Problemy z przerzutką w klamkomanetkach Shimano 105
Napisano 01 marzec 2010 - 16:59
Napisano 01 marzec 2010 - 17:46
Spróbuje w weekend odkręcić klamkę i sprawdzić ją na sucho, a jak nie to może spróbuje rozebrać mimo że słyszałem że jeszcze nikomu nie udało się tego złożyć do kupy
A tam zaraz nikomu:
9-rzędowa Ultegra, 105 i temu podobne
10-rzędowa Ultegra
Język nieludzki, ale poradzono mi kiedyś zapuścić tłumaczenie z niemieckiego na angielski przez googlowego tłumacza - rzeczywiście tekst robi się przyjemniejszy w czytaniu. Tłumaczenia na polski nie polecam, bo kupa śmiechu będzie i niewielka przydatność.
Może Tobie lub komuś innemu przydadzą się te opisy. A może ktoś by się pokusił o tłumaczenie na polski?
W przypadku rozbierania klamkomanetek Shimano polecam robić na bieżąco zdjęcia. Składanie do kupy to rzeczywiście mordęga. 9-rzędową Ultegrę składałem 6-godzin bez żadnego opisu, zdjęć i na wyczucie, a większość czasu straciłem przez upierdliwą ostatnią sprężynkę, którą należało dość siłowo potraktować - w sumie jednak się udało :)
Napisano 01 marzec 2010 - 23:18
Tak zalewanie wd jest bardzo zdrowe, tyle ze nie wd ale wóde !!
Mechanizmy najlepeij czyści siebenzyna , jak są plastykowe czesci to na krótklo nic im nie zaszkodzi, potem psikamy oleje, w sprayu rzadkim.
Poza tym odepnij linki i sprawdż na sucho czy sama manetka działa.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 02 marzec 2010 - 17:00
[ Dodano: 2010-03-05, 23:40 ]
Wyjaśniło się, to przez pancerz, gdy zdjąłem klamkę ładnie śmiga, aczkolwiek jak się ją odchyli do tylu to już nie łapie, ale grunt że nie muszę zaglądać do środka. Dzięki chłopaki za pomoc
Napisano 29 maj 2010 - 16:12
W listopadzie 2009 zakupiłem całą grupę Shimano 105 (5600). Posłuszeństwa odmówiła lewa klamkomanetka. Podczas jazdy chciałem zmienić bieg na blat. Wszystko poszło gładko. Jednak zrzucenie "w dół" okazało się niemożliwe. Czułem mocny opór ze strony klamki. Poluzowałem linkę przedniej przerzutki w nadziei, że to pomoże. Niestety nie poskutkowało. Zwyczajnie klamkomanetka się zacięła. Przycisnąłem mocniej i udało się, jednak ponowne wrzucenie blatu jest niemożliwe gdyż zaraz po tym jak wrzucę na "blat", klamkomanetka zmienia na małą tarczę. Nie zaskakuje. Prawdopodobnie trybiki się ułamały.
EDIT:
Udało mi się wydostać część, która pękła. Zdjęcie.
Pytanie. Czy taki przypadek jest uwzględniany w gwarancji? Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z reklamacją w bikestacja.pl ? Można to naprawić samemu?
Pozdrawiam.
Napisano 29 maj 2010 - 17:48
Pytanie. Czy taki przypadek jest uwzględniany w gwarancji? Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z reklamacją w bikestacja.pl ? Można to naprawić samemu?
Kiedyś reklamowałem w bikestacja pulsometr. Najpierw zadzwoniłem, pytając jak to reklamować, grzecznie poinformowano mnie, ze muszę napisać jakiś kwit nt. usterki załączyć ksero paragonu zakupu i podesłać wraz z urządzeniem do nich. Tak też zrobiłem, po kilkunastu dniach otrzymałem sprawny pulsometr. Jak widać, w moim przypadku nie było problemów. Dzwoń i nie pytaj czy można, tylko pytaj jak to zgłosić, żeby czegoś nie przeoczyć - przecież tego nie zepsułeś więc grzecznie ale śmiało żądaj naprawy gwarancyjnej.
Powodzenia.