje, w sprayu rzadkim.

Poza tym odepnij linki i sprawdż na sucho czy sama manetka działa.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#6 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 02 marzec 2010 - 08:48

i ustaw wyżej kiero bo masz zbyt mocno obróconą do dołu :>

#7 Pacek

Pacek
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądBełchatów

Napisano 02 marzec 2010 - 11:29

I siodełko równolegle z podłożem...generalnie bardzo dziwny rowerek

#8 mlodyellow

mlodyellow
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądŁódź

Napisano 02 marzec 2010 - 17:00

To stare zdjęcia :P Ale tam było widać jak wygląda pancerz http://picasaweb.goo...odyellow/Rower# Aktualnie wygląda tak W weekend sprawdzę na sucho jak bd trybić bd musiał kupić pancerz i linkę i wymienić na dłuższą, bo niestety nic mi nie zostało po remoncie

[ Dodano: 2010-03-05, 23:40 ]
Wyjaśniło się, to przez pancerz, gdy zdjąłem klamkę ładnie śmiga, aczkolwiek jak się ją odchyli do tylu to już nie łapie, ale grunt że nie muszę zaglądać do środka. Dzięki chłopaki za pomoc ;)

#9 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 29 maj 2010 - 16:12

Witam!

W listopadzie 2009 zakupiłem całą grupę Shimano 105 (5600). Posłuszeństwa odmówiła lewa klamkomanetka. Podczas jazdy chciałem zmienić bieg na blat. Wszystko poszło gładko. Jednak zrzucenie "w dół" okazało się niemożliwe. Czułem mocny opór ze strony klamki. Poluzowałem linkę przedniej przerzutki w nadziei, że to pomoże. Niestety nie poskutkowało. Zwyczajnie klamkomanetka się zacięła. Przycisnąłem mocniej i udało się, jednak ponowne wrzucenie blatu jest niemożliwe gdyż zaraz po tym jak wrzucę na "blat", klamkomanetka zmienia na małą tarczę. Nie zaskakuje. Prawdopodobnie trybiki się ułamały.

EDIT:

Udało mi się wydostać część, która pękła. Zdjęcie.

Pytanie. Czy taki przypadek jest uwzględniany w gwarancji? Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z reklamacją w bikestacja.pl ? Można to naprawić samemu?

Pozdrawiam.

#10 Rychu

Rychu
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 29 maj 2010 - 17:48

Pytanie. Czy taki przypadek jest uwzględniany w gwarancji? Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z reklamacją w bikestacja.pl ? Można to naprawić samemu?

Kiedyś reklamowałem w bikestacja pulsometr. Najpierw zadzwoniłem, pytając jak to reklamować, grzecznie poinformowano mnie, ze muszę napisać jakiś kwit nt. usterki załączyć ksero paragonu zakupu i podesłać wraz z urządzeniem do nich. Tak też zrobiłem, po kilkunastu dniach otrzymałem sprawny pulsometr. Jak widać, w moim przypadku nie było problemów. Dzwoń i nie pytaj czy można, tylko pytaj jak to zgłosić, żeby czegoś nie przeoczyć - przecież tego nie zepsułeś więc grzecznie ale śmiało żądaj naprawy gwarancyjnej.
Powodzenia.

#11 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 29 maj 2010 - 17:50

O fajnie. Dobrze, że mnie lekko uspokoiłeś. Szkoda tylko, że wtedy przez około 2 tuygodnie nie będę mógł korzystać z szosy :/ W poniedziałek zadzwonię i zobaczę co i jak.

Dodaj odpowiedź